Home Azië Budget China: wat kost backpacken in China?

Budget China: wat kost backpacken in China?

door Dewi
Budget voor China

Regelmatig krijg ik de vraag wat al dat reizen van mij nou kost en waar ik dat allemaal van doe. Op reis houd ik altijd heel nauwkeurig onze uitgaven bij om goed inzicht te hebben in ons budget. Hoewel ik niet vaak dingen laat omwille van het budget, vind ik het wel belangrijk om onze kosten goed in de gaten te houden. Onlangs maakten wij een waanzinnige reis door China. In dit artikel geef ik inzicht in ons budget China, zet ik alle kosten voor 4 weken China op een rijtje en geef ik antwoord op de vraag: hoe duur is backpacken in China? Zo krijg jij een beeld van wat wij uitgaven in dit fascinerende land en hoeveel je ongeveer moet sparen voor een reis naar China.

Budget China

Zoals in alle budgetartikelen, verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën: visum voor China, vliegen naar China, accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse, toegangsprijzen en toertjes en overige kosten. Dit budget voor China is gebaseerd op een reis van 29 dagen in juli en augustus 2018.

Vliegen naar China

Vanaf Schiphol gaan er heel regelmatig vluchten van diverse luchtvaarmaatschappijen naar China. Veel vluchten maken een tussenstop, maar met onder andere KLM en China Southern kun je ook direct van Amsterdam naar Beijing of Shanghai vliegen. Vorig jaar vlogen we met SAS naar Hongkong en maakten we een tussenstop in Stockholm. Via Skyscanner zoek ik altijd naar de goedkoopste tickets.

Onze reis door China maakte deel uit van onze wereldreis van zes maanden. Deze keer zijn wij niet naar China gevlogen, maar met de trein het land binnengekomen. Omdat ons vervoer naar China niet representatief is, laat ik deze kosten in ons ’totale budget China’ buiten beschouwing.

Kosten visum China

Om China binnen te mogen, moet je een visum aanvragen. Dit kun je zelfstandig doen of je kunt een visumbureau inschakelen. Vorig jaar werkte ik nog in Den Haag en ben ik voor onze visumaanvraag naar de ambassade gefietst. Hoewel dit goed te doen was, had ik deze keer weinig zin om twee keer naar Den Haag af te reizen om onze visa voor China aan te vragen. Daarom hebben we deze keer visumbureau YourVisa ingeschakeld voor extra hulp bij onze visumaanvraag. Het visum voor China kost €126,55 per persoon.

Lees ook: Visum China aanvragen: hoe werkt het?

Kosten voor accommodaties in China

Overnachten in China kun je over het algemeen zo duur (of zo goedkoop) maken als je zelf wilt. Alleen in de grote steden, zoals Beijing en Shanghai, betaal je meer. Doordat wij tijdens de Chinese vakantie reisden en onverwachts onze reis hebben moeten uitstellen, waren de prijzen voor accommodaties in deze twee steden behoorlijk gestegen. In Beijing en Shanghai sliepen wij voor gemiddeld €40,40 per nacht. Uit ervaring weet ik dat dit goedkoper kan als je in een andere periode reist en je je accommodaties eerder vastlegt. Op andere plekken in China kan overnachten sowieso veel goedkoper, ook tijdens de Chinese vakantie.

In China sliepen wij meestal in hostels, guesthouses of simpele hotels met eenvoudige kamers. Ik geef persoonlijk niet heel veel om luxe, maar ik vind het wel belangrijk dat de kamers schoon zijn. Wij sliepen meestal in een tweepersoonskamer met eigen badkamer, meestal zonder ontbijt. Noodgedwongen hebben wij 1 nacht in een dorm geslapen. Gemiddeld sliepen wij voor bijna €25,- per nacht voor twee personen. Dit komt neer op €12,50 per nacht per persoon.

Budget voor China

Kosten voor eten en drinken in China

Het eten in China heeft mij echt enorm verrast. In Nederland ben ik helemaal niet zo gek op Chinees, maar het eten in China heeft helemaal niets te maken met Chinees van het gemiddelde afhaalrestaurant. Ontbijten deden wij meestal met ‘baozi’, stoombroodjes gevuld met groente (of vlees of rode bonen pasta). Lunchen en avondeten deden wij vaak bij eenvoudige restaurantjes, maar zo nu en dan zijn wij ook wel eens luxe uit eten gegaan. Per dag gaven wij per persoon gemiddeld €10,- aan eten en drinken.

budget voor China - hotpot

Kosten voor vervoer binnen China

China is een gigantisch land, dus de afstanden zijn vaak enorm. Een leuke vergelijking vind ik altijd dat de afstand van Beijing naar Shanghai bijna net zover is als van Rotterdam naar de Franse Pyreneeën. Alleen kun je met de bullettrain al in 4,5 uur van Beijing naar Shanghai reizen. Dat gaat je naar de Pyreneeën niet lukken.

