Home Reisfotografie Tips voor reisfotografie #3: Welke camera apparatuur gaat mee op reis?

Tips voor reisfotografie #3: Welke camera apparatuur gaat mee op reis?

door Dewi
camera apparatuur

Het inpakken van mijn backpack blijft altijd een dingetje. Zeker nu we op wereldreis gaan, wil ik ervoor waken dat ik veel te veel spullen inpak. Ik moet het immers ook allemaal zelf meeslepen. Keuzes maken dus. Eén van de dingen waar ik echter niet op bezuinig zijn mijn cameraspullen. Naast reizen en schrijven is fotograferen namelijk één van mijn grootste passies en voor reisfotografie heb ik helemaal een enorme voorliefde. Maar welke camera apparatuur gaat mee op reis? In dit artikel vertel ik je wat er allemaal in mijn fototas gaat.

1. Mijn spiegelreflexcamera

Tja, naast mijn paspoort en pinpas is mijn camera voor mij het allerbelangrijkste om in te pakken. Mijn spiegelreflexcamera van Nikon is inmiddels vrij oud en de body is een stuk zwaarder dan die van de nieuwere modellen, maar op reis zijn mijn camera en ik onafscheidelijk. Ik zou hem voorlopig echt voor geen goud willen inruilen. Ik ken mijn camera door en door en het voelt inmiddels echt als een verlengstuk van mijzelf.

Lees ook: Tips voor reisfotografie #1: 12 tips om met mooiere foto’s thuis te komen

2. Verschillende objectieven

Mijn camera heb ik een aantal jaren geleden overgenomen van mijn vader, inclusief vijf verschillende objectieven. Deze lenzen gebruik ik allemaal, maar neem ik natuurlijk niet alle vijf mee op reis. Welke lenzen ik mee neem is een beetje afhankelijk van de bestemming. Mijn macrolens (Sigma 105mm f/2.8) gebruik ik in Nederland bijvoorbeeld veel, maar heb ik nog nooit meegenomen op een verre reis. Ik zou me echter wel voor kunnen stellen dat ik deze lens mee zou nemen als we met ons kampeerbusje door Europa gaan reizen. Welke lenzen ik meeneem is grotendeels afhankelijk van de bestemming.

Nikon 16-85mm f/3.5-5.6

De Nikon 16-85 f/3.5-5.6 is eigenlijk mijn standaardlens, waar ik op reis echt de meeste foto’s mee maak. Deze lens heeft voldoende zoommogelijkheden om zowel landschaps- als architectuur- als portretfoto’s te maken. Ik vind het heel fijn dat deze lens voor verschillende takken van fotografie te gebruiken is, want hierdoor hoef ik niet zo vaak van lens te verwisselen.

Nikon 50mm f1/8

Mijn 50mm lensje gaat altijd mee als ik op pad ga. Dit lensje is toch wel één van mijn favorieten om mee te fotograferen. De lens weegt bijna niets en is met een diafragma van 1.8 een hele lichtsterkte lens. Dit wil zeggen dat je ook in situaties met weinig ligt goed kunt blijven fotograferen, vanwege de grote opening. Je kunt dan gebruik maken van kortere sluitertijden en ook de ISO hoeft niet zover omhoog, waardoor je ruis in je foto voorkomt.

Daarnaast zorgt het grote diafragma ook voor een mooie scherptediepte. Dit is eigenlijk de voornaamste reden waarom dit lensje altijd mee op reis gaat. Met dit 50mm lensje kan ik foto’s maken, waarbij de voorgrond heel scherp is en de achtergrond mooi wazig wordt.

camera apparatuur

 (Nikon 70–210mm f/4-5.6)

De Nikon 70-210mm heeft meer telezoom dan mijn standaardlens, waardoor ik mijn onderwerpen dichterbij kan halen. Ik vind dit een prachtige lens voor bijvoorbeeld wildlife- of portretfotografie. Een nadeel van deze lens is echter dat hij vrij zwaar is en veel ruimte in beslag neemt. Daarnaast is het ook echt geen lens die ik dagelijks gebruik. Met pijn in mijn hart heb ik daarom besloten om deze lens tijdens onze wereldreis thuis te laten. Als ik een reis zou maken naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Namibië of Botswana dan zou dit echter de eerste lens zijn, die ik in zou pakken.

3. Statief

Wat mij betreft is een statief absoluut een must om mee te nemen op reis. Hoewel het een hoop gesleep is en onhandig van formaat, is het voor mij geen optie meer om dit thuis te laten. Mijn statief gebruik ik namelijk dagelijks als ik op reis ben, bijvoorbeeld voor het fotograferen in ruimtes met weinig licht, voor avond- en nachtfotografie en voor het vastleggen van beweging. Voor deze vormen van fotografie maak ik gebruik van langere sluitertijden en is een statief onmisbaar.

Bij de keuze voor een statief vond ik het vooral belangrijk dat het compact is en in zowel mijn dagrugzak als in mijn handbagagekoffetje past. Daarnaast moest het stevig zijn, een slim balhoofd hebben en hoog genoeg zijn. Tenslotte vond ik het fijn als het statief niet te zwaar zou zijn. Ik gebruik een statief van Manfrotto, dat voldoet aan al mijn eisen altijd met mij mee reist.

