Home Azië Backpackroute Cambodja: een rondreis van 2 weken

Backpackroute Cambodja: een rondreis van 2 weken

door Dewi

Onlangs maakten wij een rondreis door Cambodja van 2 weken. Wij hebben Cambodja leren kennen als een land met een heftige recente geschiedenis, een rijke cultuur en vriendelijke veerkrachtige mensen. Verder hebben we genoten van de beroemde tempels van Angkor Wat en de prachtige eilanden. Het land heeft ontzettend veel te bieden, maar reizen betekent keuzes maken. Onze backpackroute Cambodja bleek een fijne mix te zijn van cultuur, steden, natuur, strand en relaxen. In dit artikel deel ik onze backpackroute door Cambodja met je.

Backpackroute Cambodja: een rondreis van 2 weken

Tijdens een reis van 2 weken door Cambodja kun je veel zien, want de afstanden zijn – vergeleken met andere landen in de regio – niet zo heel groot. Desondanks kun je natuurlijk lang niet alle plekken aandoen. Omdat Cambodja deel uitmaakte van onze wereldreis en wij in een rustig tempo wilden reizen, hebben wij heel selectief een aantal plekken uitgekozen. Op iedere plek zijn we dan ook iets langer gebleven dan de meeste medereizigers. Voor de dingen die wij gemist hebben in Cambodja komen we graag nog eens terug. Onderstaande backpackroute Cambodja hebben wij afgelegd in september/oktober 2018.

Siem Reap – 4 nachten

We beginnen onze reis door Cambodja in Siem Reap, dé plek die iedere reiziger in Cambodja aandoet vanwege de wondermooie tempels van Angkor Wat. Angkor Wat bezoeken is namelijk hét hoogtepunt van een reis door Cambodja. Wij verbleven vier nachten in Siem Reap, zodat we drie dagen hadden om op ons gemak de tempels van Angkor te bewonderen en nog één dag over hadden om te relaxen.

Lees ook: Planning Angkor Wat: zo vermijd je de mensenmassa’s

Overnachten in Siem Reap

Als je de tempels van Angkor bezoekt, maak je vrij lange dagen. In korte tijd doe je veel indrukken op, die je allemaal moet verwerken. Bovendien kan het héél warm zijn overdag. Daarom vond ik het fijn om in Siem Reap een iets luxere accommodatie te boeken. Wij verbleven bij SiZen Retreat & Spa, waar we een prachtige ruime bungalow hadden met hele comfortabele bedden. Deze accommodatie beschikt over een grote jungletuin en een zwembad. Voor een tweepersoonskamer betaalden wij hier slechts €19 per nacht, inclusief een uitgebreid ontbijt.

backpackroute Cambodja 2 wekenbackpackroute Cambodja 2 wekenbackpackroute Cambodja 2 weken

Phnom Penh – 2 nachten

Vanuit Siem Reap reizen we door naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Omdat we weten dat we nog terugkomen in Phnom Penh, blijven wij hier nu slechts twee nachten. Hoofdreden om deze stad te bezoeken zijn de S21 gevangenis en de Killing Fields. Ik vond deze bezoeken heel heftig en heb de hele dag met kippenvel op mijn armen rondgelopen. Desondanks denk ik dat het voor je beeldvorming wel belangrijk is om S21 en de Killing Fields te bezoeken. Tijdens een reis door Cambodja kun je namelijk niet om de recente geschiedenis heen.

Vervoer van Siem Reap naar Phnom Penh

In Cambodja zijn verschillende busmaatschappijen, waarmee je van A naar B reist. Je kaartjes kun je kopen bij de kantoren van de busmaatschappijen. Wij besloten echter om onze bustickets naar Phnom Penh door onze accommodatie te laten boeken. Dit kostte $1 meer, maar scheelde een hoop uitzoekwerk.

Overnachten in Phnom Penh

In Phnom Penh verbleven wij bij Sovanphum Villa, een centraal gelegen guesthouse met ruime en schone kamers, comfortabele bedden en een fijne douche. Voor een tweepersoonskamer betaalden wij hier €14 per nacht, inclusief ontbijt.