Doordat de afstanden in China zo groot zijn, gaven wij relatief veel geld uit aan vervoer. Hoe meer je jezelf verplaatst, hoe duurder je reis natuurlijk wordt. Wij hebben ons binnen China alleen verplaatst met bussen en treinen en geen enkele keer een binnenlandse vlucht genomen. Binnen de grote steden maakten wij gebruik van de metro. Om je een idee te geven, heb ik hieronder op een rijtje gezet wat wij hebben betaald voor de lange afstanden:

  • Trein van Beijing naar Shanghai: €69,80 per persoon
  • Trein van Shanghai naar Suzhou (retour): €8,84 per persoon
  • Trein van Shanghai naar Changsha: €60,32 per persoon
  • Bus van Changsha naar Zhangjiajie-stad: €15,02 per persoon
  • Trein van Changsha naar Kunming: €62,92 per persoon
  • Bus van Kunming naar Jinghong: €28,19 per persoon

In totaal hebben wij €344,07 per persoon uitgegeven aan vervoer binnen China. Dit komt neer op €11,86 per persoon per dag.

Lees ook: Tips voor reizen door China: om jouw reis makkelijker te maken

De kosten van toegangsprijzen en toertjes in China

Als ik ergens van geschrokken ben in China, dan is het wel van de entreeprijzen die ze vragen. Soms worden voor hele simpele dingen bizar hoge entreegelden gevraagd. Hierdoor hebben wij zo nu en dan dingen overgeslagen, omdat wij het het geld echt niet waard vonden.

De twee duurste attracties tijdens onze reis door China waren een dagtrip naar de Chinese muur en een bezoek aan Zhangjiajie National Park. Beiden echt niet goedkoop, maar wat mij betreft iedere cent meer dan waard. Omdat ik perse een stuk van de muur wilden zien zónder duizenden andere toeristen, bezochten wij de muur tussen Jinshanling en Simitai. Dit is zeker niet het goedkoopste gedeelte van de Chinese muur, maar wel een waanzinnig mooi stuk. Omdat het verder weg ligt dan de bekendere stukken, is het namelijk veel minder toeristisch.

Lees ook: Chinese Muur vanuit Beijing zonder toeristen: hiken van Jinshanling naar Simatai

Voor het sprookjesachtige Zhangjiajie National Park betaal je een behoorlijke entree. Daarnaast moet je ook voor iedere kabelbaan en iedere lift nog aparte betalen. Omdat het behoorlijk pittig is om alle stukken omhoog te lopen, ben je best wel snel geneigd om toch een kabelbaan of lift te nemen.

  • Dagtrip naar de Chinese muur: CYN300 (€37,92) per persoon
  • Zhangjiajie National Park entree voor 4 dagen: CYN 248 (31,34) per persoon
  • Lift in Zhangjiajie National Park: CYN 72 (9,10) per persoon

In totaal gaven wij per persoon €128,11 uit aan toegangsprijzen en toertjes in China. Dit komt neer op €4,42 per persoon per dag.

Tip: collegablogger Yvonne geeft 9 tips om gratis te doen in Beijing. Dat scheelt weer in je budget!

Budgettip: Ben je student? Neem dan vooral je studentenkaart mee. Hiermee kun je in China heel veel korting krijgen.

budget voor Chinabudget voor China - Zhangjiajie Nationaal Park

Overige kosten in China

Onder de categorie ‘overige kosten’ valt eigenlijk alles wat niet in een van de vorige categorieën thuis hoort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wassen, souvenirs en toiletartikelen. In totaal gaven wij €55,65 per persoon uit aan overige dingen. Dit komt neer op €0,96 per persoon per dag.

Budget China: wat kost backpacken in China?

Dan is het nu tijd om antwoord te geven op de vraag: wat kost backpacken in China? Wat waren onze totale kosten?

In iets meer dan 4 weken hebben wij per persoon €1278,95 uitgegeven in China. Dit komt neer op een dagbudget voor China van €44,10 per persoon en is inclusief visum, accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse en excursies. Het vervoer naar China toe zit niet in dit bedrag meegerekend.

Budget voor China

Budget China: kan dit goedkoper?

