Home Azië Cameron Highlands, Maleisië: is dit toeristische hoogtepunt de moeite waard?

Cameron Highlands, Maleisië: is dit toeristische hoogtepunt de moeite waard?

door Dewi
Cameron Highlands

De Cameron Highlands zijn een van dé toeristische hoogtepunten van Maleisië. Google op Maleisië en de plaatjes van glooiende heuvels vol prachtige theeplantages zijn één van de dingen die direct je scherm af spatten.  Ik ben een ontzettende theeleut en ik vind het altijd heel mooi om te zien waar onze producten vandaan komen. Zo bezochten we eerder in Indonesië en Sri Lanka al theeplantages. Ook in Maleisië trokken de theeplantages mij weer aan. Behalve het prachtige landschap is ook het klimaat op de theeplantages altijd heel aangenaam. Best prettig om even op adem te komen na de overweldigende hitte in de rest van het land. Daarom besloten ook wij af te reizen naar de Cameron Highlands. Of het de moeite waard was, lees je vandaag in dit artikel.

File rijden naar de Cameron Highlands

Vanuit Georgetown zouden we om 14.00 ’s middags vertrekken naar de Cameron Highlands. Om onbekende redenen duurt dit toch net even iets langer en uiteindelijk zijn we rond 15.30 op weg. Allemaal niet erg. We zijn per slot van rekening in Azië, waar niet altijd alle bussen stipt op tijd vertrekken. Het eerste gedeelte van de reis verloopt vrij soepel. Hoe dichter we echter bij de Cameron Highlands komen, des te meer touringcars langzaam achter elkaar aan beginnen te tuffen.

Na een aantal uur file rijden bereiken we uiteindelijk rond 20.30 Tanah Rata, het eindpunt voor de meeste touringcars. Een enorme stroom toeristen verlaat de tientallen bussen en gaat allemaal op weg naar hun hotel of guesthouse.

Tanah Rata: Maleisië of Oostenrijk?

Tanah Rata is de uitvalsbasis voor ons avontuur op de Cameron Highlands. Bij aankomst in Tanah Rata kijk ik mijn ogen uit. Heel even ben ik totaal gedesoriënteerd: ben ik nou nog in Maleisië of zijn we zojuist in een luxe wintersportdorp in Oostenrijk aangekomen? Ik weet het oprecht even niet meer. Slechts de bloembakken vol geraniums aan de balkons en de skiliften ontbreken, waardoor ik mij toch realiseer dat ik écht niet opeens in Oostenrijk ben beland.

Om eerlijk te zijn had ik een gezellig backpackersdorpje verwacht, zoals bijvoorbeeld Ella in Sri Lanka. Tanah Rata is van een totaal andere orde en duidelijk neergezet om de enorme aantallen toeristen aan te kunnen. Overal worden appartementen en hotels uit de grond gestampt. Het dorp voelt een tikkeltje sfeerloos en oncharmant aan. Voor mijn gevoel heeft Tanah Rata zijn authenticiteit aardig verloren.

Omdat we pas ’s avonds aan zouden komen, had ik in Tanah Rata alvast een guesthouse geboekt. Normaal gesproken reizen we altijd op de bonnefooi, maar ik had weinig zin om in het donker nog op zoek te gaan naar een slaapplek. We verbleven in Cameronian Inn, een fijne uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Ruime kamers, fijne bedden en een heerlijk warme douche!

Cameron Highlands

Een tour over de Cameron Highlands

Op de Cameron Highlands liggen de bezienswaardigheden vrij ver uit elkaar. Daarom besluiten we een halve dagtour te boeken. De BOH theeplantages, Mossy forest, gunung Brinchang, een aardbeienplantage en vlindertuin staan allemaal op het programma. Vrij veel in een halve dag, maar prima te doen. Helaas wordt al snel duidelijk dat de gunung Brinchang – het hoogste punt in de omgeving – is gesloten en we daar dus niet naartoe kunnen.