Lees ook: Budget Cambodja: wat kost backpacken in Cambodja?

Koh Rong Samloem – 4 nachten

Na een aantal intensieve dagen in Siem Reap en Phnom Penh is het tijd om even te relaxen. We besluiten om – via Sihanoukville – naar een van de eilanden af te reizen. Waar Koh Rong iets meer bekend staat als het ‘partyeiland’, heeft Koh Rong Samloem de naam een rustig paradijs te zijn. Wij kiezen ervoor om naar Koh Rong Samloem te gaan. En omdat we écht op zoek zijn naar rust verblijven we op Sunset Beach, een prachtig langgerekt zandstrand dat alleen te voet te bereiken is door een jungletrekking van 35 minuten. Dit draagt absoluut bij aan het Robinson Crusoe gevoel en de beloning is enorm: we hoeven het volledige strand slechts te delen met 10 andere mensen en het water is kraakhelder. Op Koh Rong Samloem bestaan onze activiteiten slechts uit, zwemmen, snorkelen, spelletjes doen en lekker eten.

Lees ook: Sunset Beach op Koh Rong Samloem: een klein paradijs in Cambodja

Vervoer van Phnom Penh naar Koh Rong Samloem

In Phnom Penh nemen we de bus naar Sihanoukville. Je kunt zelf een buskaartje kopen bij één van de busmaatschappijen rondom de central market. Wij reisden met een minibusje van Bayon VIP naar Sihanoukville. Mocht je geen zin hebben om zelf achter je buskaartjes aan te gaan, dan kun je dit meestal ook wel door je accommodatie laten regelen.

In Sihanoukville vertrekt de boot naar de eilanden. Hier kun je gemakkelijk een retourticket kopen voor de speedboot naar Koh Rong Samloem ($22), die je in 45 minuten naar Saracen Bay brengt. Vanaf hier is het via het jungle-pad nog 35 minuten lopen naar Sunset Beach.

Overnachten op Sunset Beach op Koh Rong Samloem

Op Sunset Beach liggen slechts 4 accommodaties. Wij sliepen bij Huba Huba en dat is ons uitstekend bevallen. Voor €13,- per nacht hadden wij – in het laagseizoen – een familiebungalow aan het strand. Ons houten huisje was vrij basic, maar wel ontzettend knus en schoon. Bij Huba Huba zit ook een uitstekend restaurant.

Omdat Sunset Beach alleen te voet te bereiken is via een jungle-pad vond ik het prettig om van te voren te reserveren en zeker te zijn van een plekje. Mocht Huba Huba vol zitten, is Robinson Bungalows ook een uitstekende keuze.

backpackroute Cambodja 2 wekenbackpackroute Cambodja 2 weken

Kampot – 3 nachten

Kampot is een klein en rustig stadje in het zuiden van Cambodja met veel Franse koloniale gebouwen en een prachtige omgeving. Eén van de leukste uitstapjes vanuit Kampot is een bezoek aan de peperplantage La Plantation. Hier kun je een rondleiding krijgen en het proces van het verbouwen van peper bewonderen, iets waar Kampot om bekend staat. Bovendien vond ik de weg ernaartoe prachtig. Je komt langs kleine dorpjes en krijgt een beeld van het Cambodjaanse platteland. Wij bezochten La Plantation met een tuktuk en op de terugweg bracht onze chauffeur ons nog bij bijzondere zoutvlaktes.

Vervoer van Koh Rong Samloem naar Kampot

Vanuit Koh Rong Samloem nemen we weer de ferry terug naar Sihanoukville. Direct bij de haven kunnen we bustickets kopen voor de bus naar Kampot.

Overnachten in Kampot

In Kampot overnachten we bij Ta Eng Guesthouse, een guesthouse met eenvoudige, maar schone kamers. Een prima uitvalsbasis om Kampot te verkennen.

backpackroute Cambodja 2 wekenbackpackroute Cambodja 2 weken

Phnom Penh – 3 nachten

Omdat we vanuit Phnom Penh verder reizen naar Kuala Lumpur, gaan we vanuit Kampot weer terug naar de hoofdstad. Hier blijven we nog drie nachten en we verblijven wederom bij Sovanphum Villa. Tijdens onze laatste drie dagen verkennen we Phnom Penh verder, bezoeken we het koninklijk paleis en verwonderen we ons over de machtige Mekong.

