Home Azië De 14 meest gestelde vragen over de Trans Mongolië Express

De 14 meest gestelde vragen over de Trans Mongolië Express

door Dewi
vragen over de Trans Mongolië Express

In juni 2018 stapten wij aan boord van de Trans Mongolië Express, de iconische treinreis van Moskou naar Beijing. Voor mij was dit een kinderdroom die uitkwam. De laatste tijd krijg ik veel vragen over deze bijzondere reis. Daarom beantwoord ik in dit artikel de meest gestelde vragen over de Trans Mongolië Express.

Vragen over de Trans Mongolië Express

1. Hoe lang zit je in de trein?

Deze vraag staat toch wel met stip op nummer één. Hoe lang duurt de treinreis? En hoeveel dagen achter elkaar zit je dan in de trein? Met de Trans Mongolië Express leg je in 7 dagen tijd bijna 8000 kilometer af en doorkruis je maar liefst 7 tijdzones. Hoeveel dagen achter elkaar je in de trein zit, is afhankelijk van het aantal tussenstops die je maakt. Wij kozen ervoor om in één keer van Moskou naar Irkutsk te reizen. Dit traject duurde vier dagen.

2. Is het niet saai om zo lang in de trein te zitten?

Eén van de meest gestelde vragen over de Trans Mongolië Express is of het niet saai is om zó lang in een trein te zitten. Zelf had ik van te voren verwacht dat ik tijd genoeg zou hebben om te lezen, af en toe een serie te kijken en misschien zelfs wel te bloggen. En ja, ik was een klein beetje bang dat ik me zou gaan vervelen. Daarom had ik dus aardig wat boeken op mijn e-reader gezet en series gedownload.

Maar hé, je stapt toch niet aan boord van de Trans Mongolië Express om te lezen en series te kijken? Uiteindelijk had ik daar ook helemaal geen behoefte aan. Ik had het véél te druk met naar buiten kijken en de Siberische, Mongoolse en Chinese landschappen op me in te laten werken. Verder vermaakten we ons uitstekend met onze medereizigers, waar we de meest interessante gesprekken mee voerden. Dus is het saai om zo lang in de trein te zitten? Nee, ik vond het alles behalve saai. Ik heb wel iets gelezen, maar de series en mijn laptop heb ik niet aangeraakt!

vragen over de Trans Mongolië Express

3. Hoe boek je de Trans Mongolië Express?

Onze reis met de Trans Mongolië Express hebben we geboekt via een Nederlandse reisorganisatie. Hoewel wij onze reizen normaal gesproken altijd zelf regelen, vond ik het in dit geval prettig om deze reis te boeken via een organisatie die hier een ruime ervaring mee heeft. Wij besloten het ‘budget’ pakket te boeken en hier enkele verleningen en excursies aan toe te voegen. Zo hadden we een voor ons op maat gemaakte reis en hoefden wij ons geen zorgen te maken over regelen van treinkaartjes of het organiseren van excursies. Het is me uitstekend bevallen op deze manier!

4. Kun je tussendoor uit de trein?

Ik heb regelmatig behoefte aan frisse lucht, dus ik maakte me vooraf aan de treinreis ook een klein beetje zorgen dat we niet voldoende de trein uit zouden kunnen. Gelukkig viel dit alles mee. In de trein hangt een schema met de aankomst- en vertrektijden van de verschillende tussenstops. Hierop is precies te zien hoe lang de trein ergens stopt en wanneer je dus even de trein uit kunt voor een frisse neus. De stops variëren van 2 minuten tot zo’n 1,5 uur. Voor mezelf hield ik aan dat ik de trein niet uitging als de stop korter was dan 10 minuten.

vragen over de Trans Mongolië Express

5. Hoe is het om zo lang niet te kunnen douchen?

Vooraf wist ik dat ons langste traject vier dagen zou duren. En eerlijk is eerlijk, ik zag er als een berg tegenop dat ik vier hele dagen niet zou kunnen douchen. Maar hoe was het nou om zo lang geen douche tot je beschikking te hebben? Gelukkig kan ik nu zeggen dat het me reuze meeviel! In iedere wagon is een toilet met een wastafeltje en een kraantje. Met vochtige doekjes, wegwerpwashandjes, droogshampoo en deodorant kwam ik een heel eind. Sterker nog, ik heb de douche helemaal niet gemist!

6. Heb je een beetje kunnen slapen in de trein?

Tijdens onze reis met de Trans Mongolië Express heb ik fantastisch geslapen. En in mijn geval is dat heel bijzonder. Ik ben namelijk niet de beste slaper van wereld. Maar door het ritmische geluid van de denderende trein en het geschommel, viel ik als vanzelf in slaap. Zo goed heb ik écht in geen jaren geslapen en alleen al om die reden kijk ik uit naar onze volgende lange treinreis: de zijderoute.

