Ik ben altijd al een ontzettende boekenwurm geweest. Het liefst lees ik boeken die zich afspelen in verre landen en gaan over andere culturen. Tijdens onze wereldreis reisden wij 6,5 week door India, een land waar ik mijn leven lang al een diepe verbondenheid mee voel. Dat gevoel werd tijdens onze reis alleen maar versterkt. Eenmaal thuis kon ik het land nauwelijks loslaten en las ik een tijd lang alleen maar boeken over India. In deze blog mijn 8 favoriete boeken, die zich afspelen in India.
Boeken over India
Lion – Saroo Brierly
Als vijf jarig jongetje raakt Saroo op een klein station in India zijn broer kwijt. Hij stapt in de trein om hem te zoeken, maar komt vervolgens vast te zitten. Uiteindelijk komt hij terecht in een heel ander deel van India, in Calcutta. Omdat hij niet precies weet hoe het dorpje waar hij vandaan komt heet, zwerft hij wekenlang door de straten van Calcutta. Tot hij uiteindelijk in een weeshuis terecht komt.
Ook daar kunnen ze zijn familie niet traceren, maar uiteindelijk wordt Saroo geadopteerd door een Australisch echtpaar. Bij hen heeft hij een gelukkige jeugd, maar rond zijn dertigste gaat hij alsnog op zoek naar zijn geboortedorp. Met behulp van Google Earth probeert hij het station te vinden waar hij als kind op de trein stapte. Na een zoektocht van bijna een jaar denkt hij het station te herkennen en reist hij af naar India om te proberen om na al die jaren zijn familie terug te vinden.
Lion is een van mijn favoriete boeken over India en een boek dat ik in één adem heb uitgelezen. Het autobiografische verhaal is vlot geschreven, waardoor je blijft lezen. Het bijzondere verhaal over zijn leven in India en Australië en zijn zoektocht, is enorm aangrijpend en weet je daardoor tot de allerlaatste bladzijde vast te houden.
Slimme mannen – Manu Joseph
Elke dag loopt de ‘onaanraakbare’ Ayyan Mani van zijn krappe eenkamerflat in een van de achterbuurten van Mumbai naar zijn werk bij het Instituut voor Theorie en Onderzoek. Tijdens zijn werkzaamheden als hulpje van astronoom Arvind Acharya bedenkt hij allerlei manieren om het kastensysteem te doorbreken. Ayyan is ontzettend slim en gebruikt alles wat in zijn vermogen ligt, voornamelijk zijn zoontje van 11 jaar dat hij probeert te introduceren als een briljant wonderkind.
Slimme mannen heeft een diepe indruk op mij gemaakt. In dit boek stelt Manu Joseph het Indiase kastensysteem aan de kaak en geeft hij een waanzinnig beeld van de gigantische sociale tegenstellingen in hedendaags India.
Tranen over Kashmir – George Mastras
De Amerikaanse ex-advocaat Nick Sunder komt ongewild terecht in een menselijk drama in de regio Kashmir. In Pakistan wordt hij verdacht van de moord op zijn vriendin. Daarom vlucht hij met hulp van twee smokkelaars de grens over naar Kashmir. Kashmir is in handen van India en er heerst een godsdienstige strijd tussen Hindoes en Moslims.
In het dorp Gilkamosh in Kashmir maakt Nick kennis met de vrouwelijke dokter Aisha, die zowel hindoes als moslims helpt. Uiteindelijk wordt Gilkamosh opgeschrikt door terreurdaden en zelfmoordaanslagen en proberen Nick en Aisha zo goed en zo kwaad als het kan iedereen te helpen en het dorp te beschermen tegen dit zinloze bloedvergieten.
Tranen over Kashmir vond ik een prachtig boek dat me veel geleerd heeft over de strijd tussen India en Pakistan, tussen Hindoes en Moslims en de invloed van de Taliban. Wel zou ik je aanraden om dit boek in het Engels te lezen. Ik vond de Nederlandse vertaling namelijk niet altijd even sterk. In het Engels heet dit boek ‘Fidali’s Way’.
Het onzichtbare geluk van andere mensen – Manu Joseph
Op 17-jarige leeftijd springt Unni van een balkon. Zijn vader Ousep begrijpt niet waarom Unni dit heeft gedaan en gaat op zoek naar een verklaring. Want waarom kiest een knappe intelligente jongen met een passie voor striptekenen ervoor om een einde aan zijn leven te maken?
Ousep zoekt de klasgenoten van Unni op en elke avond zet hij stomdronken de hele buurt op stelten. Hierdoor wordt zijn vrouw Mariamma ook gemeden door de buurt en schaamt zijn jongste zoon Thoma zich dood voor zijn vader. Als Ousep na drie jaar eindelijk de laatste strip van Unni onder ogen krijgt, begint zijn zoektocht eindelijk vorm te krijgen. Het verhaal speelt zich af in een grote stad in India en behandelt thema’s als verhoudingen tussen man en vrouw, zelfdoding en sociale controle en uitsluiting.
