Home Azië Budget India: wat kost reizen door India?

Budget India: wat kost reizen door India?

door Dewi
Budget India - Kosten reizen India

Als wij een reis maken door Zuidoost-Azië gaan wij eigenlijk altijd uit van een dagbudget van €25,- per persoon per dag. Laatst vroeg iemand mij hoe het kan dat we voor zo weinig geld kunnen reizen. ‘Slapen jullie dan alleen maar op slaapzalen?’ of ‘wat eten jullie dan?’ zijn vragen die ik regelmatig gesteld krijg. Daarom schrijf ik altijd uitgebreide budgetartikelen om inzicht te geven in onze uitgaven en te laten zien dat reizen in Azië echt niet duur hoeft te zijn. In dit artikel vertel ik je over ons budget voor India, zet ik alle kosten voor reizen door India op een rij en geef ik antwoord op de vraag: wat kost reizen door India?

Budget India: de kosten van reizen in India

Zoals in alle budgetartikelen verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën: vliegen naar India, visum voor India, kosten voor accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse, toegangsprijzen en toertjes en overige kosten. Dit artikel over ons budget voor India is gebaseerd op een reis van 48 dagen in november en december 2018.

Budget India

Vliegen naar India

Vanaf Schiphol gaan er heel regelmatig vluchten van diverse luchtvaartmaatschappijen naar India. Veel vluchten maken een tussenstop, maar met KLM kun je ook direct van Amsterdam naar Delhi of Mumbai vliegen. Via Skyscanner zoek ik altijd naar de goedkoopste tickets.

Onze reis door India maakte deel uit van onze wereldreis van 6 maanden. Daarom zijn wij niet retour gevlogen vanuit Nederland. Vanuit Kuala Lumpur vlogen we naar Jaipur en op de terugweg zijn we met Emirates vanuit Delhi naar Amsterdam gevlogen. Omdat onze vliegreis van en naar India niet representatief is, laat ik de kosten voor onze vliegtickets in ons ’totale budget India’ buiten beschouwing.

Kosten visum India

Om India binnen te komen, moet je vooraf een visum aanvragen. Wij hebben ons visum online aangevraagd toen we in Maleisië waren. Twee dagen later kregen we al de bevestiging dat ons visum was goedgekeurd. De kosten voor een visum voor India bedragen $60,- per persoon. Met dit visum mag je 60 dagen in India blijven.

Kosten voor accommodaties in India

Overnachten in India kun je zo duur maken als je zelf wilt. Slapen in India kan in principe al voor heel weinig geld. Omdat India het laatste land was van onze wereldreis en we best moe waren, hebben wij hier voor iets duurdere accommodaties gekozen dan anders. India is waanzinnig land dat je beleeft met al je zintuigen. Maar juist omdat je iedere dag zo ontzettend veel indrukken opdoet, vond ik het belangrijk om in rustige accommodaties te verblijven waar je je even terug kunt trekken. Wanneer je in India een klein beetje meer geld uitgeeft voor je accommodaties, krijg je hier wel heel veel voor terug. Op sommige plekken hebben wij voor relatief weinig echt geslapen als een Koning.

In India sliepen wij altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer, soms inclusief ontbijt. Gemiddeld hebben wij voor accommodaties €18,00 per nacht uitgegeven. Dit komt neer op €9,00 per persoon per nacht. Dit is €3,00 per nacht meer dan we vooraf begroot hadden. Voor dit geld hadden wij wel schone en hele comfortabele kamers. Regelmatig met een prachtige window seat, waar je je echt even in een 1001 nacht sprookje waant.

Mijn favoriete accommodaties in India:

 • Jaipur: Haveli Kalwara, een prachtig guesthouse met ruime kamers en een fantastisch rooftop restaurant.
 • Jaisalmer: De mooiste kamer waar wij in India in hebben geslapen was bij Moustache Jaisalmer.
 • Udaipur: Hotel Pratap Bhawan heeft stijlvolle ruime kamers, waarvan sommige met window seat.
 • Agra: Moustache Agra was een fijne uitvalsbasis voor een bezoek aan de Taj Mahal.
 • Varanasi: Sri Yoga Mandir is een fijne plek om tot rust te komen in het hectische Varanasi.
Budget India accommodaties

Moustache Jaisalmer

Kosten voor eten en drinken in India

De Indiase keuken is absoluut mijn all time favorite. Geen land waar ik zo lekker heb gegeten als India. En dat voor heel weinig geld. In India hebben wij hoofdzakelijk in kleine eenvoudige restaurantjes gegeten. De ene keer iets luxer dan de andere keer. Per dag gaven wij per persoon €7,70 uit aan eten en drinken.

Budget India eten Budget India eten

Kosten voor vervoer in India

Vervoer ter plaatse vond ik in India minder makkelijk te regelen dan in landen in Zuidoost-Azië. De prettigste manier om te reizen in India vind ik het reizen met de trein. Helaas zitten treinen in India snel vol. Doordat wij vrij impulsief besloten naar India te gaan, hadden wij niet de mogelijkheid om ruim van te voren treinkaartjes te reserveren.

Een alternatief is om te reizen met de bus. We hebben een aantal keer op lange afstanden met een nachtbus gereisd. Eerlijk is eerlijk, hier zag ik vooraf wel een klein beetje tegenop. Gelukkig is het me alles meegevallen. De nachtbussen in India zijn zelfs de meest luxe nachtbussen, waarmee ik ooit heb gereisd. Vaak slaap je in een cabine, die je met een schuifdeur kunt afsluiten én gordijnen.

Helaas rijden niet op alle trajecten nachtbussen. Bovendien waren wij tijdens Divali in India. In die periode komt er een ware volksverhuizing op gang en waren er geen bus tickets meer te bemachtigen. Daarom hebben we noodgedwongen een aantal keer lange afstanden afgelegd met een auto met chauffeur. Wel heel luxe moet ik zeggen.

In totaal hebben wij tijdens onze reis van 48 dagen door India €345,60 uitgegeven aan vervoer. Dit komt neer op een dagbudget van €3,60 per persoon per dag en is inclusief treinen, (nacht)bussen, drie keer een auto met chauffeur en ritjes met een tuktuk.

Budget India trein

Kosten voor toegangsprijzen en excursies in India

Tijdens onze reis door India, hebben wij 3,5 week door Rajasthan gereisd. Deze provincie staat bekend om de prachtige paleizen en forten, iets waar ik absoluut geen genoeg van kon krijgen. Overal waar we forten kónden bezoeken, hebben we dat ook gedaan. Verder hebben we in India twee keer de Taj Mahal bezocht, hebben we twee tijger-safari’s gedaan en de ashram bezocht waar de Beatles in de jaren ’60 verbleven. Om je een idee te geven heb ik hieronder een overzicht gegeven van de belangrijkste toegangsprijzen en excursies in India:

 • Taj Mahal: INR 1200 per persoon (€13,41)
 • Amber fort in Jaipur: INR 500 per persoon (€6,22)
 • Nahargarh Fort in Jaipur: INR 200 per persoon (€2,49)
 • City Palace en Fort in Bundi: INR 500 per persoon (€6,22)
 • Tijger safari in Rathambore National Park: INR 2200 per persoon (€27,40)
 • Beatles Ashram in Rishikesh: INR 600 per persoon (€7,47)

In totaal hebben wij €302,82 uitgegeven aan toegansprijzen en excursies in India. Dit komt neer op een bedrag van €3,15 per persoon per dag.

Budgettip: Ben je student? Neem dan vooral je studentenkaart mee. Hiermee kun je met name bij de forten in Rajasthan veel korting krijgen.

Budget India Taj Mahal Budget India

Overige kosten in India

Onder de categorie ‘overige kosten’ valt alles wat niet in een van de vorige categorieën thuis hoort. Denk hierbij aan het laten wassen van onze kleding, kleine souvenirs en donaties. Tijdens onze reis door India hebben wij in totaal €34,08 uitgegeven aan overige dingen.

Budget India: wat kost reizen door India?

Wat was nou ons totale budget voor India? Doordat we in India vrij ‘luxe’ hebben gereisd, was ik erg bang dat we ver over ons ‘begrote’ dagbudget van €25 euro per persoon zouden zitten. Toen ik echter alles op een rijtje ging zetten, werd ik positief verrast. In totaal gaven wij tijdens onze rondreis door India in 48 dagen €2413,72 uit. Dit komt neer op een dagbudget van €25,14 per persoon. Precies wat we van te voren bedacht hadden dus. Dit bedrag is exclusief vliegtickets, maar inclusief visa, accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse en toegangsprijzen en excursies. Voor dit geld hebben wij alles gedaan wat wij wilden doen en niets gelaten omwille van het budget.