1. Mossy Forest

Mossy Forest is werkelijk schitterend. Het bos doet zijn naam met recht eer aan. De diversiteit aan planten en bomen is hier ongekend en alles zit onder het zachte groene mos. Jammer is de enorme drukte, waardoor we eigenlijk in file over het houten aangelegde pad lopen. Dit doet toch wel wat af aan onze beleving van Mossy Forest.

Cameron Highlands

2. BOH- theeplantages

De BOH-theeplantages zijn hét hoogtepunt van de Cameron Highlands. Hier zien we inderdaad eindeloze theevelden. Glooiende heuvels vol met thee zo ver het oog reikt. Anders dan in bijvoorbeeld Sri Lanka wordt de thee hier niet handgeplukt, maar machinaal geoogst. Dit maakt dat alle theeplanten dezelfde hoogte hebben en het landschap er heel egaal uitziet. BOH staat overigens voor Best of Highlands.

Boven bij het restaurantje is het helaas dringen. Op het terras, vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt over de theeplantages, ziet het zwart van de mensen. We veroveren hier even kort een plekje om wat foto’s te schieten en maken dan snel dat we wegkomen uit die enorme mensenmassa.

Gelukkig stopt onze gids ook nog op een ander plekje, waar we de theevelden even voor onszelf hebben en kunnen genieten van de prachtige omgeving. Want dat is het natuurlijk wel. Het landschap is absoluut wonderschoon.

Cameron Highlands Cameron Highlands

3. Vlindertuin

Tijdens de tour werd ook de vlindertuin aangedaan, waar je zo’n beetje alle soorten vlinders vindt die in Maleisië voorkomen. Best leuk om even te zien. Helaas zitten hier ook veel andere dieren in erg kleine hokjes, wat ik eigenlijk erg zielig vond. Dit maakte dat ik toch met een naar gevoel in mijn buik de vlindertuin weer verliet.

Cameron Highlands

4. Aardbeienplantage

De hooglanden zijn niet alleen uitermate geschikt om thee te verbouwen, maar ook aardbeien worden hier volop gekweekt. Eerlijk is eerlijk, de aardbeienplantages waren niet heel bijzonder om te zien. Het was ook hier ontzettend druk en veel meer dan kassen met rijen aardbeien waren het niet. Eigenlijk deed het mij vooral denken aan het Westland, maar als je er toch bent is het leuk om even gezien te hebben.

Zelf op pad in de Cameron Highlands

Wij boekten bewust een halve dagtour, zodat we ’s middags nog even op eigen houtje de omgeving konden verkennen. Vanuit Tanah Rata zijn verschillende routes die je zelf – zonder gids – kunt lopen. In de meeste hotels of guesthouses hangen kaartjes, waarop de routes met beschrijving staan aangegeven.

Wij besloten trail 4 en een stukje van trail 6 te lopen, een trekking van zo’n 2,5 uur. Het is een pittige klim, maar zeker de moeite waard. Tijdens deze korte tocht hebben we wel het echte junglegevoel ervaren. Ook hier was het behoorlijk mossy, dus we zijn uiteindelijk nog goed aan onze trekken gekomen.

Tip: maak als je zelf een trekking gaat doen een foto van de route en de routebeschrijving, zodat je hier altijd op terug kunt vallen. 

Let op: sommige trails zijn gesloten, omdat deze vanwege eerdere berovingen niet veilig zijn. Vraag daarom goed na welke trails veilig zijn om te lopen en welke stukken je beter kunt mijden. Het is ook handig om even bij je guesthouse te laten weten welke route je gaat lopen.

Cameron Highlands: wel of niet de moeite waard?

Dan is het nu tijd voor de HAM-vraag: zijn de Cameron Highlands – een van dé toeristische hoogtepunten van Maleisië – wel of niet de moeite waard?