Om eerlijk te zijn, zijn de kosten in China mij tegengevallen. Ik wist natuurlijk dat backpacken in China een stuk duurder zou zijn dan reizen door landen in Zuidoost-Azië, maar ik was uitgegaan van een dagbudget van €40,- per persoon. Achteraf vraag ik me dan af, had het goedkoper gekund?

Als ik terugdenk aan onze reis door China dan denk ik inderdaad dat wij wel iets hadden kunnen besparen. Van de 29 dagen dat wij in China waren, zijn we in totaal 10 dagen in Beijing en Shanghai geweest. In deze twee steden liggen de gemiddelde kosten hoger dan in andere delen van China. Hoewel ik Beijing en Shanghai absoluut niet had willen missen, drukte het wel aardig op ons budget.

Daarnaast hadden wij de pech dat wij onze reis op het laatste moment hebben moeten uitstellen. Daardoor viel onze reis door China precies tijdens de nationale vakantie van de Chinezen. In deze periode stijgen de prijzen, met name van accommodaties. Als wij buiten de Chinese vakantie hadden gereisd, was ons dagbudget zeker lager uitgevallen.

Ten slotte wil ik erbij zeggen dat een budget natuurlijk heel persoonlijk is en geheel afhankelijk van de keuzes die je maakt. Zo nu en dan zijn wij iets luxer uit eten geweest en hebben we gekozen voor iets duurdere excursies.

Budget voor China

Tot zover mijn overzicht van ons budget China. Al met al vielen de kosten voor 4 weken backpacken door China mij wel wat tegen. Desondanks vond ik het iedere cent meer dan waard en ben ik in gedachte alweer een nieuwe reis door dit fascinerende land aan het plannen. Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden van de kosten die wij gemaakt hebben in China. Valt het je mee of valt het je tegen?

*In dit artikel is samengewerkt met een externe partij. Lees voor meer informatie de disclaimer

Meer lezen?

 

Dit vind je vast ook leuk!

8 reacties

Yvonne 13 februari 2019 - 13:39

Wat een duidelijk overzicht!
De entreegelden hier kunnen inderdaad flink oplopen als je veel wilt zien. Dat is denk ik onderdeel van het reizen ook, lijkt me lastig keuzes te maken tussen je budget en het zien van bijzondere plekken.
Ik denk dat je reis goedkoper had gekund wanneer je een paar nachttreinen had genomen. Die zijn goedkoper én het had je geld voor een overnachting gescheeld.

Reageer
Dewi 27 februari 2019 - 17:35

Nachttreinen hadden gekund, maar ik vond het eigenlijk juist heel leuk om overdag te reizen. Op die manier zie je veel meer van het landschap 🙂

Reageer
Kelly 7 februari 2019 - 20:11

China is inderdaad wel wat duurder, maar wel een hele toffe bestemming. Entreeprijzen kunnen flink oplopen. Wat hadden jullie mooi weer op de Chinese muur…die blauwe lucht!! Wow!

Reageer
Dewi 12 februari 2019 - 09:05

Ja, we hebben echt heel veel geluk gehad op de Chinese muur. In de dagen ervoor had het heel hard geregend, waardoor alle smog verdwenen was!

Reageer
Janet | thatonetime 5 februari 2019 - 21:02

Handig overzicht. Ik vind het altijd interessant om dit soort blogposts te lezen. Het budget valt mij eigenlijk heel erg mee voor vier weken. Ik had het een stuk hoger ingeschat.

Reageer
Dewi 6 februari 2019 - 08:57

Dankjewel Janet, ik vind het zelf ook altijd leuk om dit soort blogs van anderen te lezen haha. Op een bepaalde manier had ik gedacht dat China nog nét iets goedkoper was, maar achteraf is het prima zo. In andere landen tijdens onze wereldreis zaten we weer onder ons begrote budget, dus dat compenseert dan weer 🙂

Reageer
Aniek 5 februari 2019 - 18:18

Fijn overzicht! Vaak slokken excursies en entreetickets een groot deel van je budget af, maar het zijn toch wel ervaringen die je wil meemaken. De Chinese Muur zou ik bijvoorbeeld niet willen overslaan/

Reageer
Dewi 6 februari 2019 - 08:27

Dankjewel! Ja, zeker in China vond ik het opvallend hoeveel geld ze soms vragen voor de entree van simpele bezienswaardigheden. De Chinese Muur was iedere cent dubbel en dwars waard. Dat was echt een geweldige ervaring en had ik absoluut niet willen missen.

Reageer

Laat een reactie achter