Vervoer van Kampot naar Phnom Penh

Sinds kort gaat er enkele keren per week een trein van Kampot naar Phnom Penh, een ontzettend leuke manier van reizen in Cambodja. Het is een prachtige route en je komt in de trein makkelijk in contact met de lokale bevolking. Een aanrader!

Tip: de trein tussen Kampot en Phnom Penh gaat niet elke dag. Vraag dus even goed na op welke dagen je met de trein kunt reizen. Gaat de trein niet op de dag dat jij wilt reizen? Dan rijden er gelukkig genoeg bussen tussen Kampot en Phnom Penh.

Route Cambodja: zouden we achteraf voor dezelfde route door Cambodja hebben gekozen?

Onze backpackroute Cambodja was een prachtige combinatie van cultuur, natuur en strand. Hoewel ik nog veel meer van Cambodja had willen zien, weet ik dat dit niet haalbaar was in slechts twee weken. In de tijd die we nu hadden, hebben we een goede indruk gekregen van het land en op een relaxte manier kunnen reizen. Ik heb dus zeker geen spijt van de keuzes die wij hebben gemaakt en kom graag nog eens terug om meer van Cambodja te zien.

backpackroute Cambodja 2 weken

Nog enkele laatste tips voor Cambodja

  • Onze reis door Cambodja duurde zo’n 2 weken. Naar mijn idee heb je deze tijd ook wel nodig om bovenstaande backpackroute Cambodja in een relaxed tempo af te leggen. Heb je minder tijd? Dan zou je naar mijn idee één dag minder in Siem Reap kunnen blijven en twee dagen korter in Phnom Penh.
  • Als je voor het eerst naar Cambodja gaat, raad ik je aan de documentaire First they killed my father te bekijken. Het is een heftige film, maar het geeft een heel goed beeld van de recente geschiedenis van Cambodja. De documentaire is te bekijken op Netflix.
  • Tijdens onze reis door Cambodja was het regenseizoen. Dit heeft voor- en nadelen. Enerzijds is het veel minder druk, zijn accommodaties goedkoper en is de natuur prachtig groen. Aan de andere kant zorgt de regen er soms voor dat er geen boten gaan naar de eilanden, wij hadden geluk. Persoonlijk zou ik zo weer tijdens het regenseizoen naar Cambodja gaan, maar dit is wel iets om rekening mee te houden.
  • De droge periode in Cambodja is van november tot en met april. Dit wordt gezien als de beste reistijd voor Cambodja.

Reizen naar Cambodja

Zowel Phnom Penh als Siem Reap hebben een internationaal vliegveld. Vanaf grote steden in Azië, zoals Bangkok, Chang Mai, Kuala Lumpur en Singapore gaan regelmatig vluchten. Helaas is het nog niet mogelijk om vanuit Nederland rechtstreeks naar Cambodja te vliegen. Je maakt altijd een tussenstop. Een andere mogelijkheid is om een rechtstreekse vlucht naar Bangkok te boeken en vanaf hier met de bus naar Siem Reap of Phnom Penh te reizen. Kijk voor een overzicht en de meest gunstige vliegtickets op Skyscanner.nl.

Reisgidsen Cambodja

Alle informatie op Backpack vol verhalen is met de grootste zorg uitgezocht en samengesteld. Ik deel mijn tips met heel veel liefde en passie. Toch raad ik je aan om ook een echte reisgids mee te nemen voor meer praktische informatie. Zelf gebruik ik reisgidsen graag om uit te zoeken hoe ik beste van A naar B kom en om wat achtergrondinformatie te lezen. Ik ben fan van deze reisgidsen:

Heb jij al eens een rondreis door Cambodja gemaakt? Dan ben ik heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Als je nog vragen hebt over onze backpackroute Cambodja van 2 weken, stel ze gerust!

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze link iets boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter