Home Azië De Chinese Muur vanuit Beijing zonder toeristen: hiken van Jinshangling naar Simatai

De Chinese Muur vanuit Beijing zonder toeristen: hiken van Jinshangling naar Simatai

door Dewi
Chinese Muur vanuit Beijing

De muur kronkelt dwars door het bergachtige landschap en gaat zover het oog reikt. Grote stukken lopen wij slechts met zijn tweetjes. Alleen de hagedissen, het geluid van de vogels, de muur en wij. Niets anders. Bij iedere stap die ik zet wordt het uitzicht indrukwekkender. Inmiddels heb ik al aardig wat van de wereld gezien, maar de Chinese Muur is één van de indrukwekkendste plekken die ik ooit heb bezocht. Wil je ook de Chinese Muur vanuit Beijing bezoeken? En het liefst zonder massa’s toeristen? In dit artikel vertel ik je over onze hike van Jinshangling naar Simatai, een wandeling van 7 kilometer over een authentiek stuk van de Chinese muur.

Over de Chinese muur

De Chinese muur is een ruim 6000 kilometer lange verdedigingslinie, die door het noorden van China kronkelt. De Muur moest de noordkant van het rijk beschermen tegen de Mongolen. Hoewel de Chinese Muur een imposant bouwwerk is, heeft het onvoldoende gewerkt als verdedigingsmechanisme. In het begin van de zeventiende eeuw werd China namelijk toch vanuit het noordoosten veroverd door de Mongolen. Sinds 1987 staat de Chinese Muur op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet en in 2007 werd het zelfs uitgeroepen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Chinese Muur vanuit Beijing

De Chinese muur vanuit Beijing

De Chinese muur is duizenden kilometers lang, dus er zijn natuurlijk talloze stukken om te bezoeken. Vanuit Beijing zijn de stukken bij Badaling en Mutianyu het populairst, omdat deze relatief makkelijk te bereiken zijn. De Chinese muur bij Badaling is vooral populair onder Chinese toeristen. Dit is een gerestaureerd stuk van de muur en makkelijk te bereiken met de bus. Het schijnt alleen wel zo te zijn dat je hier meestal over de hoofden kunt lopen. Verder is er een behoorlijk wat omheen gebouwd, zoals een kabelbaan, dierentuin en een museum.

De Chinese muur bij Mutianyu wordt veelal bezocht door westerse toeristen. Het is hier minder druk dan bij Badaling, maar nog steeds zul je de Chinese muur hier niet voor jezelf hebben. Dit deel van de muur is volledig gerestaureerd en daardoor wel heel geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Toch schijn je hier als je vroeg bent de grote mensenmassa’s nog wel enigszins te kunnen ontlopen. Het lijkt me een prima stuk om te bezoeken als je weinig tijd hebt in Beijing, maar voor een authentiekere ervaring ben ik opzoek gegaan naar een ander deel van de muur.

De Chinese muur vanuit Beijing zonder toeristen

De Chinese muur moest één van de hoogtepunten worden van onze reis door China. Ik droomde er al jaren van om dit wereldwonder te mogen aanschouwen. Nu ik de kans had, wilde ik ook perse een ‘goed’ stuk van de muur uitzoeken. ‘Goed’ is natuurlijk heel subjectief, maar voor mij betekende dit een stuk van de muur dat niet volledig gerestaureerd is en het liefst zonder al te veel toeristen. Vooral dat laatste vond ik erg belangrijk. Ik wilde voorkomen dat ik door de hoeveelheid mensen de muur niet meer zou kunnen zien.

Na flink wat research kwam ik uit bij het stuk van de Chinese muur bij Jinshangling. Dit gedeelte van de muur ligt iets verder van Beijing en is gedeeltelijk gerestaureerd. Het is ongeveer 2,5 tot 3 uur rijden naar het beginpunt. Om die reden is het hier ook een stuk rustiger. Tijdens onze reis door China hadden de Chinezen zelf vakantie. Dit is de drukste periode om te reizen in China, maar zelfs toen hadden wij de muur bijna helemaal voor onszelf.

Chinese Muur vanuit Beijing

Hiken van Jinshangling naar Simatai

De hike van Jinshangling naar Simatai is zo’n 7 kilometer lang. Een eitje denk ik, want 7 kilometer klinkt niet als een hele lange tocht. Daar vergis ik mij in. De muur loopt over de toppen van de bergen en sommige stukken gaan voor mijn gevoel bijna 90 graden omhoog. En soms ook weer omlaag. Onderweg passeren we 22 wachttorens. Het begin van de muur is gerestaureerd en gaat op een gegeven moment over in een ongerestaureerd gedeelte. We merken het vanzelf. Hoe verder we lopen, hoe smaller en indrukwekkender de muur wordt. Bovendien wordt het pad steeds minder makkelijk begaanbaar.

Op mijn handen en mijn knieën klim ik over de Chinese Muur. In de brandende zon is het een pittige klim, maar mijn inspanningen worden beloond. Met iedere stap die ik zet, wordt het uitzicht mooier. Indrukwekkender. Kan ik nóg verder kijken en zien hoe het immense bouwwerk zich een weg baant door het landschap. En inderdaad: dit deel van de muur is zónder toeristen. Onderweg komen wij slechts enkele anderen tegen, maar het grootste deel van de hike zijn we met zijn tweeën. Eigenlijk precies zoals ik mij had voorgesteld.

Als we de 22e wachttoren hebben bereikt, hebben we nog wat tijd en energie over. Voor ons kronkelt de muur verder over de bergtoppen en hier begint het stuk dat echt nog nooit gerestaureerd is. En dat is goed te zien ook. Sommige stukken zijn ingestort of brokkelen gedeeltelijk af. We besluiten nog twee wachttorens verder te lopen over een écht ongerept stukje van de Great Wall of China. Authentieker dan dit, gaan we het denk ik niet krijgen.

