Home Azië Budget voor Maleisië: de kosten van drie weken backpacken

Budget voor Maleisië: de kosten van drie weken backpacken

door Dewi
budget voor Maleisië

Regelmatig krijg ik de vraag wat al dat reizen van mij nou kost en waar ik dat allemaal van doe. Op reis houd ik iedere dag altijd heel nauwkeurig onze uitgaven bij om goed zicht te hebben op ons budget. Hoewel ik nooit reis met de hand op de knip, vind ik het wel belangrijk om onze uitgaven goed in de gaten te houden. Onlangs maakten wij een prachtige reis door veelzijdig Maleisië. Vandaag geef ik inzicht in ons budget voor Maleisië en zet ik alle kosten voor Maleisië op een rijtje.

Vliegtickets naar Kuala Lumpur

Vanaf Schiphol gaan heel regelmatig vluchten van diverse luchtvaartmaatschappijen naar Kuala Lumpur. In de zomermaanden zelfs dagelijks. Je kunt in principe rechtstreeks vliegen op Kuala Lumpur. Wij kozen echter voor een vlucht met een korte tussenstop in Dubai, omdat dit veel goedkoper was. Half augustus (2017) vlogen wij met Emirates van Amsterdam naar Kuala Lumpur voor €597,- per persoon. De vliegtickets zijn direct de grootste aanslag op ons budget voor Maleisië. Kijk voor het actuele overzicht en de goedkoopste tickets voor Maleisië op Skyscanner.nl.

Visum Maleisië

Voor Maleisië hoef je geen visum aan te vragen. Dit scheelt toch wel wat gedoe en je maakt hier dus ook geen kosten voor. Als je Maleisië binnenkomt krijg je een stempel in je paspoort, waarmee je 90 dagen in het land mag blijven.

Slapen in Maleisië

Overnachten in Maleisië kun je zo duur (of zo goedkoop) maken als je zelf wilt. Slapen kan in Maleisië in principe heel goedkoop. Wij sliepen meestal in guesthouses of simpele hotels met eenvoudige kamers. Ik geef persoonlijk niet heel veel om luxe, maar ik vind het wel belangrijk dat de kamers schoon zijn. Dit is voor mij dan ook het belangrijkste criterium om wel of niet voor een bepaald guesthouse te kiezen. Wij sliepen altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer, maar een enkele keer ook gedeeld. Gemiddeld sliepen wij voor €18 euro per nacht voor twee personen. Soms inclusief ontbijt, maar meestal niet.

Lees ook: Mijn favoriete accomodaties in Maleisië: waar sliepen wij?

budget voor Maleisiëbudget voor Maleisië

Eten en drinken in Maleisië

Maleisië staat bekend om het lekkere eten en om eerlijk te zijn heeft dit ook de doorslag gegeven om een reis naar Maleisië te boeken. Het feit dat Maleisië een smeltkroes van culturen is, vind je ook terug in het eten. Ik heb ontzettend genoten van de Maleisische, Chinese en Indiase gerechten. Het eten is heel vers en bevat ontzettend veel smaken en ingrediënten. Ontbijten, lunchen en avondeten deden wij meestal bij straatstalletjes of eenvoudige restaurantjes. Als je van lekker eten houdt, kun je in Maleisië je hart ophalen. Behalve dat het ongelofelijk lekker is, is het ook nog eens spotgoedkoop. Heel af en toe hebben we onszelf wel getrakteerd op bijvoorbeeld lekkere verse vis of mosselen. Op zo’n dag vielen de kosten wel iets hoger uit, maar over het algemeen hoeft eten in Maleisië echt niet duur te zijn. Per dag gaven wij per persoon ongeveer €9,- uit aan eten en drinken. Binnenkort volgt een uitgebreid artikel met mijn favoriete gerechten uit Maleisië.

Meer lezen over eten en drinken in Maleisië? Lees dan mijn eerdere artikel 10x de lekkerste gerechten uit Maleisië.

budget voor Maleisiëbudget voor Maleisië

Openbaar vervoer

Tijdens onze reis door Maleisië reisden wij hoofdzakelijk met het openbaar vervoer. Tussen de verschillende plekken in het land maakten we gebruik van bussen en/of boten. De bustickets kochten we meestal ter plekke of een dag van tevoren. Binnen de steden verplaatsten we ons door middel van het lokale openbaar vervoer, zoals stadsbussen of de metro. Heel af en toe namen we een taxi of Uber, maar eigenlijk alleen als we ’s ochtends heel vroeg al op pad gingen.

Het openbaar vervoer is Maleisië niet duur, zeker niet gezien de afstanden die je aflegt. Per dag gaven wij per persoon ongeveer €6,- uit aan vervoer.

Toegangsprijzen en toertjes

Waar ik de entreegelden en prijzen voor toertjes in Sri Lanka behoorlijk aan de prijs vond, vond ik dit in Maleisië juist erg goedkoop. Hoewel wij vrij veel op eigen houtje hebben ondernomen, hebben we toch enkele toertjes geboekt. Zo deden we een halve dag toer op de Cameron Highlands, gingen we op nachtsafari in Taman Negara en maakten we twee snorkeltrips op de Perhentians. Deze toertjes kosten meestal €8 tot €10 per persoon. In totaal gaven wij met zijn tweeën in drie weken €104,- uit aan toegangsprijzen en toertjes. Dit komt neer op €2,75 per persoon per dag. Voor dit geld hebben we niks gelaten en alle toertjes gedaan die we wilden doen.

