Home Azië Backpackroute Laos: een rondreis van 3,5 week + praktische tips

Backpackroute Laos: een rondreis van 3,5 week + praktische tips

door Dewi
backpackroute Laos - routekaart

Onlangs reisden wij 3,5 week door het kalme, relaxte Laos. Laos is een land vol historie, prachtige tempels, vriendelijke mensen, maar bovenal een overweldigende natuur. Het land heeft dan ook ontzettend veel te bieden, maar reizen betekent keuzes maken. De backpackroute Laos die wij in 3,5 week hebben afgelegd bleek een fijne mix te zijn van natuur, trekkingen, cultuur en relaxen. In dit artikel deel ik onze backpack route door Laos met je.

Backpackroute Laos

Tijdens een reis van 3,5 week door Laos kun je veel zien, maar je kunt natuurlijk lang niet alle plekken aandoen. Omdat wij Laos met de bus vanuit China zijn binnengekomen, zijn wij onze reis gestart in het noorden van het land. Hierdoor ligt de focus van onze rondreis door Laos voornamelijk op het noorden. Het zuiden hebben wij even kort aangedaan. Hoewel het natuurlijk jammer is dat je niet ‘alles’ kunt zien, houden we op deze manier wel nog wat te wensen over. Voor het verdere zuiden van Laos komen we zeker nog een keertje terug. Onderstaande backpackroute Laos hebben wij afgelegd in augustus en september 2018.

Luang Namtha – 3 nachten

We beginnen onze reis door Laos in Luang Namtha, dat bekend staat om de weelderige jungle in de omgeving. Hier maken we een 2-daagse jungle trekking door Nam Ha National Park, waar we samen met een gids door het ongerepte regenwoud trekken. Klimmend, klauterend en glibberend bewegen we ons door het tropisch regenwoud.

Helemaal onder de modder komen we aan in een piepklein minderheden dorp midden in de jungle, waar we bij een gastgezin de nacht doorbrengen. Dit dorp ligt mijlenver van de bewoonde wereld. Huizen zijn van hout of bamboe en meestal gebouwd op palen. De daken zijn van bladeren en het toilet is een gat in de grond. In het dorp is geen elektriciteit, nauwelijks stromend water en telefoon signalen komen hier niet aan.

Tijdens het eten en bij het kampvuur hebben we de meest bijzondere gesprekken. We leren van alles over de Laotiaanse cultuur en de gewoonten van de minderheden. Door ook écht in het dorp zelf te slapen en met verschillende mensen te praten, krijgen we een inkijkje in het lokale leven. Het is uiteindelijk één van de meest bijzondere ervaringen tijdens onze wereldreis.

Onze accommodatie in Luang Namtha: Thoulasith Guesthouse

Lees ook: een eco-trekking door Nam Ha National Park, Laos

backpackroute Laos - jungle trekking Luang Namtha backpackroute Laos - jungle trekking Luang Namtha

Nong Khiaw – 4 nachten

Nong Khiaw is een klein dorpje dat prachtig ligt tussen de karsten en aan de cognac-kleurige Nam Ou rivier. Het landschap is hier werkelijk adembenemend. We maken hier prachtige wandelingen, klimmen naar het uitzichtpunt, huren een fiets om de omgeving te verkennen en gaan op pad met een lokale visser. Hoewel Nong Khiaw niet zo groot is, is er genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken in de schitterende omgeving.

Lees ook: op pad met een lokale visser in Nong Khiaw, Laos

backpackroute Laos - Nong Khiaw uitzicht

Luang Prabang – 7 nachten

Vanuit Nong Khiaw reizen we met de bus verder naar Luang Prabang, één van de meest relaxte steden van Zuidoost-Azië. Door de fijne sfeer is het een plek waar veel reizigers langer blijven hangen dan gepland, dus ik raad je aan om hier voldoende tijd voor uit te trekken.

Luang Prabang heeft een prachtig oud centrum vol bezienswaardigheden die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. We staan hier o.a. vroeg op voor de Tak bat, bewonderen talloze tempels, het royal palace, staren urenlang naar de snelstromende Mekong rivier, klimmen naar het uitzichtpunt en ontmoeten medereizigers op de gezellige night market.

Verder is Luang Prabang ook een uitstekende uitvalsbasis om de prachtige Kuang Si watervallen te bezoeken. In het droge seizoen zijn de poeltjes van deze bekende waterval turquoise. Wij bezoeken Laos echter tijdens het regenseizoen. De waterval is enorm indrukwekkend, groots en het geluid is oorverdovend. Het water is alleen alles behalve blauw.

