Home Azië Budget voor Laos: wat kost backpacken in Laos?

Budget voor Laos: wat kost backpacken in Laos?

door Dewi
Budget voor Laos

Regelmatig krijg ik de vraag wat al dat reizen van mij nou kost en waar ik dat allemaal van doe. Zelf ben ik ook altijd wel benieuwd wat backpacken in een bepaald land mij nou uiteindelijk gekost heeft. Om inzicht te hebben in ons budget houd ik daarom altijd heel nauwkeurig onze uitgaven bij op reis. Hoewel ik niet vaak dingen laat omwille van het budget, vind ik het wel belangrijk om het goed in de gaten te houden. Onlangs maakten wij een prachtige reis door het fijne, relaxte Laos. In dit artikel vertel ik je over ons budget voor Laos, zet ik alle kosten voor een rondreis van 3,5 week op een rijtje en geef ik antwoord op de vraag: wat kost backpacken in Laos?

Budget voor Laos

Zoals in alle budgetartikelen verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën: visum voor Laos, de kosten voor accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse, toegangsprijzen en toertjes en overige kosten. Omdat wij tijdens onze wereldreis zoveel mogelijk over land reizen, zijn wij Laos vanuit China met de bus binnengekomen en ook weer met de bus van Laos naar Thailand gereisd. Daarom laat ik de categorie ‘vliegtickets’ in dit artikel buiten beschouwing. Dit artikel over ons budget voor Laos is gebaseerd op een reis van 25 dagen in augustus en september 2018.

Budget voor Laos

Visum voor Laos

Als we vanuit China over land Laos binnen reizen, kopen we bij de grens een visum on arrival. Voor Nederlanders kost dit visum $35,- per persoon. Hiermee mag je 30 dagen in Laos blijven. Daarnaast moeten we bij de grens nog $1,- per persoon toeristenbelasting betalen.

Kosten voor accommodaties in Laos

Overnachten in Laos kun je zo duur (of zo goedkoop) maken als je zelf wilt. Slapen kan in Laos in principe heel goedkoop. Wij sliepen meestal in guesthouses of simpele hotels met eenvoudige kamers. Persoonlijk geef ik niet zoveel om luxe, maar ik vind het wel heel belangrijk dat de kamers schoon zijn en dat het bed enigszins lekker ligt. Dit zijn voor mij de belangrijkste criteria om wel of niet voor een bepaald hotel of guesthouse te kiezen. Wij sliepen in Laos altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer, soms inclusief ontbijt. Gemiddeld hebben wij voor accommodaties ongeveer €9,- per nacht uitgegeven voor twee personen. Dit komt neer op €4,50 per nacht per persoon.

Voor dit geld hadden wij schone en toch behoorlijk comfortabele kamers. Ik heb me regelmatig verbaasd over het feit dat je in Laos best veel krijgt voor – in mijn ogen – heel weinig geld. Betaal je wat meer voor je accommodatie dan wij hebben gedaan, dan kun je in Laos slapen als een god. De goedkoopste accommodatie waar wij hebben geslapen was €6,00 per nacht en de duurste €15,- euro per nacht. Voor die €15,- euro per nacht hadden we dan wel een bungalow met een heel goed bed, grote tuin met zwembad, uitzicht op het prachtige karstgebergte en een eenvoudig ontbijt.

Budget voor Laos

Kosten voor eten en drinken in Laos

Laotianen eten zelf weinig buitenshuis. Daarom kom je tijdens een reis door Laos veel minder streetfood tegen dan in andere landen in Zuidoost-Azië, zoals bijvoorbeeld Thailand, Maleisië en Indonesië. Wel is er in bijvoorbeeld Luang Prabang een hele leuke nightmarket, waar je prima kunt eten. In Laos hebben wij verder vooral in kleine eenvoudige restaurantjes gegeten. Per dag gaven wij per persoon €8,75 uit aan eten en drinken. Hierin zitten ook alcoholische drankjes mee berekend, zoals af en toe een Beer Lao of een cocktail.

Budget voor Laos

Kosten voor vervoer in Laos

Tijdens onze reis door Laos reisden wij hoofdzakelijk met het openbaar vervoer. Tussen de verschillende plekken maakten wij gebruik van lokale bussen en/of minivans. De bustickets kochten we óf ter plekke op het busstation óf we lieten het boeken door de mensen van de accommodatie waar we sliepen. Dit scheelde niet zoveel in prijs, maar het voordeel was wel dat we dan bij ons guesthouse of hotel werden opgehaald.

Binnen de steden hebben wij bijna alleen maar gelopen. Heel af en toe maakten we gebruik van een tuktuk. De steden zijn in Laos over het algemeen relatief klein, waardoor het merendeel op loopafstand is. Eigenlijk heeft het alleen in Vientiane geloond om een keer een tuktuk te nemen. Verder hebben we in Pakse een automatische scooter gehuurd voor 3 dagen (LK 80.000 per dag, +/- €8,09) om de omgeving te verkennen.

In totaal hebben wij tijdens onze reis van 3,5 week door Laos €166,- uitgegeven aan vervoer. Dit komt neer op €3,32 per persoon per dag. Dit is inclusief lokale bussen, tuktuks, de nachtbus van Vientiane naar Pakse, scooterhuur en benzine.

