Home Budget Budget Spanje: wat kost een roadtrip door Spanje?

Budget Spanje: wat kost een roadtrip door Spanje?

door Dewi
Budget Spanje: wat kost een roadtrip door Spanje?

Als wij een reis plannen door Zuidoost-Azië gaan wij eigenlijk altijd uit van een dagbudget van €25,- per persoon. Afgelopen zomer maakten wij voor het eerst sinds jaren weer eens een reis door Europa. Het werd een roadtrip met onze camper door Noord-Spanje. Vooraf wist ik natuurlijk al dat we het in Spanje niet zouden redden met een budget van €25,- per persoon per dag. Toch vond ik het lastig om in te schatten aan welke kosten ik dan wel moest denken. Deze manier van reizen was namelijk nieuw voor ons. Online kon ik niet zoveel vinden over de kosten van een vakantie in Spanje. Daarom heb ik ons budget voor Spanje weer netjes bijgehouden en geef ik antwoord op de vraag: wat kost een vakantie in Spanje?

Budget Spanje

Zoals in alle budgetartikelen verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën, namelijk: kosten voor diesel en tol, campings, eten en drinken, vervoer ter plaatse, bezienswaardigheden en overige kosten. Dit artikel over ons budget voor Spanje is gebaseerd op een roadtrip door Noord-Spanje van 17 dagen in september 2019. Tijdens onze roadtrip zijn we hoofdzakelijk in Baskenland en Navarra geweest.

Kosten diesel en tol

Onze roadtrip door Spanje maakten wij met onze eigen camper. We reden dus vanuit Nederland via België en Frankrijk naar Spanje. In totaal waren wij €378,70 kwijt aan diesel. Verder hanteren Frankrijk en Spanje tariefklassen voor het berekenen van tol op de snelwegen. Een normale personenauto valt in klasse 1, de goedkoopste klasse. Onze camper valt zowel in Frankrijk als in Spanje nét in klasse2, waardoor de tol een stuk duurder is. In totaal gaven wij 211,13 uit aan tol.

Dit betekent dat wij een totaalbedrag van €589,83 hebben uitgegeven aan diesel en tol voor de heen- als de terugweg en voor onze roadtrip door Spanje.

Tip: Bekijk hier de toltarieven voor Frankrijk en Spanje.

Kosten voor campings en camperplaatsen in Spanje

In Spanje mag je in je auto slapen. In principe is dit overal toegestaan, tenzij er staat aangegeven dat het niet mag. Bovendien struikel je in Spanje over de camperplaatsen, zowel gratis als betaald. Stiekem ben ik niet zo’n fan van camperplaatsen. Vaak is het niet veel meer dan een veredelde parkeerplaats en sta je met je schattige kleine volkswagenbusje tussen de gigantisch grote witte campers. Daarnaast zijn er meestal geen sanitaire voorzieningen en op een gegeven moment heb ik toch echt wel weer behoefte aan een douche.

Gelukkig heb je in Spanje ook genoeg leuke campings. En hoewel Spanje minder dik bezaaid is met kleine campings dan Frankrijk, hebben wij bijna altijd een fijn plekje kunnen vinden. Al met al hebben wij tijdens onze roadtrip door Noord-Spanje de gratis camperplaatsen, betaalde camperplaatsen en campings afgewisseld. In totaal hebben wij €286,05 uitgegeven aan overnachtingen. Dit komt neer op €16,83 per nacht en €8,41 per persoon per nacht.

Budget Spanje: wat kost een roadtrip door Spanje?

Kosten voor eten en drinken in Spanje

Eerlijk is eerlijk, de Spaanse keuken was voor ons de hoofdreden om een reisje naar Spanje te maken. Eerder dit jaar maakte ik in Valencia kennis met pintxos en ik was direct verslaafd. Pintxos komen oorspronkelijk uit Baskenland, dus tijdens onze eerste roadtrip met onze camper kon ik het niet laten om af te reizen naar de bakermat van de pintxos.

En daar hebben we ons te goed aan gedaan. Uiteraard hebben we regelmatig zelf gekookt in onze camper en voor ontbijt en lunch aten we vaak stokbrood met Spaanse kaas. We gingen alleen wél naar Spanje voor de pintxos. Hier hebben we dus ook niet op bezuinigd.

In totaal hebben wij €497,33 uitgegeven aan eten en drinken in Spanje. Dit komt neer op €29,25 per dag en €14,63 per persoon per dag. Dit is inslusief ontbijt, lunch, avondeten, drinken en ijsjes.