Lees ook: Wat te doen in Maleisië? 14x mijn favorieten op het Maleisisch Schiereiland

budget voor Maleisië

Overige kosten

In de categorie ‘overig’ valt eigenlijk alles wat niet in de vorige categorieën thuis hoorde, zoals wassen, internet, massages en souvenirs. In totaal hadden wij 120 euro aan overige uitgaven. Dit komt neer op €3,15 per persoon per dag.

Ons totale budget voor Maleisië

Wat was nou ons totale budget voor Maleisië? Al met al is het vliegticket natuurlijk de grootste kostenpost. Eenmaal daar gaven wij aan dagelijkse dingen niet meer zoveel geld uit. Overnachten en eten kun je in principe zo duur maken als je zelf wilt, maar wij kozen vaak voor low-buget opties met hier en daar een kleine uitschieter. In totaal gaven wij in Maleisië  €573,12 per persoon uit aan slapen, eten, vervoer ter plaatse, toegangsprijzen en toertjes. Dit komt neer op een dagbudget van €30,15 per persoon. Voor dit geld hebben we alles gedaan wat we wilden doen en niets gelaten omwille van het budget. Onze totale kosten van drie weken reizen door Maleisië komen neer op €1170,12 per persoon, inclusief het vliegticket.

Budget voor Maleisië

Kan dit goedkoper?

Tja, dan vraag ik me toch altijd af: kan het toch nog goedkoper? Hoewel het mij ontzettend meevalt wat we hebben uitgegeven, denk ik inderdaad dat het wel goedkoper had gekund. Wij hadden de pech dat we onze reis precies geboekt hadden tijdens de Malaysia Holliday (eind augustus). Van de drie weken die we hadden, vielen twee weken precies in deze periode. Als de Maleisiërs zelf vakantie hebben (en in de weekenden) verdubbelen op veel plekken de prijzen, met name voor accomodaties. We merkten duidelijk een verschil met de eerste week en de laatste twee weken, die in de Malaysia Holliday vielen. Ik denk dat als we niet in deze periode hadden gereisd we zeker nog iets hadden kunnen besparen, maar verder denk ik niet dat onze reis door Maleisië heel veel goedkoper had gekund.

Van te voren had ik verwacht dat reizen door Maleisië iets duurder zou zijn. Al met al vallen de uiteindelijke kosten mij reuze mee en kan ik Maleisië zeker aanraden voor backpackers en low-budget reizigers. Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden van de kosten die wij gemaakt hebben tijdens drie weken reizen door Maleisië. Vallen de prijzen jullie mee of tegen?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze link iets koopt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 


Meer lezen over Maleisië?

  • De backpack route door Maleisie die wij in 3 weken hebben afgelegd, bleek een fijne mix te zijn van cultuur en natuur.
  • Ga je naar Kuala Lumpur? Sla dan vooral eetstraat Jalan Alor niet over. Dit is absoluut de lekkerste kennismaking met Maleisië!
  • Georgetown was een van de hoogtepunten tijdens onze reis door Maleisië.

Dit vind je vast ook leuk!

8 reacties

Wereldse gerechten: 10x de lekkerste gerechten uit Maleisië 29 januari 2018 - 16:10

[…] naar ons budget voor Maleisië? Ik zet de kosten van 3 weken backpacken door Maleisië voor je op een […]

Reageer
TRAVEL MOVIE - een reis door veelzijdig Maleisië 25 januari 2018 - 15:15

[…] Cameron Highlands en Taman Negara. Verder deelde ik onze backpack route en gaf ik een overzicht van onze kosten van 3 weken backpacken. Vandaag schrijf ik even iets minder woorden. Niet omdat mijn woorden op zijn, maar omdat het weer […]

Reageer
Mijn favoriete accomodaties in Maleisië: waar sliepen wij? 12 januari 2018 - 14:25

[…] Ben je benieuwd wat wij kwijt waren aan overnachtingen en wat onze reis door Maleisië heeft gekost? Lees dan mijn eerdere artikel: Budget voor Maleisië: de kosten van drie weken backpacken. […]

Reageer
Cameron Highlands, Maleisië: is dit toeristische hoogtepunt de moeite waard? 21 november 2017 - 15:07

[…] Budget voor Maleisië: de kosten van drie weken backpacken […]

Reageer
Pulau Pangkor: een paradijs op 4 uur van Kuala Lumpur 13 november 2017 - 19:04

[…] Budget voor Maleisië: de kosten van drie weken backpacken […]

Reageer
Flash-backpack #12: terugblik op oktober 1 november 2017 - 14:41

[…] houden van praktische artikelen. Dat viel me ook deze maand weer op. Het artikel Budget voor Maleisië: de kosten van drie weken backpacken werd deze maand het meest gelezen. Zelf vind ik het ook altijd prettig om van te voren een […]

Reageer
Linda | travellersoftheworld 16 oktober 2017 - 20:10

Dit is wat wij ook ongeveer per dag uitgaven, is me zo mee gevallen! Wij hadden een iets duurder vliegticket (627), maar gaven in 6 weken in totaal (inclusief dat ticket) ongeveer 1800€ uit. Prima te doen dus! Handig zo’n overzicht 🙂

Reageer
Dewi 16 oktober 2017 - 20:20

Ja, ik had echt het idee dat Maleisië een stuk duurder zou zijn dan bijvoorbeeld Vietnam en Indonesië, maar het viel reuze mee! Voor 6 weken is dat inderdaad heel goed te doen! En wat had het me heerlijk geleken om 6 weken te hebben voor Maleisië! Dan waren we denk ik ook nog wel naar Borneo gegaan 🙂

Reageer

Laat een reactie achter