Lees ook: Tips voor reisfotografie #2: 6x waarom ik altijd een statief meeneem op reis + tips

camera apparatuur

4. Filters

Ik neem 3 filters mee op reis. Op mijn lens zit standaard een UV-filter, die eigenlijk voornamelijk dient ter bescherming van mijn lens. Daarnaast neem ik dit jaar voor het eerst een ND-filter (ofwel grijsfilter) mee op reis. Met een grijsfilter kan ik ook overdag beweging vastleggen. Dit filter reduceert namelijk het licht dat in de lens valt, waardoor je ook met veel licht met langere sluitertijden kunt werken. Ten slotte neem ik nog een polarisatiefilter mee. Dit filter verwijdert bijvoorbeeld de felle schitteringen op het water en het maakt kleuren intenser.

5. GoPro + accessoires

Sinds een jaar ben ik de trotste eigenaar van de GoPro Hero 5. Deze actioncam gebruik ik voornamelijk om te filmen op reis. De GoPro filmt in full HD en ik moet zeggen dat ik de kwaliteit verrassend goed vind. Bovendien vind ik het ontzettend leuk dat ik hiermee ook onderwateropnames kan maken.

Voor de GoPro neem ik enkele accessoires mee, waaronder een handgrip die ik kan ombouwen tot statiefje. Daarnaast neem ik een Bobber Hand Grip mee, voor als ik ga snorkelen. De GoPro is heel zwaar en als je hem laat vallen, zinkt hij direct naar de bodem van de zee. Daar moet ik dus echt niet aan denken! Met behulp van de felgele Bobber Hand Grip blijft mijn GoPro in elke geval drijven. Ten slotte neem ik een powerbank mee, waarmee ik mijn GoPro 2,5x kan opladen. De batterij loopt namelijk vrij snel leeg en dit is een goedkopere oplossing dan extra accu’s meenemen.

camera apparatuur

6. Externe harde schijf

Eén van mijn grootste nachtmerries is dat ik mijn foto’s kwijtraak. Daarom zorg ik er altijd voor dat ik mijn foto’s tussendoor kan opslaan. Vroeger (vorig jaar) nam ik altijd extra USB-stickjes mee om foto’s te backupen, maar voor onze wereldreis heb ik besloten om een externe harde schijf mee te nemen. Deze bewaar ik in een andere tas dan in mijn fototas. Mocht mijn camera gestolen worden of mijn SD-kaartje onverwachts stuk gaan, dan zijn mijn foto’s in elk geval veilig!

7. Laptop met software van Adobe

Tja, ik ben echt een voorstander van lichtgewicht backpacken, maar tijdens onze wereldreis is een laptop toch echt onmisbaar. Hoe moet ik anders Backpack vol verhalen bijhouden, mijn foto’s backupen, nabewerken en mijn video’s monteren? Daarom zorg ik ervoor dat ik een laptop meeneem, waar de software van Adobe op staat. Hierbij is vooral Lightroom voor mij van groot belang voor de nabewerking van mijn foto’s.

8. Fototas

Mijn camera apparatuur sleep ik grotendeels mee in mijn fototas. Ik heb een kleine fototas van Lowepro, waar mijn spiegelreflexcamera, 50mm lensje, filters, en kleine accessoires inpassen. Verder nemen wij ook altijd nog een dagrugzakje mee waar mijn statief in zit.

9. Kleine accessoires

Ten slotte gaan er nog een aantal kleine accessoires mee in mijn cameratas:

Reserve accu

Hoewel ik – terwijl ik echt heel veel foto’s maak – al snel een week kan doen met de accu van mijn spiegelreflexcamera, neem ik toch een reserveaccu mee op reis. Met name omdat we ook naar plekken gaan (Mongolië) waar ik verwacht dat ik niet altijd de mogelijkheid heb om mijn camera op te laden. Daarnaast kan een accu door wisselende temperaturen (extreme hitte of kou) sneller leeg raken. Daarom neem ik ook een reserveaccu mee op reis.

SD-kaartjes

Ik maak altijd heel veel foto’s op reis en ik wil niet het risico lopen dat ik tussendoor foto’s moet verwijderen, omdat mijn SD-kaartje vol is. Daarnaast wil ik mijn foto’s uiteraard eerst backupen, vorodat ik mijn kaartje leeghaal. Daarom neem ik altijd meerdere (een stuk of 4/5) SD-kaartjes mee op reis.

Cardreader

Op een bepaalde manier pakt mijn laptop mijn SD-kaartjes niet altijd. Daarom neem ik ook een cardreader mee om mijn foto’s over te kunnen zetten naar mijn laptop.

Blaasgalg + schoonmaakdoekje

Om stof van/uit mijn camera te kunnen blazen en mijn lens voorzichtig schoon te kunnen maken, gaan er ook altijd een blaasgalg en schoonmaakdoekje in mijn cameratas.

Drysack 

Een drysack ga ik dit jaar voor het eerst meenemen. Toen wij vorig jaar op een bootje zaten naar de Perhentian Islands, klotste het water constant over de rand en was de bagage van een aantal van mijn medepassagiers kletsnat. Met een benauwd gezicht hield ik krampachtig mijn cameratas op schoot met een vest eromheen gewikkeld. Een betere oplossing is een drysack, die mijn camera apparatuur – ook tijdens een tropische regenbui – droog kan houden. Ik kocht een drysack van 20 liter van Osprey.

 Als ik zo op een rijtje zet welke camera apparatuur mee gaat op reis, is het eigenlijk best wel veel. Toch zou ik niet weten wat ik thuis zou kunnen laten. Ik ben benieuwd wat jij van dit overzicht vindt: zwaar overdreven? of sleep je zelf ook zoveel cameraspullen mee?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze links iets koopt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter