Home Azië Budget Cambodja: wat kost backpacken in Cambodja?

Budget Cambodja: wat kost backpacken in Cambodja?

door Dewi

Cambodja heeft één van de meest toeristische trekpleisters van Azië: de tempels van Angkor Wat. En hoewel Cambodja veel meer te bieden heeft, was dit ook voor ons de hoofdreden om af te reizen naar The Kingdom of Wonder. Uiteindelijk zijn we bijna 3 weken in dit prachtige land gebleven. Omdat ik regelmatig de vraag krijg wat al dat reizen van mij kost, houd ik op reis altijd heel nauwkeurig onze uitgaven bij. In dit artikel geef ik inzicht in ons budget voor Cambodja, zet ik alle kosten voor een rondreis van 3 weken op een rij en geef ik antwoord op de vraag: ‘wat kost backpacken in Cambodja?’.

Budget Cambodja

Zoals in alle budgetartikelen verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën: visum voor Cambodja, kosten voor accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse, toertjes en overige kosten. Omdat Cambodja deel uitmaakte van onze wereldreis van 6 maanden, zijn wij hier niet direct vanuit Nederland naartoe gereisd. Daarom laat ik de categorie ‘vliegtickets’ in dit artikel buiten beschouwing. Dit artikel over ons budget voor Cambodja is gebaseerd op een reis van 19 dagen in september en oktober 2018.

Budget Cambodja - Angkor Wat

Kosten visum Cambodja

Als we aankomen in Cambodja, kopen we een visum on arrival. Voor Nederlanders kost dit visum $30,- per persoon. Hiermee mag je 30 dagen in Cambodja blijven.

Kosten voor accommodaties in Cambodja

Overnachten in Cambodja kun je zo duur maken als je zelf wilt. Slapen in Cambodja kan in principe al voor heel weinig geld. Wij sliepen meestal in guesthouses of simpele hotels met eenvoudige kamers. Persoonlijk geef ik niet zoveel om luxe, maar ik vind het wel belangrijk dat de kamers schoon zijn. Dit is voor mij ook het belangrijkste criterium om wel of niet voor een bepaalde accommodatie te kiezen. In Cambodja sliepen wij altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer, soms inclusief ontbijt. Gemiddeld hebben wij voor accommodaties in Cambodja €13,75 uitgegeven. Dit komt neer op €6,88 per persoon per nacht.

Voor dit geld hadden wij schone en toch behoorlijk comfortabele kamers. Het verbaasde mij hoeveel je in Cambodja krijgt voor – in mijn ogen – heel weinig geld. De goedkoopste kamer waar wij in Cambodja in hebben geslapen was €10,- per nacht en de duurste €20,- per nacht. Voor die €20,- per nacht hadden we dan wel een vrij luxe bungalow met een heel fijn bed, grote tuin met zwembad en een uitgebreid ontbijt.

Budget Cambodja - Accommodatie Koh Rong Samloem

Kosten voor eten en drinken in Cambodja

Vanwege de heftige recente geschiedenis van Cambodja zijn recepten vaak niet overgegaan van moeder op dochter. Hierdoor vind je in de Cambodjaanse keuken aardig wat invloeden terug van de omliggende landen, zoals Thailand en Vietnam. Geen straf, aangezien dit ontzettend lekker eten is. In Cambodja aten wij hoofdzakelijk streetfood of bij eenvoudige restaurantjes. Per dag gaven wij per persoon €9,34 uit aan eten en drinken.

Kosten voor vervoer in Cambodja

Tijdens onze reis door Cambodja reisden wij hoofdzakelijk met het openbaar vervoer. Tussen de verschillende plekken maakten wij gebruik van lokale bussen, minivans of de trein. De bustickets kochten we ter plaatse bij de busmaatschappij óf lieten we boeken door de mensen van onze accommodatie. Dit laatste scheelde niet zoveel in prijs, maar het voordeel is dat je dan bij je guesthouse of hotel wordt opgehaald.

Daarnaast hebben we in Cambodja aardig wat gebruik gemaakt van tuktuks. Regelmatig hadden wij een tuktuk chauffeur voor een hele dag. De tempels van Angkor Wat liggen bijvoorbeeld ver uit elkaar, waardoor dit lopend eigenlijk niet te doen is. Ook in Phnom Penh en Kampot hebben we twee keer een hele dag rond gereden met een tuktuk chauffeur. In totaal hebben we in Cambodja €89,- uitgegeven aan uitstapjes met een tuktuk chauffeur.

In totaal hebben wij tijdens onze reis van 19 dagen door Cambodja €187 uitgegeven aan vervoer. Dit komt neer op €4,92 per persoon per dag. Dit is inclusief tuktuks, de boot van Sihanoukville naar Koh Rong Samloem (€19,- p.p.) en lokale bussen.

Budget Cambodja - treinspoor

De kosten voor toegangsprijzen en toertjes in Cambodja

De tempels van Angkor Wat zijn een van de meest toeristische trekpleisters van Zuidoost-Azië. In Lonely Planet’s Ultimate Travellist staat Angkor Wat zelfs op nummer één. Een must see dus tijdens een reis door Cambodja, maar ook direct een grote hap uit je budget. Gelukkig hadden we dit ingecalculeerd. Omdat het voor ons een langgekoesterde wens was om de tempels van Angkor Wat de bekijken, besloten we hier ook ruim de tijd voor te nemen en een 3-dagen kaart aan te schaffen.