De kosten voor toegangsprijzen en toertjes in Laos

Waar ik in China vond dat er belachelijk hoge toegangsprijzen worden gevraagd voor vrij simpele bezienswaardigheden, valt dit in Laos reuze mee. Meestal betaal je zo’n LK 10.000 (+/- €1,-) voor het bezichtigen van bijvoorbeeld een tempel. Alleen het bijzondere tempelcomplex Wat Phu in Champassak is iets duurder, maar wel heel erg de moeite waard (LK 50.000 p.p., +/-  €5,06).

Onze grootste uitgave in Laos is de 2-daagse jungle-trekking door Nam Ha National Park, waar we samen met een gids door het ongerepte regenwoud trekken en midden in de jungle slapen bij mensen thuis in een minderhedendorp. Dit dorp van de Khmu ligt mijlenver van de bewoonde wereld. De huizen zijn van hout of bamboo en de daken van bladeren. Er is geen elektriciteit en telefoonsignalen komen hier niet aan. Het is een geweldige authentieke ervaring. Hoewel we deze trekking al op de 2e dag van onze reis door Laos maken, is het uiteindelijk het absolute hoogtepunt gebleken. Voor deze trekking betaalden we €61,- per persoon.

Lees ook: Duurzaam reizen #3: Een eco-trekking door Nam Ha National Park, Laos

In totaal hebben wij voor twee personen €236,- uitgegeven aan toegangsprijzen en toertjes in Laos. Dit komt neer op €4,72 per persoon per dag.

Budget voor Laosbudget voor Laos

Overige kosten in Laos

Onder de categorie ‘overige kosten’ valt eigenlijk alles wat niet in een van de vorige categorieën thuis hoort. Denk hierbij aan toiletbezoeken, het laten wassen van onze kleding, kleine souvenirs en boodschappen. Tijdens onze reis door Laos hebben wij €0,77 per persoon per dag uitgegeven aan overige dingen.

Totale budget voor Laos: wat kost backpacken in Laos?

Wat was nou ons totale budget voor Laos? Al met al zijn de kosten voor backpacken in Laos mij reuze meegevallen. Overnachten en eten kun je in principe zo duur maken als je zelf wilt, maar wij kozen vaak voor low-budget opties. In totaal gaven wij tijdens onze reis door Laos van 25 dagen €584,- per persoon uit. Dit komt neer op een dagbudget van €23,36 per persoon. Dit is exclusief vliegticktet, maar inclusief slapen, eten en drinken, vervoer ter plaatse, toegangsprijzen en toertjes, een trekking door Nam Ha National Park en overige kosten. Voor dit geld hebben wij alles gedaan wat wij wilden doen en niets gelaten omwille van het budget.

budget voor Laos

Kan dit goedkoper?

Dan vraag ik me toch altijd af: kan het nog goedkoper? Je kunt natuurlijk heel erg beknibbelen door nóg goedkoper te slapen of sommige duurdere toertjes of trekkingen niet te doen, maar het moet wel leuk blijven. Je bezoekt een land natuurlijk ook om er dingen te zien en te doen. Onze trekking door Nam Ha National Park was bijvoorbeeld relatief aan de prijs, maar had ik echt voor geen goud willen missen. Om eerlijk te zijn, denk ik daarom niet dat onze reis door Laos heel veel goedkoper had gekund.

Al met al zijn onze kosten voor Laos mij heel erg meegevallen. Vooral de prijzen voor accommodaties vond ik verrassend laag. Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden van ons budget voor Laos. Valt het je mee of valt het je tegen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

6 reacties

Jorn 14 december 2019 - 22:37

Hoi,
Superleuke blogs heb je geschreven. Echt heel gedetailleerd en precies wat je als mede-backpacker wilt lezen qua informatie/voorbereiding en wat je vaak niet zo mooi samengevat ergens vind…

Ook de trekking lijkt me erg gaaf, precies iets wat ik zou willen. En het meegaan met de visser op de rivier…..

En in dit budget artikel ben je heel gedetailleerd ingegaan op de kosten, heel duidelijk gespecificeerd (per persoon, per dag, totaal, onderscheid tussen de thema’s), super!

Reageer
Dewi 18 december 2019 - 14:38

Hi Jorn, bedankt voor je complimenten. Fijn om te horen dat je er iets aan hebt! Ik wens je heel veel plezier in Laos!! 🙂

Reageer
J 8 januari 2020 - 14:17

Hoi Dewi,

Heb je toevallig meer details van de visser? Ik zou ook graag een keer meegaan…

Reageer
Dewi 8 januari 2020 - 14:31

Hi, wat leuk dat je ook een keer mee wilt met de visser. Ik heb er een uitgebreide blog over geschreven, misschien heb je hier iets aan: https://www.backpackvolverhalen.nl/lokale-visser-nong-khiaw-laos/

Reageer
Linda | travellersoftheworld 24 september 2018 - 21:18

Wat een mooi budget! Laos staat voor ons op de planning en ik had niet verwacht dat het echt zo goedkoop was. Ik ben ook wel heel benieuwd naar jullie route! Waar is ie laatste foto gemaakt? Dat ziet er echt schitterend uit.

Reageer
Dewi 25 september 2018 - 15:38

Thanks! Ik vond het ook wel netjes inderdaad:) Ik ben inmiddels begonnen met een artikel over onze route door Laos, maar moet tussen het reizen door even de tijd vinden om het af te maken haha ;). Het volgt in elk geval binnenkort. Leuk dat jullie ook van plan zijn om naar Laos te gaan. Het is zo’n fijn en relaxed land. De laatste foto is gemaakt bovenop bij het uitzichtpunt in Nong Khiaw (aanrader!).

Reageer

Laat een reactie achter