De omgeving is zonder meer prachtig. Toch deden de gigantische drukte en het ik-ben-beland-in-Oostenrijk-gevoel wel wat af aan onze beleving van de Cameron Highlands. Het zou kunnen dat als je buiten het weekend en de Malaysia Holliday gaat, het hier een stuk rustiger is. Met een beetje geluk heb je dan een fijnere ervaring dan wij hebben gehad. Wel raad ik je absoluut aan om hier een tour van een halve dag te boeken, omdat de bezienswaardigheden vrij ver uit elkaar liggen en naar mijn idee niet heel makkelijk zelfstandig te bereiken zijn. Wij hadden ook een leuke gids, die veel uitleg gaf over de omgeving en de productie van thee.

Mocht je nog nooit theeplantages hebben gezien en genoeg tijd hebben, dan zou ik zeker een bezoekje aan de Cameron Highlands brengen. Het is er niet voor niets zó druk. Het landschap is werkelijk adembenemend. Mocht je al wel vaker theeplantages hebben gezien en krap in je tijd zitten, dan zou je naar mijn idee de Cameron Highlands ook over kunnen slaan.

Ben jij al eens op de Cameron Highlands geweest? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaring! Laat het vooral achter in een reactie hieronder, vind ik leuk!

*Dit artikel bevat een affiliatelink naar het partnerprogramma van booking.com. Dit betekent dat wanneer jij via deze link een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden.


Meer lezen over Maleisië?

Dit vind je vast ook leuk!

6 reacties

TRAVEL MOVIE - een reis door veelzijdig Maleisië 25 januari 2018 - 15:19

[…] ik aardig wat geschreven over Maleisië en gaf ik tips over onder andere Georgetown, Malakka, de Cameron Highlands en Taman Negara. Verder deelde ik onze backpack route en gaf ik een overzicht van onze kosten van 3 […]

Reageer
Mijn favoriete accomodaties in Maleisië: waar sliepen wij? 12 januari 2018 - 14:26

[…] Lees ook: Cameron Highlands, Maleisië: is dit toeristische hoogtepunt de moeite waard? […]

Reageer
Linda| travellersoftheworld 20 december 2017 - 23:55

Ik ben hier geweest en vond het geweldig, wij konden kiezen bij mossy forrest tussen de wooden walk (met houten pad) en de nature walk, wij kozen daarvoor en daar waren we bijna alleen, het was pittig, maar geweldig! Ik vond het een van de mooiste dingen van Maleisië

Reageer
Backpack route door Maleisië: een rondreis van 3 weken + praktische tips 17 december 2017 - 14:55

[…] Wil je meer lezen over de Cameron Highlands? Lees dan mijn eerdere artikel: Cameron Highlands: wel of niet de moeite waard? […]

Reageer
Herma | 2feelfree.com 22 november 2017 - 17:06

Leuk artikel! 🙂 Bizar wat een verschil de drukte kan maken! Wij waren toevallig vandaag op een mooi stukje van de Tuinroute in Zuid-Afrika. Prachtig deel, maar het was zó druk dat genieten gewoon lastig werd… Zo zonde! Wij deden ook een halve dagtour en zelf een aantal hikes in de Cameron Highlands. Inderdaad een hele fijne manier! Maar hoewel ik het dorp niet mega sfeervol vond, hebben we echt een hele fijne tijd gehad. Doordeweeks en in het laagseizoen, dat dan wel 😉 Stuk rustiger! Zeker geen file van touringcars en massa’s toeristen.

Reageer
Dewi 28 november 2017 - 12:44

Dankjewel Herma! Drukte kan inderdaad een heel verschil maken. Fijn om te horen dat het bij jullie niet zo druk was toen jullie op de Cameron Highlands waren en daar een fijne tijd hebben gehad. Jammer dat het bij ons zó ontzettend druk was en dringen voor een plekje. Dat maakt de belevind toch heel anders.

Reageer

Laat een reactie achter