Lees ook: Budget voor Laos: wat kost backpacken in Laos?

backpackroute Laos - tak bat Luang Prabangbackpackroute Laos

Vang Vieng – 3 nachten

Ik heb getwijfeld of we Vang Vieng aan onze route zouden toevoegen. Deze plek stond tot voorkort namelijk vooral bekend om het tuben en het zuipen. Er gebeurde hier destijds zoveel ongelukken met toeristen dat de lokale ziekenhuizen het nauwelijks aankonden. Tegenwoordig kun je nog steeds tuben in Vang Vieng, maar is het toerisme hier ook veel meer gericht op buitensportactiviteiten.

Wij hebben Vang Vieng echter voornamelijk vanwege de prachtige omgeving toegevoegd aan onze backpackroute Laos. We maken hier een prachtige wandeling, verkennen grotten en bezoeken één van de blue lagoons.

Tip: in Vang Vieng sliepen we in een fantastische accommodatie: Magic Monkey Garden. Voor 15 euro per nacht hadden we een eigen bungalow met comfortabele bedden en een ruime badkamer. Hoofdreden om deze accommodatie te kiezen was de fijne tuin mét zwembad en uitzicht op het waanzinnige karstgebergte.

backpackroute Laos - Vang Vieng

Vientiane – 2 nachten

Vientiane is naar mijn idee de meest ondergewaardeerde hoofdstad in Azië. Van veel verschillende mensen – zowel in Nederland als onderweg – heb ik gehoord dat deze stad niet echt de moeite waard is en dat we het beter over kunnen slaan. Maar aangezien Koen en ik beiden stadgeografen zijn, waren we toch erg nieuwsgierig naar de Laotiaanse hoofdstad. We wilden op zijn minst weten hoe de stad eruit zou zien en gewoon even sfeer proeven. Vientiane is met 700.000 inwoners ook de enige écht grote stad van Laos.

Smaken verschillen uiteraard, maar Vientiane heeft ons heel positief verrast. Voor een hoofdstad is het hier bijzonder rustig, maar er heerst een fijne en relaxte sfeer. Na steden als Luang Prabang en Vang Vieng, die vooral op het toerisme zijn gericht, is het heel fijn om in een stad te zijn die meer gericht is op de lokale bevolking. Menukaarten zijn hier bijvoorbeeld veel minder in het Engels en ook de Night Market is veel minder gericht op toeristen.

In Vientiane bezoeken we rijk versierde tempels, genieten we van de beste massage van heel Laos, bekijken we de waanzinnig mooie zonsondergang boven de Mekong en bezoeken we het COPE visitor Center. Die laatste is wat mij betreft een must visit tijdens een reis door Laos.

Onze accommodatie in Vientiane: Mixay Paradise Hotel

backpackroute Laos - sunset Mekong Vientiane backpackroute Laos - Vientiane

De nachtbus van Vientiane naar Pakse

Vanuit Vientiane reizen we met de nachtbus naar onze laatste bestemming in Laos: Pakse, in het zuiden van het land. We hebben lang getwijfeld over de nachtbus, maar uiteindelijk besloten om het toch te doen.

De nachtbus bestaat uit twee verdiepingen met aan weerszijde rijen met hele kleine bedjes. De bedden zijn ongeveer 1,5 meter lang en net iets breder dan een tweepersoonsbed. Eén bed deel je met twee personen. Heel knus, maar niet echt comfortabel. Desondanks hebben we verrassend goed geslapen. Opgevouwen. Dat wel.

Pakse – 3 nachten

Het kleine stadje Pakse is een geweldige uitvalsbasis om de prachtige omgeving te verkennen. We huren hier een scooter voor drie dagen en toeren door het waanzinnig mooie landschap. We bezoeken Wat Pu in Champassak, één van de mooiste tempelcomplexen van Laos. Deze Khmer tempels dateren uit de 11e – 13e eeuw en zijn in dezelfde stijl als Angkor Wat in Cambodja.

Na ons avontuur in Champassak, rijden we de volgende dag naar het Bolaven Plateau, dat bekend staat om haar schitterende watervallen en koffieplantages. Ik heb hoge verwachtingen van het Bolaven Plateau en gelukkig worden die helemaal waargemaakt. Ik heb zelden zulke mooie watervallen gezien en nog nooit zúlke lekkere koffie gedronken.