Mijn conclusie: in India is het mogelijk om met een laag budget vrij luxe te backpacken.

Budget India

Budget India: kan dit goedkoper?

Dan vraag ik me altijd af: kan het nog goedkoper? In dit geval zou ik zeggen: ja, backpacken door India kan nóg goedkoper. Ik gaf al aan dat wij in India iets ‘luxer’ gereisd hebben dan anders. We hebben bijvoorbeeld iets meer geld uitgegeven aan accommodaties dan gebruikelijk en noodgedwongen een aantal keer met een auto met chauffeur gereisd. Mocht je de mogelijkheid hebben om je reis iets beter te plannen en vooraf treinkaartjes te regelen, kun je hier al heel wat besparen. Of zorg ervoor dat je niet reist tijdens de nationale feesten, zoals Divali en het Holi festival. Dat maakt het aanzienlijk makkelijker (en goedkoper) om jezelf te verplaatsen.

Met een paar kleine aanpassingen denk ik dus dat het zeker mogelijk is om de volgende keer ons dagbudget voor India lager te houden. De vraag is of we dat zouden willen. Het is me namelijk heel goed bevalen op deze manier.

Al met al zijn onze kosten voor India mij heel erg meegevallen. Zeker omdat wij iets luxer gereisd hebben dan anders. Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden van ons budget voor India. Valt het je mee of valt het je tegen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze links iets boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

Dit vind je vast ook leuk!

4 reacties

Josephine 5 juni 2019 - 16:56

Dankjewel voor je uitgebreide informatie! Hoe was het qua veiligheid, criminaliteit en armoede in India? Is het een land waar je als toerist constant alert moet zijn of is het gemoedelijk? Op welke site boekte je de accommodaties?

Waar kun je het beste naartoe vliegen vanuit Nederland? Welke steden zou je adviezeren en welke steden/plekken zijn een aanrader?

Reageer
Dewi 11 juni 2019 - 12:31

Hoi Josephine,

Ik heb mij in India niet onveilig gevoeld, maar ik reisde wel samen met mijn vriend. Ook het gestaar vond ik persoonlijk meevallen. India is natuurlijk wel een arm land en je ziet ook op straat best veel armoede. Ik heb zelf niet het gevoel gehad dat ik continue op mijn hoede moest zijn, maar je moet uiteraard wel alert blijven.
Wij boekten onze accommodaties via Booking.com.

Waar je vanuit Nederland het beste naartoe kunt vliegen, is afhankelijk van je verdere reisplan. Bezoek je het noorden, dan is het handig om op Delhi te vliegen. Ben je van plan om meer naar het zuiden te gaan, dan kun je vanuit Nederland makkelijk op Mumbai vliegen. Binnenkort komt onze route India online, maar voor een eerste keer India kan een rondje door de province Rajasthan i.c.m Agra en Varanasi van harte aanbevelen. In 3 tot 4 weken is een rondje (Delhi) – Jaipur – Jodhpur – Bundi – Ranthambore – Agra – Varanasi – Delhi misschien een idee. In dit artikel heb ik meer tips gedeeld voor India, misschien heb je er iets aan: https://www.backpackvolverhalen.nl/eerste-keer-india-tips/

Groeten,
Dewi

Reageer
Kelly 7 maart 2019 - 19:14

Wat een fijne blogpost! India staat hoog op mijn wishlist en de kosten vallen enorm mee. Wel zou ik georganiseerd gaan want ik zou als vrouwe zijnde niet alleen naar India willen. Ik ben wel erg benieuwd naar het eten want als vegetariër kom ik daar wel aan mijn trekken verwacht ik.

Reageer
Dewi 8 maart 2019 - 09:16

Ja, voor de kosten hoef je het niet te laten om naar India te gaan haha! Binnenkort ga ik een blog schrijven met mijn favoriete gerechten uit India 🙂

Reageer

Laat een reactie achter