Home Budget Budget Frankrijk: hoeveel kost een roadtrip door Frankrijk?

Budget Frankrijk: hoeveel kost een roadtrip door Frankrijk?

door Dewi
budget frankrijk

Een lekker baguetje, Franse kaas, prachtige landschappen, een goed glas wijn én een heerlijk zonnetje. Bestaat er iets leukers dan een roadtrip door Frankrijk? Stiekem blijft het één van mijn lievelingslanden. En omdat het lang geleden was dat we een héle vakantie in Frankrijk hadden doorgebracht, besloten we vorig  jaar een roadtrip met onze camper te maken. En natuurlijk ben ik dan weer benieuwd wat nou de kosten zijn van een roadtrip door Frankrijk. Zoals altijd heb ik onze uitgaven weer keurig bijgehouden.

Kosten van een roadtrip door frankrijk

Zoals in alle budgetartikelen verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën: kosten voor diesel en tol, campings, eten en drinken, vervoer ter plaatse, bezienswaardigheden en overige kosten. Dit artikel over de kosten van een roadtrip in Frankrijk is gebaseerd op een vakantie van 15 dagen in september 2020. Tijdens onze roadtrip zijn we in Noord-Frankrijk en in de Dordogne geweest.

budget frankrijk

Diesel en tol

Onze roadtrip door Frankrijk maakten wij met onze eigen camper. We reden dus vanuit huis naar Frankrijk. In totaal waren wij €175,60 aan diesel in Frankrijk. Ik moet er wel bij zeggen dat wij in Nederland onze tank nog helemaal volgegooid hadden.

Tijdens onze reis hebben we in Frankrijk regelmatig gebruik gemaakt van tolwegen. Frankrijk hanteert tariefklassen voor het berekenen van tol op snelwegen. Een normale personenauto valt in klasse 1, de goedkoopste klasse. Onze camper valt in klasse 2, waardoor we dus meer tol betalen. In totaal gaven wij €78,20 uit aan tol.

Dit betekent dat wij tijdens onze roadtrip door Frankrijk een totaalbedrag van €253,70 hebben uitgegeven aan diesel en tol.

Wat kosten campings in Frankrijk?

Hoewel er in Frankrijk veel gratis en goedkope camperplaatsen zijn, geef ik de voorkeur aan kleinschalige campings. Soms is een camperplaats prima voor een nachtje, maar ik vind het vaak niet zo gezellig. Tijdens deze roadtrip hebben wij daarom alleen op campings gestaan.

In Frankrijk struikel je bijna over de campings, dus er is altijd wel een fijn plekje te vinden. In totaal gaven wij €276,68 uit aan campings. Ik moet er wel bijzeggen dat wij in het laagseizoen in Frankrijk waren, waardoor de tarieven op campings een stuk lager lagen. In het hoogseizoen betaal je wel iets meer voor campings.

budget frankrijk

Kosten voor eten en drinken in Frankrijk

En dan onze grootste kostenpost: eten en drinken. Eerlijk is eerlijk, één van de redenen om te kiezen voor een vakantie in Frankrijk is het heerlijke eten. Wij genieten er in elk geval enorm van om iedere ochtend een lekker ontbijtje uit te kiezen bij een Franse bakker, kaasboerderijen en markten te bezoeken én om natuurlijk lekker uit eten te gaan. Voor ons is dit part of the pleasure, dus daar bezuinigen wij ook nooit op als we op reis zijn.

In totaal hebben wij €516,07 uitgegeven aan eten en drinken, waarvan €260,50 aan uit eten in restaurants.

Prijzen voor eten en drinken in Frankrijk

  • Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan Frankrijk is dat je vaak voor weinig geld een heerlijk plat du jour (dagmenu) kunt bestellen. Soms bestel je voor €15,- al een voor- hoofd- en nagerecht.
  • Voor mijn gevoel is uit eten gaan in Frankrijk sowieso een stuk goedkoper dan in Nederland.
  • Ben je in Frankrijk, dan eet je Franse kaas. Natuurlijk kun je voorverpakte kaas kopen, maar dat ligt in Nederlandse supermarkten ook in de koeling. Wij kiezen er daarom altijd voor om verse Franse kazen te kopen op markten, op de kaasafdeling van supermarkten of – het allerleukste – op kaasboerderijen. Het is natuurlijk geheel afhankelijk van wat voor kaas je koopt en hoeveel kaas je eet, maar wij gaven in totaal €75 euro uit aan kaas.
budget frankrijk

Vervoer ter plaatse

Tijdens onze roadtrip waren wij met onze eigen camper. Daarom hebben wij geen gebruik gemaakt van het lokale openbaar vervoer. We hebben we regelmatig geparkeerd in dorpjes en in steden. In totaal waren we €16,40 kwijt aan parkeren in Frankrijk.

Kosten bezienswaardigheden in Frankrijk

Stiekem hebben we vooral veel gegeten, gewandeld en ons verwonderd over de waanzinnige natuur. Vooral in het noorden heb je prachtige ruige kustlandschappen. En wandelen in de natuur is gratis. In Noord-Frankrijk hebben we dan ook weinig uitgegeven aan bezienswaardigheden.

In de Dordogne hebben we daarentegen we veel grotten, kastelen en musea bezocht. In totaal gaven we €128 uit aan bezienswaardigheden.

Wat kost een roadtrip door Frankrijk?

Tja, wat kost dat nou, een roadtrip door Frankrijk? In totaal waren wij 15 dagen in Frankijk en hebben we €1179,35 uitgegeven. Dit komt neer op €589,68 per persoon en €34,69 per persoon per dag. Dit is inclusief diesel, tol, campings, boodschappen, uit eten gaan en bezienswaardigheden.

Let op: wij reisden met onze eigen camper. De aanschaf, het onderhoud van de camper en de maandlasten zijn in deze berekening niet meegenomen. Ga je op pad met je eigen camper of wil je een camper huren? Dan komen deze kosten hier nog bovenop.

budget frankrijk

Kosten van een roadtrip door Frankrijk: kan het goedkoper?

Ik krijg vaak de vraag of onze vakanties goedkoper kunnen. In dit geval kan ik hier duidelijk zijn: ja, het had goedkoper gekund, maar dan was het ook een stuk minder leuk geweest. Wij geven tijdens onze vakanties altijd veel geld uit aan eten, want daar halen we ook ontzettend veel plezier uit. Kom je niet voor het eten? Dan is het natuurlijk ook heerlijk om op een pitje voor je eigen camper te koken.

Wat vind jij van de kosten van onze roadtrip door Frankrijk? Valt het je mee of valt het je tegen?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter