Home Budget Budget Parijs: wat kost een stedentrip Parijs?

Budget Parijs: wat kost een stedentrip Parijs?

door Dewi
wat kost een stedentrip Parijs?

Parijs. De stad van de liefde. De stad van het licht. Míjn grote liefde in Europa. Ik vond het fantastisch om na een aantal jaren niet in de Franse hoofdstad geweest te zijn, weer lekker te mogen rond struinen in mijn favoriete stad. Parijs is echter niet de goedkoopste stad voor een stedentrip. Daarom geef ik in dit artikel antwoord op de vraag: wat kost een stedentrip Parijs?

Vervoer naar Parijs

Inmiddels heb ik aardig wat van de wereld mogen zien en veel verre reizen gemaakt. De laatste tijd besef ik steeds meer wat een geluk wij eigenlijk hebben dat we in Europa wonen. Zoveel diversiteit in een relatief klein continent. En Parijs – mijn lievelingsstad – ligt eigenlijk zó dichtbij. Deze keer gingen wij met ons camperbusje naar Parijs. Vanuit Rotterdam is het slechts 5 uur rijden!

Voor ons is het 920 kilometer heen en weer naar Parijs. We hebben getankt voor €118,35, maar we hebben de tank uiteraard niet leeg gereden. Verder hanteert Frankrijk tariefklassen voor het berekenen van tol op de snelwegen. Een normale personenauto valt in klasse 1. Dit is de goedkoopste klasse. Onze camper valt helaas net in klasse 2, waardoor de tol een stuk duurder is. In totaal gaven wij €48,20 uit aan tol in Frankrijk en nog €6,- tol bij Antwerpen. Onze totale kosten voor vervoer naar Parijs bedragen dus €172,55. De toltarieven voor Frankrijk kun je vinden op de website van de ANWB.

Tip: Tijdens onze stedentrip Parijs kwamen wij erachter dat diesel in Frankrijk véél duurder is dan in Nederland. Waar wij in Nederland hebben getankt voor €1,37 per liter, betaalden we in Frankrijk €1,61 per liter (juni 2019). Ik kan je dus van harte aanbevelen om je tank in Nederland helemaal vol te gooien!

Andere vervoersopties naar Parijs

Het is ook mogelijk om met de trein naar Parijs te gaan. De Thalys doet er vanaf Rotterdam slechts 3 uur over. Je stapt uit op het Gare du Nord in hartje Parijs. Persoonlijk vind ik dit de fijnste én leukste manier om naar Parijs te reizen. Als je 3 maanden van te voren je tickets boekt, is het al mogelijk om voor €75,- per persoon een retourticket naar Parijs te boeken.

Natuurlijk kun je ook vliegen naar Parijs, maar omdat Parijs zó dichtbij is gaat mijn voorkeur uit naar duurzamere vervoersopties, zoals de auto of de trein.

Wat kost overnachten in Parijs?

Voor een stedentrip Parijs heb je een ruime keus aan mooie hotels en leuke hostels. Een hotel in één van de populaire in Parijs kan al snel in de papieren lopen. Deze keer kozen wij ervoor om te kamperen in Parijs. We verbleven op camping Maison Lafitte. Vanaf de camping is het slechts 10 minuten lopen naar de trein, die je vervolgens in zo’n 20 minuten naar de Arc de Triomphe brengt. Hier kun je uitstappen of overstappen op een andere lijn.

Maar wat kost dat nou, kamperen in Parijs? Een kampeerplek met elektriciteit kostte voor twee personen en een camper €120,- voor 6 nachten. Daar kwam nog €15,- voor wifi bovenop. In totaal betaalden wij dus €135,- euro aan overnachten in Parijs. Dit komt neer op €22,50 per nacht en €11,25 per persoon per nacht.

Budget Parijs: wat kost een stedentrip Parijs?

Wat kost eten in Parijs?