Om eerlijk te zijn, sprak dit boek mij in eerste instantie niet zo aan. Het leek me zo’n heftig onderwerp dat ik bang was dat ik er slapeloze nachten van zou krijgen. Toch was ik nieuwsgierig en uiteindelijk kon ik het boek niet meer wegleggen. Ondanks de zware onderwerpen bevat dit boek ook grappige en wat lichtere passages.
De God van kleine dingen – Arundati Roy
Estha en zijn tweelingzus Rahel worden geboren in Kerala in het zuiden van India. Ze groeien om in het ouderlijk huis van hun prachtige mystieke moeder Ammu en wonen samen met hun grootvader, grootmoeder, oudtante en oom Chacko. De tweeling groeit op in welvaart, maar dan is er de Verschrikking. Een rampzalig voorval waardoor Estha en Rahal op zevenjarige leeftijd van elkaar gescheiden worden en elkaar voor jaren uit het oog verliezen. De Verschrikking is een tragedie die de familie als een schaduw blijft achtervolgen.
De God van kleine dingen las ik toen ik net terug kwam uit India. Hoewel ik het boek wat chaotisch vond om te lezen, bleef het met wel boeien. De verhaallijn werd continue onderbroken door kleine zijsprongen, maar telkens werd het hoofdspoor weer teruggevonden. Eigenlijk precies zoals ik India ook beleefd heb.
Miss Laila, gewapend en gevaarlijk – Manu Joseph
Een jonge vrouw steekt op social media de draak met het Hindoeïsme. Dan stort in Mumbai een gebouw in. Onder het puin ligt een man, die het heeft over een stel in een auto dat onderweg is om een aanslag te plegen. Eén van hen is Laila, die bij haar familie op een voetstuk staat en volgens hen geen vlieg kwaad doet. Wat volgt is een zenuwslopende roman, waarin Laila en Jamal door de politie achterna worden gezeten.
Dit is het derde boek van Manu Joseph in dit rijtje. Toen ik eenmaal aan zijn boeken begon, wist ik van geen ophouden. Ook Miss Laila, gewapend en gevaarlijk heeft mij weer enkele dagen in zijn greep weten te houden. Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat Manu Joseph een spannend en humoristisch boek heeft geschreven, waarin hij tegelijkertijd bloedserieuze onderwerpen bespreekt. Het boek speelt zich af tegen de achtergrond van de hedendaagse Indiase politiek.
Ontmoeting in de Himalaya – Bill Adams
Dit boek kreeg ik eens van mijn vader. Aan de binnenkant van de omslag, heeft hij er een tekstje in geschreven. En alleen dat al maakt dit één van mijn favoriete boeken ooit. Hij dacht dat de wijsheden van amchi (genezer) Sangratan mij zouden helpen om meer rust in mijn hoofd te creëren. Een eerlijk is eerlijk, het is een boek dat ik nog steeds regelmatig uit de kast pak om even doorheen te bladeren.
In ‘Ontmoeting in de Himalaya’ vertelt Bill Adams over zijn ontmoetingen met amchi Sangratan en de vijf levenslessen die Sangratan onderwijst. Bill neemt je mee op zijn avontuur en laat zien hoe hij de levenslessen probeert toe te passen.
Mama Tandoori – Ernest van der Kwast
Eerlijk is eerlijk, dit boek speelt zich niet af ín India, maar in Rotterdam. Het is een autobiografische roman van Ernest van der Kwast, waarin hij een hilarisch en ontroerend portret schetst van zijn Indiase en Nederlandse familie met een hoofdrol voor zijn Indiase moeder Veena. Zij komt als verpleegster naar Nederland en trouwt – na talloze keren geweigerd te hebben – uiteindelijk met aankomend arts Theo van der Kwast.
Veena heeft een excentriek karakter en houdt het gezin flink onder de duim. Desnoods met een deegroller. Wat haar vooral tekent is haar motto ‘gratis is goed’ en haar enorme verzamelwoede. Toch is het boek veel meer dan alleen een grappige beschrijving van een vrouw die een voorraad kattenvoer koopt, terwijl zij geen kat hebben. In het boek is ook aandacht voor de tragedies binnen het gezin.
Ik las Mama Tandoori voor het eerst toen ik op de middelbare school zat en lange tijd was het zelfs mijn lievelingsboek. Toen ik vorig jaar een reis door India maakte, heb ik het boek bij thuiskomst opnieuw gelezen. Regelmatig rolden de tranen over mijn wangen van het lachen.
Tot zover mijn favoriete boeken die zich afspelen in India. Heb jij nog tips voor goede boeken over India?
Pin it!
Vind je deze tips leuk? Bewaar ze dan op een van je Pinterest-borden!
2 reacties
Lees ook eens Dominique Lapierre-De Stad der Vreugde. Echt een heel mooi boek!
Bedankt voor de tip, Piet! Ik ga het zeker even opzoeken 🙂