Tip: aan de hoofdweg van Pakse kun je bij Miss Noy & Yves een scooter huren voor meerdere dagen. Zij kunnen je ook goed advies geven over de routes in de omgeving en over de condities van de wegen.

backpackroute Laos - Champassak backpackroute Laos - waterval Bolaven Plateau

Van Pakse naar Thailand

Vanuit Laos kun je op meerdere plekken de grens met Thailand oversteken. Zo kun je bijvoorbeeld in Luang Prabang de slowboat nemen naar Huaxay en vanuit daar verder reizen richting Chiang Mai. Daarnaast is het ook mogelijk om vanuit Vientiane naar Thailand te reizen naar de provincie Loei. Wij kozen ervoor om de grens over te steken vanuit Pakse.

Als we eenmaal in Thailand zijn, kiezen we ervoor om eerst naar Khong Chiam te gaan. Dit dorpje ligt vlakbij de Laotiaanse grens en staat nog niet op de toeristische kaart. Hier bezoeken we het prachtige Pha Team National Park met rotsformaties als paddenstoelen en 3000 jaar oude rotsschilderingen. Vanuit Khong Chiam reizen we door naar Ubon Ratchathani om daar de nachttrein naar Bangkok te nemen. Mocht je minder tijd hebben dan kun je natuurlijk ook vanuit Pakse direct naar Ubon Ratchathani te reizen.

Backpackroute Laos: Zouden we achteraf dezelfde route door Laos hebben gekozen?

Onze backpackroute Laos was een prachtige combinatie van natuur, cultuur en gezellige plekken. Hoewel ik erg blij ben met de keuzes die we hebben gemaakt en met alles wat we in 3,5 week tijd hebben gezien, had ik achteraf één andere keuze gemaakt: ik was langer in Laos gebleven. In het fijne en pure Laos heb ik onwijs genoten van de overweldigende natuur, de bergen, de cognac-kleurige Mekong, de relaxte sfeer, maar bovenal van de vriendelijke bevolking en zwaaiende kinderen.

Toch hebben we na 3,5 week besloten om Laos te verlaten, eerder dan gepland. Waarom? Thailand wachtte op ons! Ook daar had ik hoge verwachtingen van. Helaas kon Thailand deze verwachtingen niet waar maken. Ik schreef al eerder waarom Thailand mij tegenviel. Als ik deze reis over zou mogen doen, zou ik er daarom niet voor kiezen om door te reizen naar Thailand, maar om langer in Laos te blijven. In dat geval zou ik meer van het zuiden willen zien en o.a. Thakhek en de 4000 islands bezoeken.

Desondanks ben ik blij met onze backpackroute Laos. Heb je ongeveer drie weken de tijd voor dit prachtige land? Dan kan ik deze route van harte aanbevelen!

backpackroute Laos

Nog enkele laatste tips:

  • Onze reis door Laos duurde zo’n 3,5 week. Naar mijn idee heb je deze tijd ook echt nodig om bovenstaande route in een relaxed tempo af te leggen. Mocht je korter de tijd hebben, kun je ervoor kiezen om korter in Luang Prabang te blijven. Aan 4 dagen zou je hier eventueel ook genoeg hebben.
  • Tijdens onze reis door Laos was het regenseizoen. Dit heeft voor- en nadelen. Enerzijds is het veel minder druk, zijn accommodaties goedkoper en is de natuur prachtig groen. Aan de andere kant zorgt de regen voor verkeersopstoppingen en aardverschuivingen. Bovendien waren de Kuang Si waterval bij Luang Prabang en de Blue Lagoon in Vang Vieng alles behalve blauw. Persoonlijk zou ik zo weer tijdens het regenseizoen naar Laos gaan, maar dit is wel iets om rekening mee te houden.
  • De beste reistijd voor Laos is discutabel. Hoewel het over het algemeen niet wordt aangeraden om tijdens het regenseizoen te reizen, vond ik het erg prettig. Het regenseizoen is van mei tot oktober.

backpackroute Laos

Reisgidsen Laos

Alle informatie op Backpack vol verhalen is met de grootste zorg uitgezocht en samengesteld. Ik deel mijn tips met heel veel liefde en passie. Toch raad ik je aan om ook een echte reisgids mee te nemen voor de praktische informatie. Zelf gebruik ik reisgidsen graag om uit te zoeken hoe ik het beste van A naar B kom en om wat achtergrondinformatie te lezen. Ik ben fan van deze reisgidsen:

