Home Azië Budget: wat waren de kosten van onze wereldreis?

Budget: wat waren de kosten van onze wereldreis?

door Dewi
kosten van onze wereldreis

Voordat wij op wereldreis gingen schreef ik een blog over hoe wij het budget voor onze wereldreis hebben bepaald. Destijds schreef ik dat we na de Trans Mongolië Express voor ieder land een dagbudget van €25,- per persoon aan wilden houden. Dan is de vraag nu natuurlijk: is dat gelukt? Wat waren de totale kosten van onze wereldreis?

Kosten voorafgaand aan onze wereldreis

Voordat wij op wereldreis konden gaan, waren er een aantal kosten die gemaakt moesten worden. Gelukkig hadden Koen en ik alle benodigde spullen voor op reis al, dus daarvoor hoefden we eigenlijk niets meer aan te schaffen. Mocht je op wereldreis gaan en nog geen spullen hebben, dan moet je rekening houden met de kosten voor o.a. een goede backpack, een dagrugzakje, goede schoenen, een lakenzak en eventueel packing cubes.

Waar ik vooraf wel kosten voor heb gemaakt, zijn vaccinaties. Koen was gelukkig verzekerd, maar mijn verzekering dekte de kosten voor vaccinaties niet. Het is overigens wel een bewuste keuze geweest om voor de betreffende zorgverzekering te kiezen.

Door onze eerdere reizen naar Azië had ik de meeste vaccinaties al. Daarom heb ik mij alleen nog laten vaccineren voor Rabiës en Hepatitis B. Daarnaast hebben we malariapillen aangeschaft. In totaal was ik €361,- kwijt aan vaccinaties en malariapillen.

Bestemming bepaalt de kosten: waar zijn we geweest?

De kosten van een reis worden natuurlijk grotendeels bepaald door je bestemming. Ga je bijvoorbeeld naar Nieuw-Zeeland of Noord-Amerika? Dan ben je veel meer geld kwijt dan wanneer je naar Zuidoost-Azië gaat. Wij hebben ervoor gekozen om naar Azië te gaan, niet perse vanwege de lage kosten overigens. Maar vooral omdat we heel graag een langere tijd op dit prachtige continent wilden verblijven.

Eén van onze allergrootste reisdromen was echter om met de Trans Mongolië Express van Moskou naar Beijing te reizen. Die Trans Mongolië Express is echter wel direct een enorme hap uit ons budget geweest. Uiteindelijk bleek dit al bijna een kwart van ons totale reisbudget te zijn.

Lees ook: wat kost de Trans Mongolië Express?  

Welke landen hebben we nog meer bezocht? Achtereenvolgens bezochten wij na Rusland en Mongolië ook China, Laos, Thailand, Cambodja, Maleisië en India.

kosten van onze wereldreis
kosten van onze wereldreis

Hoe lang zijn wij weggebleven?

Het plan was om in totaal 6 maanden op reis te gaan. Door het overlijden van mijn vader zijn wij uiteindelijk 6 weken later vertrokken dan de bedoeling was. Ik wilde echter wel perse voor de kerst thuis zijn, omdat ik mijn moeder tijdens de feestdagen absoluut niet alleen wilde laten. Hierdoor zijn wij uiteindelijk 5,5 maand weggeweest: in totaal 174 dagen.

De kosten van vliegtickets tijdens onze wereldreis

Eén van de redenen om de reis met de Trans Mongolië Express te maken, was om minder te hoeven vliegen. Enerzijds vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar anderzijds om te ervaren hoe groot onze aarde nu eigenlijk is. Door met de trein over land van Moskou naar Beijing te reizen, wilden wij ervaren wat afstand nu eigenlijk betekent.

Ook na de Trans Mongolië Express was het streven om zo min mogelijk te vliegen en zoveel mogelijk over land te reizen. Uiteindelijk is het ons gelukt om van Moskou naar Bangkok te reizen over land. Daarna moesten we helaas vliegen, omdat mijn moeder ons kwam opzoeken in Maleisië en we met de trein niet op tijd in Kuala Lumpur zouden zijn. Daarna zijn we van Maleisië naar India gevlogen en van India naar huis.

In totaal hebben wij tijdens onze wereldreis per persoon €947,- uitgegeven aan vliegtickets.

kosten van onze wereldreis

Budget wereldreis: een overzicht van de kosten per land

Voor de meeste landen, die wij tijdens onze wereldreis hebben aangedaan heb ik al uitgebreide budgetblogs geschreven. Hieronder geef ik je toch nog even een overzicht van ons uiteindelijke dagbudget per land:

Bestemming Gemiddelde uitgaven per dag per persoon
Rusland (excl. kosten Trans Mongolië Express en visa. Alleen uitgaven ter plaatse.) €14,70
Mongolië (excl. kosten Trans Mongolië Express en visa. Alleen uitgaven ter plaatse.) €8,79
China €44,10
Laos €23,36
Thailand €25,15
Cambodja €27,25
Maleisië €24,99
India €25,14

Deze kosten zijn excl. de kosten van de Trans Mongolië Express.

Als ik kijk naar onze gemiddelde uitgaven per dag per land kan ik concluderen dat we ons in bijna alle landen aan ons begrote dagbudget van €25,- per persoon hebben gehouden. Alleen in China en in Cambodja is dit niet gelukt.  

Lees ook: wat kost backpacken in Azië?

Backpacken in Cambodja

Wat zijn de totale kosten van onze wereldreis?

Tijdens onze wereldreisvoorbereidingen gaf ik aan dat ik jullie achteraf zou laten weten wat onze wereldreis in totaal gekost heeft. En belofte maakt schuld. De afgelopen maanden hebben ook veel mensen aan mij gevraagd wat nou de totale kosten van onze wereldreis zijn geweest.

Hoog tijd dus om deze prangende vraag te beantwoorden: onze wereldreis van 174 dagen door Azië heeft in totaal €10419,02 per persoon gekost. Dit is inclusief de Trans Mongolië Express, visa en vliegtickets.

kosten van onze wereldreis

Nu ben ik heel benieuwd: valt dit bedrag je mee of valt het je tegen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder!

Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

Linda | travellersoftheworld 22 september 2019 - 14:51

Is dit bedrag per persoon, of met zijn tweeën? Het is zeker een net bedrag trouwens, wij waren in 10 maanden echt veeeeeel meer kwijt. Maar goed, wij gingen naar Nieuw-Zeeland, Australië en de USA en dat zijn echt hele dure bestemmingen. Alleen 2 Amerika kostten ons met zijn tweeën al bijna 10.000 euro. Het is elke cent in ieder geval waard geweest! De Trans Mongolië expres zou ik ook nog wel eens willen doen, lijkt me een geweldige ervaring!

Reageer
Dewi 23 september 2019 - 13:20

Goed dat je het vraagt, heb het gelijk aangepast in de tekst: het totale bedrag van €10419,02 is per persoon. Ja, jullie hebben veel duurdere landen bezocht dan wij. Dan kom je inderdaad op een veel hoger bedrag uit, denk ik! Nieuw-Zeeland wil ik o.a. door jullie foto’s nu ook wel heel graag een keer naartoe!

Reageer

Laat een reactie achter