Prijzen voor eten en drinken in Spanje

  • Over het algemeen is mijn indruk dat de prijzen voor eten en drinken gemiddeld iets lager liggen dan in Nederland. Zeker uit eten gaan, is minder duur dan in Nederland.
  • Pintxos kosten in Baskenland en Navarra tussen de €1,- en €3,- per stuk. Voor €3,- heb je vaak een net iets meer bijzondere pintxo dan voor €1,-.
  • Ben je in Spanje, dan drink je natuurlijk Spaanse wijn. Voor een wijntje in een restaurant/bar betaalden we meestal tussen de €1,20 en €2,50 per glas.
Wat kost een vakantie in Spanje?

Vervoer ter plaatse

Tijdens onze roadtrip maakten wij natuurlijk vooral gebruik van ons eigen vervoer. Toch hebben we af en toe gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Zo stonden we bijvoorbeeld twee nachten op een camping, die op 25 kilometer van San Sebastian lag. Hierdoor hebben we een paar keer gebruik gemaakt van de trein. In Bilbao stonden we op de camperplaats van een hostel. Daarvandaan bracht een bus ons in 15 minuten naar het centrum van de stad. In totaal hebben we tijdens onze vakantie in Spanje €32,60 uitgegeven aan openbaar vervoer.

Kosten Spanje

Kosten bezienswaardigheden in Spanje

Tijdens onze roadtrip door Spanje hebben we vooral veel gegeten, gewandeld en ons verwonderd over de waanzinnige landschappen in Baskenland en Navarra. En eigenlijk waren de absolute hoogtepunten van onze roadtrip door Spanje gratis, zoals de fantastische rotsformaties van Zumaia, de bron van Urrederra en de semi-woestijn Bardenas Reales.

Uiteindelijk hebben we €58,20 uitgegeven aan bezienswaardigheden in Spanje, dus €29,10 per persoon. De duurste bezienswaardigheid was het Guggenheim in Bilbao. Dit museum kostte €17,- per persoon, maar alleen de architectuur was het geld al dubbel en dwars waard.

Kosten vakantie in Spanje
Budget Spanje: wat kost een roadtrip door Spanje?
Kosten Spanje

Totale budget Spanje: wat kost een roadtrip door Spanje?

Wat kost nou een roadtrip door Noord-Spanje? In totaal waren wij 17 dagen in Spanje en hebben we €1471,- uitgegeven. Dit komt neer op €735,50 per persoon en €43,27 per persoon per dag. Met zijn tweeën hadden wij dus een dagbudget van €86,53. Dit is inclusief diesel en tol (vanuit Nederland), overnachtingen, eten en drinken, vervoer ter plaatse en bezienswaardigheden.

Let op: wij reisden met onze eigen camper. In dit artikel zijn de aanschaf van de camper, de kosten van het onderhoud en de maandlasten niet meegenomen. Ga je op pad met je eigen camper of wil je een camper huren? Dan komen deze kosten hier nog bovenop.

Budget Spanje: wat kost een roadtrip door Spanje?

Budget Spanje: kan dit goedkoper?

Tenslotte stel ik altijd de vraag: kon deze reis goedkoper? In dit geval kan ik hier duidelijk in zijn: ja, het had goedkoper gekund, maar dat had het wel minder leuk gemaakt. Wij hebben tijdens onze roadtrip door Spanje vooral veel geld uitgegeven aan eten, maar dat was ook precies de reden om naar Spanje te gaan. Kom je niet voor het eten, maar vooral voor de landschappen en leuke steden? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om vaker zelf te koken en minder pintxos te eten.

Wat kost een vakantie in Spanje?

Tot zover dit overzicht van ons budget voor Spanje. Ik ben benieuwd wat jij van de kosten van onze roadtrip vindt. Valt het je mee of valt het je tegen?

Pin it!

Vind je deze tips leuk? Bewaar dit artikel dan op één van je Pinterest-borden!

Budget Spanje: wat kost een roadtrip door Spanje?
Budget Spanje: wat kost een roadtrip door Spanje?

Meer Spanje?

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

Sabine 13 januari 2020 - 21:15

Prachtige foto’s. Het lijkt me heerlijk om met je eigen camper rond te toeren. Hoe lang hebben jullie erover gedaan om naar spanje te rijden?

Reageer
Dewi 20 januari 2020 - 21:22

Dankjewel! Ja, het was ook echt fantastisch. We hebben er op de heenweg iets langer over gedaan, omdat we pech kregen met onze camper. Op de terugweg hebben we een tussenstop gemaakt in Midden-Frankrijk en hebben we er 2 dagen over gedaan om vanuit Noord-Spanje naar huis te rijden 🙂

Reageer

Laat een reactie achter