Home Azië Budget Thailand: wat kost backpacken in Thailand?

Budget Thailand: wat kost backpacken in Thailand?

door Dewi
Budget Thailand

Als wij een reis plannen door Zuidoost-Azië gaan wij bijna altijd uit van een dagbudget van €25 per persoon. Uiteraard sparen we altijd iets meer, voor het geval de reis toch duurder uitpakt. Regelmatig krijg ik de vraag hoe het kan dat wij voor relatief weinig geld kunnen reizen. Ik kan alvast verklappen dat we niet op slaapzalen slapen en al helemaal niet bezuinigen op eten. Om te laten zien dat backpacken in Azië echt niet zo duur hoeft te zijn, schrijf ik altijd uitgebreide budgetartikelen. Dit keer is ‘budget Thailand’ aan de beurt. In dit artikel zet ik alle kosten voor een rondreis door Thailand op een rij en geef ik antwoord op de vraag: wat kost backpacken in Thailand?

Budget Thailand

Zoals in alle budgetartikelen verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën: vliegen naar Thailand, visum voor Thailand, kosten voor accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse, toegangsprijzen en excursies en overige kosten. Dit artikel over budget Thailand is gebaseerd op een reis van twee weken door midden- en noord-Thailand in september 2018. Wij zijn tijdens deze reis niet in het zuiden van Thailand geweest.

budget Thailand

Vliegen naar Thailand

Vanaf Schiphol gaan regelmatig vluchten naar Bangkok. Prijzen voor een retourvlucht beginnen rond de €450. Dit is afhankelijk van wanneer je boekt en met welke maatschappij je vliegt. KLM heeft bijvoorbeeld rechtstreekse vluchten naar Bangkok, maar het is vaak goedkoper om 1 tussenstop te maken. Zelf geef ik hier meestal de voorkeur aan. Voor een overzicht voor de goedkoopste vliegtickets naar Bangkok, kun je kijken op Skyscanner.nl.

Onze reis door Thailand maakte deel uit van onze wereldreis van 6 maanden. Daarom zijn wij niet retour gevlogen vanuit Nederland, maar reisden we vanuit het zuiden van Laos over land naar Thailand. Omdat onze reis naar Thailand niet representatief is, laat ik de kosten voor vliegtickets in dit overzicht buiten beschouwing. Deze kosten zijn dus niet opgenomen in ons ‘totale budget Thailand’.

Kosten visum Thailand

Vanuit Laos hebben we over land de grens met Thailand overgestoken. Aan de grens kregen we een visum on arrival. Voor Nederlanders is dit visum gratis. Hiermee mag je 30 dagen in Thailand blijven.

Kosten voor accommodaties in Thailand

Overnachten in Thailand kun je zo duur maken als je zelf wilt. Slapen in Thailand kan in principe al voor heel weinig geld. Wij sliepen meestal in guesthouses of in simpele hotels. Persoonlijk geef ik niet om luxe, maar ik vind het wel belangrijk dat kamers schoon zijn. Dit is voor mij het belangrijkste criterium om wel of niet voor een bepaalde accommodatie te kiezen. In Thailand sliepen wij altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer, meestal exclusief ontbijt. Gemiddeld hebben wij voor onze overnachtingen in Thailand €15,70 per nacht betaald. Dit komt neer op €7,85 per persoon per dag. Voor dit geld hadden wij schone en comfortabele kamers. In Thailand kun je – naar mijn idee – vrij veel comfort krijgen voor relatief weinig geld.

Mijn favoriete accommodaties in Thailand:

budget Thailand accommodaties

Kosten voor eten en drinken in Thailand

Thailand heeft – naar mijn mening – een van de lekkerste keukens van Zuidoost-Azië. Om eerlijk te zijn was dit voor mij de hoofdreden om af te reizen naar Thailand. Ik was zó nieuwsgierig naar het Thaise eten dat ik Thailand perse wilde bezoeken tijdens onze wereldreis. Bovendien lag het perfect op de route. In Thailand aten wij hoofdzakelijk streetfood of bij eenvoudige restaurantjes. Verder trakteerden we onszelf dagelijks op een vers fruitsapje. Per dag hebben wij in Thailand €17,44 per dag uitgegeven aan eten en drinken. Dit komt neer op €8,72 per persoon per dag.

budget Thailand eten

Kosten voor vervoer in Thailand

Tijdens onze reis door Thailand reisden wij hoofdzakelijk met het openbaar vervoer. Tussen de verschillende plekken maakten wij gebruik van (nacht)treinen of bussen. Daarnaast hebben we in Thailand een enkele keer gebruik gemaakt van een taxi en een scooter gehuurd. In totaal hebben wij tijdens ons reis door Thailand €118,37 uitgegeven aan vervoer.

budget Thailand vervoer

De kosten voor toegangsprijzen en excursies in Thailand

Tijdens onze reis door Thailand zijn we o.a. naar een nationaal park geweest en hebben we veel tempels bezocht, waaronder Wat Pho en Wat Arun in Bangkok en de beroemde tempels van Ayutthaya. Verder hebben we in Chiang Mai een geweldige vegetarische kookworkshop gevolgd. In totaal gaven we in Thailand €134,72 aan toegangsprijzen en excursies. Dit komt neer op een dagbudget van €5,18 per persoon.

budget Thailand toegangsprijzen budget Thailand toegangsprijzen

Overige kosten in Thailand

Onder de categorie ‘overige kosten’ valt alles wat niet in een van de vorige categorieën thuis hoort. Denk hierbij aan het laten wassen van onze kleding, kleine souvenirs en donaties. In Thailand hebben wij in totaal €17,00 uitgegeven aan overige zaken.

Totale budget Thailand: wat kost backpacken in Thailand?

Wat was nou ons totale budget voor Thailand? Al met al zijn de kosten voor backpacken in Thailand mij reuze meegevallen. Overnachten en eten kun je zo duur maken als je zelf wilt, maar wij kozen meestal voor budget-opties. In totaal hebben wij tijdens onze reis door Thailand van twee weken €654,04 uitgegeven. Dit komt neer op een dagbudget van €25,15 per persoon, exact wat we vooraf hadden begroot. Dit bedrag is exclusief vliegtickets, maar inclusief slapen, eten en drinken, vervoer ter plaatse, toegangsprijzen en excursies en overige kosten. Voor dit geld hebben wij alles gedaan wat wij wilden doen en niets gelaten omwille van het budget.

Budget Thailand: kan dit goedkoper?

Dan stel ik mezelf toch altijd de vraag: kan het nog goedkoper? In dit geval denk ik om eerlijk te zijn niet dat het heel veel goedkoper kan. Je kunt er uiteraard voor kiezen om te slapen op slaapzalen of minder geld uit te geven aan bezienswaardigheden, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Al met al zijn onze kosten voor Thailand mij meegevallen. Ik ben erg benieuwd wat jullie vinden van ons budget voor Thailand. Valt het je mee of valt het je tegen? Laat het me weten in een reactie hieronder.


Benieuwd naar het budget voor andere landen in Azië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze link iets koopt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter