Home Azië De betovering van magisch Yangshuo, China

De betovering van magisch Yangshuo, China

door Dewi
Yanshuo

We laten Guilin achter ons en langzaam varen we het mystieke Yangshuo tegemoet. Grillige karsten, gehuld in mist, lijken uit het niets uit de aarde omhoog te rijzen. Dreigende wolken hangen achter de mysterieuze bergen. Varend over de meanderende rivier neem ik het landschap in mij op. De wind in mijn haren, wat regendruppels op mijn gezicht en zo nu en dan lacht het zonnetje mij vanachter de wolken toe. Rijstvelden en kleine dorpjes wisselen elkaar af. Waterbuffels staan tevreden langs de waterkant. Het is een landschap als in een droom en ik voel mij betoverd door de wonderschone natuur.

Yangshuo

Eenmaal aangekomen in Yangshuo zelf is de betovering snel verbroken. Yanshuo is een klein levendig stadje in het zuiden van China. Soms net iets té levendig wat mij betreft. De stad is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister vol souvenirwinkeltjes, restaurantjes en barretjes. We banen ons een weg door de krioelende mensenmassa en wat mij vooral opvalt, is dat overal om ons heen heel hard geluid te horen is. Voor praktisch iedere winkel staat wel iemand met een versterker en een microfoon zijn waar te verkopen. Felle neonlichten en harde muziek komen ons tegemoet. En alles gaat maar door elkaar. De drukte in Yanshuo geeft mij het gevoel op een kermis beland te zijn en staat in schril contrast met het betoverende landschap.

Fietsen door de rijstvelden

Gelukkig ontsnappen we al snel aan de drukte van de stad door op de fiets te springen. Via de app Maps.me bepalen we onze route. We rijden een klein stukje over de hoofdweg, maar slaan al snel een onverhard weggetje in. We fietsen langs de rivier over smalle hobbelige paadjes, dwars door de rijstvelden. Op de rivier varen bamboevlotjes met kleurrijke parasolletjes af en aan. In een vloeiende beweging glijden ze van de kleine stroomversnellingen af. Schitterende groene rijstvelden, de surrealistische bergen, grotten en de heldere rivier maken Yangshuo misschien wel één van de mooiste plekjes op aarde. De magie van dit landschap is amper in woorden te vangen.

De fiets blijkt de perfecte manier te zijn om de omgeving van Yanshuo te verkennen. In een relatief korte tijd zien we ontzettend veel van de omgeving. Tijdens onze tocht komen we op een enkele vriendelijke Chinees na niemand anders tegen en zijn we helemaal alleen in dit overweldigende landschap.

Tip: het kan heel warm zijn en tijdens onze fietstocht door de rijstvelden kwamen wij lange tijd geen plekken tegen om te eten of water te kopen. Zorg dus voor een klein noodrantsoen en neem vooral voldoende water mee!

YangshuoYangshuo Dragon Bridge

Een leuk stuk om te fietsen is het stuk tussen Yangshuo en de Yulong rivier. Je fietst richting de Dragon Bridge, die met de groene omgeving en de karsten op de achtergrond een schilderachtig tafereel vormt. Vanaf de brug heb je een onwaarschijnlijk mooi uitzicht over de rivier en de omringende bergen. Onderaan de Dragon Bridge ligt een fijn terras met veel schaduwrijke plekjes, waar je heerlijk kunt lunchen.

Yangshuo

Slapen met een view – Riverside Retreat Hotel

Het adembenemende landschap van Yanshuo is dé reden om deze plek te bezoeken. Daarom besluiten we om het drukke stadje achter ons te laten en een guesthouse buiten de stad te boeken. We overnachten bij Riverside Retreat Hotel. Dit guesthouse heeft fijne kamers, een klein zwembad in de tuin en goede bedden, maar bovenal een waanzinnig uitzicht. Vooral het moment dat de wolken uit het dal opstijgen na een flinke regenbui en de bergen worden gevangen door de mist, zorgt voor mysterieuze plaatjes.

Yangshuo

Eten bij Pure Lotus Vegetarian

Hoewel ik eigenlijk het liefst zo snel mogelijk aan de drukte van de stad wilde ontsnappen, hebben we heerlijk gegeten bij het vegetarische restaurant Pure Lotus Vegetarian. Thuis eet ik eigenlijk al nauwelijks vlees en op reis ben ik praktisch helemaal vegetariër. Daarom vond ik het zo fijn om af en toe bij een goed vegetarisch restaurant te eten met lekkere Chinese gerechten. Dit restaurant had verschillende hoekjes, die sfeervol waren ingericht en het eten was fantastisch. Voor mij was dit één van de beste restaurants waar we tijdens onze reis door China hebben gegeten. Vooral de balletjes op basis van soja zijn een aanrader!

YangshuoBen jij al eens in Yanshuo geweest en was je net zo in de ban van het betoverende landschap als ik? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Laat het vooral achter in een reactie hieronder!

*Dit artikel bevat een affiliatelink naar het partnerprogramma van booking.com. Dit betekent dat wanneer jij via deze link een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

 

Dit vind je vast ook leuk!

3 reacties

Wat te doen in Guilin: de toegangspoort tot een van China's mooiste gebieden 11 juli 2017 - 09:21

[…] Meer weten over Yangshuo? Lees dan mijn artikel De betovering van magisch Yanshuo. […]

Reageer
Martin 27 juni 2017 - 20:47

Leuk om te lezen en mooie foto’s. Ik was er in 2001 en vond het er erg leuk en vooral ook heel gezellig. Ben wel benieuwd of het veel veranderd is. Ik heb toen vanuit Yangshuo een homestay gedaan in Longji bij de Dragon’s Backbone Rice Terraces…erg indrukwekkend!

Reageer
Dewi 3 juli 2017 - 20:24

Dankjewel Martin! Ik heb het idee dat er weinig landen zó snel veranderen als China. Hoewel de landschappen zelf waarschijnlijk nog even mooi zijn:)

Reageer

Laat een reactie achter