Home Tips & Inspiratie Boeken om reisinspiratie op te doen #1: vijf favoriete boeken over reizen

Boeken om reisinspiratie op te doen #1: vijf favoriete boeken over reizen

door Dewi
boeken over reizen - boekenplank

Op Backpack vol verhalen heb ik er nog niet zoveel over geschreven, maar ik houd ontzettend van lezen. Ik kan mezelf helemaal verliezen in een boek en volledig opgaan in het verhaal. En hoewel ik veelal het internet gebruik om mijn reizen voor te bereiden, haal ik ook veel inspiratie uit boeken door te lezen over de avonturen van anderen. Daarom leek het mij leuk om jullie te laten weten welke boeken mij geïnspireerd hebben. In dit eerste deel ‘boeken om reisinspiratie op te doen’, deel ik 5 van mijn favoriete boeken over reizen. 

Op hoge hakken in Afrika – Chantal Heutink

In Op hoge hakken in Afrika neem Chantal Heutink je mee op haar avontuur, waarin zij alles opgeeft om haar dromen na te jagen. Ze verruilde haar snelle Amsterdamse zakenleven voor Kenia en kwam hier in een totaal andere wereld terecht. In Kenia zette Chantal een succesvolle social business op: I-Care. Hiermee zorgde zij ervoor dat uitwasbaar maandverband beschikbaar kwam voor jonge meisjes.

Ik vond dit een ontzettend inspirerend en vooral goud eerlijk boek. Hoewel ik even moest wennen aan haar schrijfstijl, vond ik het boeiend geschreven. Mooi om te lezen hoe iemand die eigenlijk álles heeft toch iets mist in het leven en volledig het roer omgooit. Een business opzetten in Kenia valt niet altijd mee en de struggles waar Chantal mee kampt worden ook uitvoerig beschreven. Dit zorgt voor ontroerende momenten, maar ook voor momenten waarop ik even hardop zat te grinniken. Dit boek heeft mij wel in laten zien dat er zóveel mogelijk is. Ik wist al dat ik als ZZP’er voor mijzelf wilde gaan werken, maar o.a. dit boek heeft mij doen beseffen dat ik er ook echt voor moet gaan en mijn hart moet gaan volgen.

Ontmoeting in de Himalaya – Bill Adams

Dit boek kreeg ik eens van mijn vader met het idee dat het meer rust in mijn hoofd zou brengen. Ik moet zeggen dat dit geen boek is dat ik in één ruk uitgelezen heb, maar waar ik regelmatig een stukje uit lees. Tijdens het lezen van dit boek krijg ik wel steeds de kriebels om direct mijn backpack in te pakken en een ticket naar India te boeken.

In ‘Ontmoeting in de Himalaya’ vertelt Bill Adams over zijn ontmoeting met de amchi (genezer) Sangratan. Hij vertelt over de vijf levenslessen die de amchi onderwijzen aan de mensen. Bill neemt je mee op zijn avontuur en laat zien hoe hij de levenslessen in zijn leven probeert toe te passen.

Van het rode plein naar de Chinese muur

Van het Rode plein naar de Chinese muur is een vrij nieuw boek dat verscheen in december 2017. Ik besloot het boek te bestellen ter voorbereiding van onze wereldreis, waarbij wij met de Trans Mongolië Express van Moskou naar Beijing zullen reizen. In dit boek neemt Lex Niekel je mee in zijn Trans Mongolië avontuur. Door mooie beschrijvingen en leuke anekdotes komt de reis tot leven en ontstaan als vanzelf de beelden in je hoofd. Een leuk boek om te lezen als je van plan bent zelf ook eens deze mytische treinreis te maken. Of als je gewoon nieuwsgierig bent.

boeken over reizen

De Alchemist – Paulo Coëlho

De Alchemist is volgens mij een boek dat iedere reiziger eens gelezen moet hebben. Het boek gaat over de jongen Santiago, die schaapsherder is geworden omdat hij wil reizen en ontdekken. Na een droom over een verborgen schat, besluit hij hiernaar opzoek te gaan. Na lange omzwervingen en vele ontmoetingen, komt hij een aantal keer voor dilemma’s te staan. Op zijn reis daar zijn verborgen schat leert de jongen was écht belangrijk is in het leven en gaat hij opzoek naar zijn ‘eigen legende’.

Mijn leven in de wildernis

Tijdens onze reis door Maleisië las ik ‘Mijn leven in de wildernis‘ van Miriam Lancewood, waarin zij beschrijft hoe zij alles opgaf en samen met haar man Peter koos voor een leven in de wildernis van Nieuw-Zeeland. Miriam komt oorspronkelijk uit de Achterhoek, maar leeft sinds 2010 ver van de bewoonde wereld. Een heel primitief en geïsoleerd leven. Dit boek bestaat uit prachtige beschrijvingen van het landschap, hindernissen en levenslessen. Miriam vertelt uitgebreid wat deze manier van leven met haar heeft gedaan en hoe haar kijk op de wereld is veranderd. Hoewel het even duurde voordat ik echt in het verhaal zat, vond ik het een fijn boek om te lezen.

Tot zover het eerste deel ‘boeken om reisinpiratie op te doen’. Binnenkort verschijnt een tweede deel. Heb jij nog tips voor leuke boeken over reizen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder en wie weet zie je het boek terug in het volgende deel uit deze serie! 

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze link iets koopt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

Dit vind je vast ook leuk!

3 reacties

Stéphanie 16 februari 2018 - 22:52

Leuke lijst! Mijn leven in de wildernis heb ik ook gelezen. Ik vond het een mooi boek, maar ik denk niet dat ik het zelf zou kunnen opbrengen om zo primitief te leven. Verder motiveert het mij alleen maar meer om naar Nieuw-Zeeland te reizen. Het is zo’n prachtig land. De rest van de boeken heb ik niet gelezen en zet ik op mijn verlanglijstje 😉

Reageer
I.M.J. Schreuder 14 februari 2018 - 21:38

Ik wil tijdens jullie reis best op deze boeken passen. Twee ken ik al, maar de rest wil ik best lezen.

Reageer
Dewi 16 februari 2018 - 15:40

haha, dat kan geregeld worden! 🙂

Reageer

Laat een reactie achter