7. Hoe zit het met eten in de trein?

De meeste treinen waar wij mee gereisd hebben, hadden een restauratie rijtuig. Maar om eerlijk te zijn hebben wij hier nauwelijks gebruik van gemaakt. In de coupé kun je namelijk onbeperkt heet water krijgen, waardoor je makkelijk instant eten klaar kunt maken. Bij Bever kun je gevriesdroogde maaltijden van Adventure Food kopen, zoals Nasi, Pasta of een bonenschotel. Ideaal! Verder hadden we o.a. roggebrood, gedroogd fruit, noten, cup-a-soup, noodles en thee meegenomen. Onderweg kun je op de stations – bij de Babouska’s – ook vers eten kopen. Wij vulden onze maaltijden bijvoorbeeld aan met komkommer, tomaat en aardbeien.

vragen over de Trans Mongolië Express

8. Hoe was het met jullie coupégenoten?

Ja, met je coupégenoten moet je het treffen. Je weet van te voren uiteraard niet met wie je je 4-persoonscoupé deelt. Wij hebben ontzettend veel geluk gehad. Ik had me erop voorbereid dat het zou kunnen dat we onze coupé zouden moeten delen met smakkende Chinezen of dronken Russen met ontblote bovenlijven. En geloof me, óók die hebben we in de trein gezien.

Wij deelden onze coupé echter met een Russische vader met twee kleine zoontjes. De jongens waren ontzettend nieuwsgierig en met handen, voeten en een wereldkaart hadden we hele conversaties.  Na 1,5 dag maakten zij plaats voor een moeder met een 15-jarige zoon, die perfect Engels bleek te spreken. Met hem hadden we de meest interessante gesprekken over Siberië, Rusland en Europa. Het leuke is dat we nog steeds contact met hem hebben!

9. Hoe duur is de Trans Mongolië Express?

Tja, hoe duur is de Trans Mongolië Express? Dit is één van de meest gestelde vragen over deze treinreis. Wij hebben onze reis geboekt via een Nederlandse reisorganisatie. In dit artikel over de kosten voor de Trans Mongolië Express heb ik exact verteld hoeveel de treinreis ons gekost heeft, inclusief visa, vliegtickets, treinkaartjes, excursies, verleningen en eten.

vragen over de Trans Mongolië Express

10. Wat zijn de leukste tussenstops?

Wat de ‘leukste’ tussenstops zijn, is natuurlijk heel subjectief. Het aantal tussenstops, die je maakt tijdens je reis met de Trans Mongolië zijn volledig afhankelijk van tijd, geld en persoonlijke voorkeuren. Wel is het zo dat hoe meer stops je maakt, hoe duurder je reis wordt. Omdat wij ook wilden ervaren hoe het is om écht lang in de trein te zitten, hebben wij besloten niet heel veel stops te maken. Wij maakten de volgende tussenstops:

  • St. Petersburg – 3 dagen
  • Moskou – 3 dagen en startpunt Trans Mongolië Express
  • Irkutsk en het Baikalmeer – 3 dagen
  • Ulaanbaatar – 3 dagen
  • Gobi-expeditie – 7 dagen
  • Beijing
Lees ook: Gratis bezienswaardigheden in Moskou: 9 tips om Moskou te bezoeken met een klein budget

vragen over de Trans Mongolië Express vragen over de Trans Mongolië Express

11. Zijn er stopcontacten in de trein?

In de treinen waar wij mee gereisd hebben, zaten stopcontacten. Soms zelfs in onze eigen coupé, maar anders waren er een aantal op de gang. Maar om eerlijk te zijn, hebben wij er nauwelijks gebruik van gemaakt.

12. Is er wifi in de trein?

Nee, er is – gelukkig – geen wifi in de trein. Daarnaast is er ook nauwelijks telefoonsignaal. En ik moet zeggen, ik vond het heerlijk! Door even een paar dagen onbereikbaar te zijn en afgesloten te zijn van het thuisfront, had ik het gevoel er écht helemaal uit te zijn en kon ik intenst genieten van de waanzinnig mooie landschappen om ons heen.

Lees ook: Mijn ervaringen met de Trans Mongolië Express

13. Moet je visa aanvragen voor de Trans Mongolië Express?

De Trans Mongolië Express gaat door drie verschillende landen: Rusland, Mongolië en China. Voor alle drie deze landen, moet je een visum aanvragen. Met name voor Rusland en China moet je een aardige papierwinkel verzamelen voor je aanvraag.

Meer lezen over de visumaanvraag voor de Trans Mongolië Express? Lees dan ook: Wereldreisvoorbereidingen #7: de visa voor de Trans Mongolië Express.

14. Wat is de beste periode voor de Trans Mongolië Express?

Net als de ‘leukste’ stops, is ook de ‘beste’ periode voor de Trans Mongolië Express subjectief. De één vindt het geweldig om hartje winter door Siberië te reizen, terwijl de ander het voorjaar prefereert. Wel is het zo dat de Gobi-expeditie in de winter niet door kan gaan, omdat Mongolië dan onbegaanbaar is. Omdat wij wel heel graag meer van Mongolië wilden zien, raadde onze reisorganisatie het voorjaar aan. Wij maakten onze reis in juni, toen Siberië in bloei stond. Wat mij betreft een prachtige periode voor deze waanzinnige reis!

vragen over de Trans Mongolië Express vragen over de Trans Mongolië Express

Tot zo ver de 14 meest gestelde vragen over de Trans Mongolië Express en mijn antwoorden. Heb jij nog andere vragen? Stel ze gerust, dan voeg ik ze toe aan dit lijstje!

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Linda | travellersoftheworld 14 mei 2019 - 00:08

Interessant om eens te lezen! Aan de ene kant lijkt mij dit zo geweldig, aan de andere kant ben ik heel slecht in stil zitten en weet ik niet of ik dat zo lang kan. In de nachttrein in China deed ik geen oog dicht terwijl ik normaal altijd heel goed slaap, dus ook daar ben ik wat bang voor. Wat leuk dat jullie nog steeds contact hebben met die jongen uit de trein!

Reageer

Laat een reactie achter