Lees ook: Tips voor reizen door China: om jouw reis makkelijker te maken

Chinese Muur vanuit Beijing

Een tour naar de Chinese muur bij Jinshangling

Op verschillende plekken in Beijing worden tours aangeboden naar de Chinese Muur bij Jinshangling. De hike van Jinshangling naar Simiatai wordt ook aangeprezen als een gedeelte van de muur zónder andere toeristen. Om eerlijk te zijn was ik een beetje sceptisch hierover. Als er zoveel tours worden aangeboden, kan het toch nooit zo rustig zijn? Het tegendeel bleek waar: tussen Jinshangling en Simatai heb je de Chinese Muur inderdaad nagenoeg voor jezelf.

Online had ik goede reviews gelezen over de tours van Downtown Backpackers Hostel. Hoewel wij hier niet verbleven, zijn wij speciaal hiernaartoe gegaan om onze tour naar de Chinese Muur te boeken (CYN 300 per persoon). We vertrokken met een groep van ongeveer 15 personen. In Jinshangling liep onze Engels sprekende gids met ons mee naar het beginpunt. Daar werden we ‘vrij gelaten’ om elkaar vier uur later weer te zien. De groep verspreidde zich al snel over de muur, waardoor we elkaar pas bij het eindpunt weer tegenkwamen. Perfect wat mij betreft. Wil je de Chinese Muur vanuit Beijing bezoeken? Dan kan ik deze tour van harte aanbevelen.

Lees ook: Afrekenen met vooroordelen: 5x vooroordelen over China die niet waar zijn

Praktische tips voor een hike over de Chinese Muur

  • Trek goede wandelschoenen aan. Je klimt en klautert over soms moeilijk begaanbare stukken van de Chinese Muur, waardoor het prettig is als je schoenen draagt met voldoende grip.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Bovenop de Chinese Muur kun je niet echt eten kopen en drinken alleen tegen belachelijk hoge prijzen. Het moet natuurlijk ook helemaal naar boven gebracht worden, maar het is aan te raden om zelf water mee te nemen.
  • Loop na de 22e wachttoren een klein stukje verder. Hier klim je namelijk over een nóg ongerepter stuk van de Chinese Muur. Voor mij was dit het hoogtepunt van onze hike.
  • Ga je in de zomer? Neem dan ook een droog shirt mee. Tijdens onze hike was het bloedheet en waren we al snel doorweekt. Na afloop zit je nog bijna 3 uur in een bus met airconditioning. Ik vond het daarom erg prettig om een droog shirt aan te kunnen trekken.

Heb jij de Chinese Muur vanuit Beijing al eens bezocht? Dan ben ik heel benieuwd waar je geweest bent. Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.


Meer lezen over China?

Dit vind je vast ook leuk!

8 reacties

Jessica 24 september 2018 - 09:49

Fijne foto’s meid! Wij zijn toen ook naar dit deel van de muur geweest, zo fijn als je de muur gewoon voor jezelf hebt. We verbleven in een homestay in de buurt, maar jammer genoeg was er de tweede dag een marathon op de muur, waardoor het ineens iets drukker was dan de dag ervoor haha ;p

Reageer
Dewi 25 september 2018 - 15:36

Dankjewel! Het was inderdaad echt heel fijn om de muur voor onszelf te hebben. Aahh zonde dat er precies een marathon was toen jullie er waren! Met dat soort dingen valt moeilijk rekening te houden, haha 😉

Reageer
Linda | travellersoftheworld 23 september 2018 - 16:20

Wat een geweldige foto’s! Wij wilden ook heel graag naar dit deel van de muur, maar helaas kon dat toen niet omdat een deel gerestaureerd werd. Wij zijn toen naar Gubeikou gegaan, ook prachtig en ook daar kwamen wij niemand tegen. De muur is daar echt nog helemaal origineel en helemaal niks is gerestaureerd. Het was pittig, maar zo geweldig. Ik zou dolgraag nog eens naar een ander stuk gaan, maar dan hoop ik dat er iets meer nog van over is, haha. Want hoewel gubeikou geweldig was, zag je de muur niet zoals je het in je hoofd hebt, de meeste torens waren stuk en je hebt niet echt een muur naast je zeg maar. Beetje vaag dit haha, maar terug komen we er zeker weer!

Reageer
Dewi 25 september 2018 - 15:32

Haha, ik snap wat je bedoelt! Kan me voorstellen dat het anders was dan je in je hoofd had, maar wel echt een hele authentieke ervaring lijkt me. Mocht je nog eens naar China gaan, dan kan ik dit deel van de muur van harte aanbevelen 🙂

Reageer
Bjorn 18 september 2018 - 21:55

Wat een pracht foto’s. Mooi om te lezen dat je toch even wat verder gaat dan de meeste mensen doen. En natuurlijk erg handig die tips. Leuk!

Reageer
Dewi 25 september 2018 - 15:30

Dankjewel! Het was de moeite van het verder reizen zeker waard. De Chinese Muur is tot nu één van de hoogtepunten van onze wereldreis 🙂

Reageer
Evelyn 17 september 2018 - 20:14

Jaa, mooi hoor. Wij hebben ook die klim naar de Chinese Muur gedaan en ik vond ‘m mooi <3 We kwamen wel wat toeristen tegen, maar echt zoveel minder dan verwacht

Reageer
Dewi 25 september 2018 - 15:29

Ja, ik had echt verwacht dat er veel meer toeristen zouden zijn. Zeker tijdens de Chinese vakantie, maar er was bijna niemand. Echt fantastisch!

Reageer

Laat een reactie achter