Reizen naar Laos

Vanaf Schiphol is het niet mogelijk om rechtstreeks naar Laos te vliegen. Je zult altijd moeten overstappen in bijvoorbeeld Bangkok of Kuala Lumpur. Om in Laos te komen heeft een overstap in Bangkok mijn voorkeur. Vanaf hier heb je namelijk verschillende mogelijkheden om naar Laos te reizen. Je kunt er voor kiezen om te vliegen naar Vientiane of Luang Prabang, maar je kunt ook over land naar Pakse, Vientiane of Huayxai reizen. Kijk voor een overzicht voor de meest gunstige vliegtickets op Skyscanner.nl.

Heb jij al eens een rondreis door Laos gemaakt? Dan ben ik heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Als je nog vragen hebt over onze backpackroute Laos of de keuzes die wij hebben gemaakt, stel ze gerust. Ik help je graag!

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze link iets boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 


Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

6 reacties

Esther 15 februari 2019 - 23:03

Wat een prachtige route hebben jullie afgelegd. Heel divers! Ik zou er heel graag eens heen gaan. China trekt me dan weer helemaal niet.

Reageer
Dewi 27 februari 2019 - 17:39

Dankjewel! Het was inderdaad een prachtige reis door Laos. Ik heb ook heel lang geroepen dat China mij niet trok, maar na twee prachtige reizen door dit fascinerende land, zou ik zelfs nog een derde keer terug willen!

Reageer
Linda 10 februari 2019 - 13:28

Laos lijkt mij het mooiste land van zuid oost Azië. Het stond heel hoog op het lijstje voor onze wereldreis, maar omdat wij onverwachts Azië behoorlijk zat waren, denk ik niet dat wij er voorlopig heen zullen gaan. Maar ooit wil ik er heen, dat staat vast! Vooral Nong Khiaw staat heel hoog op mijn lijstje. Die foto van jou bij het uitzichtpunt vind ik geweldig. Ik heb hem al vaak gezien bij je, maar elke keer denk ik wauw, daar wil ik ook heen. Verder lijkt Vieng Vang mij ook super. Of eigenlijk gewoon alles in Laos. Wij zitten dan wel ooit vast aan het regenseizoen, wat ik in andere landen tot nu toe niet als nadeel heb ervaren. Wel jammer van de watervallen, maar goed, er is nog genoeg moois wat wel prachtig is, ondanks het regenseizoen!

Reageer
Dewi 12 februari 2019 - 09:17

Het mooiste land vind ik heel moeilijk te zeggen, want het is bijvoorbeeld totaal niet te vergelijken met Maleisië of Indonesië. Toch is Laos zeker één van mijn favoriete landen in ZO-Azië, met name vanwege de relaxte sfeer en de ongerepte natuur. Die foto in Nong Khiaw is stiekem ook één van mijn favoriete foto’s van onze wereldreis.
Waarom waren jullie Azië ineens zo zat? Ik heb op dit moment echt heimwee naar Azië, haha. Helaas gaan we dit jaar niet die kant op. En hoewel Europa ook heel mooi is, ga ik Azië echt heel erg missen.

Reageer
Danique 8 februari 2019 - 16:12

Laos is echt een fantastisch land! En wat tof om te lezen dat jullie vanuit China zijn gekomen. Dat heb ik nog niet vaak gehoord. Sowieso klinkt Luamg Namtha mij niet bekend in de oren, maar het klinkt wel erg boeiend! Ik ben zelf vier jaar geleden in Laos geweest en zou heel graag nog een keer gaan. Eigenlijk zouden mijn vriend en ik afgelopen jaar Laos bezoeken, maar helaas kregen we net over de grens vanuit Vietnam een busongeluk. Binnen 48 uur waren we het land weer uit, onderweg naar huis. Desondanks zou ik nog steeds heel graag weer terug die kan op willen ;-).

Reageer
Dewi 12 februari 2019 - 09:07

Klopt, niet veel mensen komen uit China, maar ik vond het echt een hele toffe ervaring om vanuit China naar Laos te reizen over land. Het verschil tussen de twee landen kan bijna niet groter zijn. Wat naar dat jullie vorig jaar een busongeluk gehad hebben en daardoor jullie reis hebben moeten afbreken. Wel goed om te horen dat het je niet tegenhoudt om nog eens die kant op te gaan 🙂

Reageer

Laat een reactie achter