Naast Angkor Wat zijn de Killing Fields en de S21 gevangenis in Phnom Penh bezienswaardigheden, waar je niet omheen kunt tijdens een reis door Cambodja. Hieronder een overzicht van de kosten van de belangrijkste toegangsprijzen en toertjes in Cambodja:

  • Entree 3 dagen Angkor Wat: $62 per persoon, een dagkaart kost $40 per persoon. Mocht je echt lang de tijd willen nemen, dan kun je er ook voor kiezen om voor $72 een kaart voor 7 dagen aan te schaffen. Persoonlijk vond ik 3 dagen genoeg.
  • Killing Fields: $6 per persoon, inclusief audioguide
  • S21: $8 per persoon, inclusief audioguide
  • Royal Palace Phnom Penh: $10 per persoon

In totaal waren onze kosten voor toegangsprijzen en toertjes in Cambodja €150,-. Dit komt neer op een bedrag van €3,94 per persoon per dag.

Budget Cambodja - Angkor Wat Budget Cambodja - Tempels Angkor

Overige kosten in Cambodja

Onder de categorie ‘overige kosten’ valt eigenlijk alles wat niet in een van de vorige categorieën thuis hoort. Denk hierbij aan toiletbezoeken, het laten wassen van onze kleding, souvenirs en kleine donaties. Tijdens onze reis door Cambodja hebben wij in totaal €30,- uitgegeven aan overige dingen.

Totale Budget Cambodja: wat kost backpacken in Cambodja?

Wat was nou ons totale budget voor Cambodja? Hoewel met name de 3 dagen in Angkor Wat een aardige hap uit ons budget waren, zijn de kosten voor backpacken in Cambodja mij reuze meegevallen. Overnachten en eten kun je in principe zo duur maken als je zelf wilt, maar wij kozen meestal voor budget opties. In totaal gaven wij tijdens onze rondreis door Cambodja in 19 dagen €1035,77 uit. Dit komt neer op een dagbudget voor Cambodja van €27,25 per persoon per dag. Dit is exclusief vliegtickets, maar inclusief visum, accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse en toegangsprijzen en toertjes. Voor dit geld hebben wij alles gedaan wat wij wilden doen en niets gelaten omwille van het budget.

Budget Cambodja

Kan dit goedkoper?

Dan vraag ik me toch altijd af: kan het nog goedkoper? Je kunt natuurlijk ervoor kiezen om goedkoper te slapen of te beknibbelen op bezienswaardigheden, maar het moet wel leuk blijven. Je bezoekt een land natuurlijk ook om er dingen te zien en te doen. Ons bezoek van 3 dagen aan Angkor Wat was bijvoorbeeld relatief aan de prijs, zeker voor Zuidoost-Azië begrippen, maar ik had het voor geen goud willen missen. Om eerlijk te zijn, denk ik daarom niet dat onze reis door Cambodja heel veel goedkoper had gekund.

Al met al zijn onze kosten voor Cambodja mij heel erg meegevallen. Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden van ons budget voor Cambodja. Valt het je mee of valt het je tegen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Dit betekent dat wanneer jij via deze link iets koopt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 


Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

5 reacties

Linda 28 januari 2019 - 22:40

Dit soort artikelen vind ik altijd heel leuk om te lezen en ook echt super handig. Wat is Cambodja een fijn en betaalbaar land zeg! Ik bereken voor Azië meestal 30€ per persoon per dag, maar in de Filipijnen was dit echt onmogelijk. Cambodja lijkt me geweldig, dus heel fijn om te lezen dat het zo betaalbaar is. Hoewel Angkor Wat natuurlijk voor Aziatische begrippen duur is, lijkt het mij elke cent waard

Reageer
Dewi 4 februari 2019 - 09:24

Ja, Cambodja vond ik inderdaad een heel fijn land. Echt op en top Azië! En Angkor Wat is inderdaad elke cent waard. Zijn jullie nog van plan terug te gaan naar Azië tijdens jullie wereldreis?
Waardoor waren de Filipijnen zo duur? Zat dat hem in het vervoer? Ben benieuwd naar jullie budgetartikel over de Filipijnen!

Reageer
Herma | 2feelfree.com 16 januari 2019 - 08:14

Leuk blog!! Altijd leuk om te zien hoe anderen hun budget indelen 🙂 Heb even terug gezocht naar mijn eigen budgetblog over Cambodja en we komen bijna op hetzelfde uit! Grappig om te zien 🙂 Blijf het een bijzonder land vinden!

Reageer
Dewi 21 januari 2019 - 08:30

Dankjewel Herma! Goed om te horen dat jullie op hetzelfde bedrag uitkwamen. Wanneer zijn jullie in Cambodja geweest?

Reageer
Herma 28 januari 2019 - 22:59

Wij waren er eind 2016. Lijkt alweer zo lang geleden! Vond het een indrukwekkend land 🙂

Reageer

Laat een reactie achter