Vooraf had ik mij voorgenomen om af en toe op de camping te eten. We zijn immers met onze camper en door zelf te koken, kun je natuurlijk aardig wat besparen. Ik was echter vergeten hóe leuk en hóe lekker het ook alweer was om te eten bij de restaurantjes in Parijs. Eenmaal in Parijs had ik bovendien helemaal geen zin meer om te koken. Uiteindelijk hebben we slechts twee keer op de camping gegeten en de andere dagen hebben we het er lekker van genomen.

Ontbijten deden we wel altijd op de camping. In de campingwinkel haalden we heerlijke verse baguettes. Meestal kochten we één extra baguette om mee te nemen voor de lunch. Want hoe heerlijk is het om je stokbroodje op te kunnen eten in één van de prachtige Parijse parken of aan de Seine? Af en toe kochten we tussendoor natuurlijk wel eens een kopje koffie, een heerlijke crêpe of een quiche.

Al met al hebben wij in totaal €281,05 uitgegeven aan eten en drinken in Parijs.  Dit komt neer op €46,84 per dag en €23,42 per persoon per dag.

wat kost een stedentrip Parijs?
wat kost een stedentrip Parijs?

Wat kost openbaar vervoer in Parijs?

Parijs heeft een uitstekend metronetwerk. En hoewel ik een stad het liefst te voet verken, is Parijs zó groot dat je bijna wel gebruik móet maken van de metro. Sowieso reisden wij natuurlijk elke dag vanaf de camping naar Parijs. Daarom besloten we om een Navigo aan te schaffen. De Navigo is een abonnement op het openbaar vervoer. Je koopt een kaart, waar je een abonnement op kunt zetten. De Navigo is geldig voor de bus, metro, RER-treinen en treinen. De Navigo-kaart kost eenmalig €5,-. Een weekabonnement kost €22,80.

In totaal gaven wij dus €55,60 uit aan het openbaar vervoer in Parijs. Ik vond de Navigo ideaal en het fijne is dat ik deze kaart tijdens mijn volgende bezoek aan Parijs weer kan gebruiken.

Toegangsprijzen in Parijs

Tja, tijdens mijn eerdere bezoeken aan Parijs was ik jonger dan 26 jaar. En als je als EU-burger jonger ben dan 26 jaar zijn musea gratis in Parijs. Vroeger heb ik hier flink gebruik van gemaakt, maar inmiddels ben ik 27 en moet ik ook overal betalen in Parijs.

Omdat ik voor de 16e keer in Parijs was en veel échte highlights al meerdere malen heb bezocht, hebben wij ons deze keer beperkt tot een bezoek aan het Louvre en St. Chappelle. Veel bezienswaardigheden in Parijs zijn namelijk ook gratis. Persoonlijk vind ik het slenteren door Parijs, wandelen langs de Seine, picknicken in de parken en het verkennen van verschillende wijken op zichzelf al hoogtepunten.

In totaal waren wij €54,- kwijt aan bezienswaardigheden. Kaartjes voor het Louvre kosten €17,- per persoon en St. Chapelle kost €10,- per persoon.

Lees ook: 25 originele tips voor Parijs: leuk voor je tweede bezoek!

wat kost een stedentrip Parijs?
wat kost een stedentrip Parijs?

Totaal: wat kost een stedentrip Parijs?

Wat kost een stedentrips Parijs? In totaal waren wij 6 nachten in Parijs en gaven wij €718,40 uit. Dit komt neer op €359,20 per persoon en €59,86 per persoon per dag. Dit is inclusief vervoer naar Parijs, vervoer ter plaatse, eten en drinken en bezienswaardigheden.

Kan dit goedkoper?

Ik  moet eerlijk zeggen dat €359,20 per persoon voor een stedentrip Parijs van 6 nachten mij reuze meevalt. Ter vergelijking: vorige maand kostte een stedentrip Valencia van 4 nachten ons €574,98 per persoon. In Parijs hebben wij vooral flink bespaard op onze accommodatie door op een camping te gaan staan. Bovendien hoef je voor een stedentrip Parijs natuurlijk geen dure vliegtickets te kopen. Dit scheelt ook al aardig in het budget.

Kan een stedentrip Parijs dan nog goedkoper? Ja, het had goedkoper gekund als wij bijvoorbeeld wel vaker zelf gekookt hadden, niet over tolwegen waren gereden en onze tank in Nederland helemaal volgegooid hadden. Ik ben echter van mening dat het wel leuk moet blijven. Lekker eten is voor mij echt part of the pleasure van op reis gaan. En in Parijs kun je zó ontzettend lekker eten! We hadden hier dus zeker minder geld aan uit kunnen geven, maar dan was de beleving ook een stuk minder geweest.

Budget Parijs: wat kost een stedentrip Parijs?

Persoonlijk vind ik onze totale kosten voor een stedentrip Parijs niet heel hoog. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden. Valt het je mee of valt het je tegen? Laat het vooral weten in een reactie hieronder!

Meer Frankrijk?

Dit vind je vast ook leuk!

10 reacties

Kelly 28 juni 2019 - 20:25

Dat bedrag valt inderdaad erg mee. Het is lang geleden dat ik in Parijs geweest ben en ik wil zeker nog een keer terug voor een paar dagen. Ik zou wel een keer met de trein naar Parijs willen. Lijkt me ideaal!

Reageer
Dewi 5 juli 2019 - 14:54

Ja, dat is zeker ideaal! Ga ik toevallig in augustus doen. Echt heel fijn, in 3 uur zit je van Rotterdam in Parijs 🙂

Reageer
Linda 27 juni 2019 - 22:30

Parijs is leuk en dit bedrag valt zeker mee. Wij waren ook niet zo heel veel kwijt eigenlijk, ook al gingen wij niet kamperen haha (ook nooit over nagedacht). Wij gingen met de bus naar Parijs (35 euro retour, heel goed te doen ook qua lengte / afstand) en hadden een vrij betaalbaar hotel. Eten en drinken is ook helemaal niet zo duur, dus Parijs is echt leuk! Ik had het zeker duurder verwacht voor wij gingen 🙂

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:43

De Flixbus is heel goedkoop inderdaad! Ik heb alleen al een paar keer van mensen gehoord dat het overboekt was en dat ze tijdens de reis in het gangpad moesten staan/zitten. Dat zijn waarschijnlijk uitzonderingen, maar dat houdt me tot nu toe een beetje tegen! Het valt uiteindelijk zeker mee qua budget en Parijs is ook zo lekker dichtbij! Echt een heerlijke stad 🙂

Reageer
Aniek 26 juni 2019 - 08:53

Ik houd de aanbiedingen in de gaten, maar de treinen naar Parijs zijn vaak toch best duur. Jammer, want ik wil nog een keer terug naar Parijs. Vooral omdat je wat verder van het centrum heerlijke én betaalbare restaurantjes hebt. 🙂

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:36

Ja, soms is het vrij duur inderdaad. Als je 3 maanden van te voren boekt, zijn de treinen vaak nog wel betaalbaar. Ik ben een paar keer voor €70,- retour naar Parijs gegaan. En anders heeft de Treinreiswinkel ook vaak leuke aanbiedingen i.c.m. een hotel! 🙂

Reageer
Manon Ruitenberg 25 juni 2019 - 12:54

Geweldige stad Parijs, ook leuk dat jullie er hebben gecampeerd in een busje! Leuk.

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:28

Ja, dat was zeker voor herhaling vatbaar! En je zit er zo! 🙂

Reageer
Maaike 25 juni 2019 - 09:35

Valt wel mee! Ik heb laatst ook een stedentrip Parijs gedaan en je kunt het eigenlijk heel cheap maken!

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:26

Ja, je kunt het natuurlijk zo duur of zo goedkoop maken als je zelft wilt. Ik vond het voor een hele week Parijs uiteindelijk ook wel meevallen 🙂

Reageer

Laat een reactie achter