Home Azië Backpacken in Maleisië: dé ultieme reisgids voor het Maleisisch schiereiland

Backpacken in Maleisië: dé ultieme reisgids voor het Maleisisch schiereiland

door Dewi
backpacken in Maleisië

Maleisië is één van mijn favoriete landen in Zuidoost-Azië. Maleisië heeft eigenlijk alles wat je als backpacker zoekt in een land: heerlijk eten, een interessante cultuur, overweldigende natuur, een waanzinnige onderwaterwereld, interessante steden en een rijke historie. Dit maakt Maleisië een backpackland bij uitstek. Inmiddels heb ik héél veel geschreven over dit veelzijdige land. Daarom besloot ik ál mijn tips voor Maleisië eens te bundelen. Deze ultieme reisgids voor Maleisië is het resultaat. In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over backpacken in Maleisië.

In deze reisgids Maleisië: het Maleisisch schiereiland

Inmiddels heb ik twee reizen door Maleisië gemaakt. Éen keer samen met Koen en één keer met mijn moeder erbij. Beide keren bezocht ik alleen het Maleisisch schiereiland, omdat ik voor Borneo uitgebreid de tijd wil nemen. In deze reisgids voor Maleisië ligt de focus dus op het Maleisisch schiereiland.

In deze ultieme reisgids voor Maleisië vertel ik je alles over backpacken in dit waanzinnige land. Wat is de beste reistijd voor Maleisië? Wat is een leuke route? Welk budget heb je nodig voor Maleisië? Wat mag je absoluut niet missen? En hoe zit het nou met accommodaties in Maleisië? Dit en meer in deze reisgids voor Maleisië!

Backpacken in Maleisië: inhoudsopgave

backpacken in Maleisië - Cameron Highlands

1. Backpacken in Maleisië: praktische informatie

Reistijd naar Maleisië Vanuit Nederland is het met een rechtstreekse vlucht ongeveer 13 uur vliegen naar Kuala Lumpur
Valuta en wisselkoers Maleisische Ringgit
€1,00 = RM 4.71 (juni 2019)
Bekijk hier de huidige wisselkoers.
Tijdverschil Tijdens onze zomertijd is het in Maleisië 6 uur later. Tijdens de wintertijd is het in Maleisië 7 uur later.
Aantal inwoners +/- 32 miljoen
Hoofdstad Kuala Lumpur
Buurlanden Maleisië grenst aan Thailand, Singapore en Indonesië

2. Reizen naar Maleisië

Vanaf Schiphol gaan er heel regelmatig vluchten van diverse luchtvaartmaatschappijen naar Maleisië. Veel vluchten maken een tussenstop, maar met KLM en Malaysia Airlines kun je ook direct van Amsterdam naar Kuala Lumpur vliegen. Een vlucht met een tussenstop is echter wel vaak goedkoper. Via Skyscanner.nl zoek ik altijd naar de goedkoopste tickets.

3. Hoogtepunten van Maleisië (schiereiland)

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is voor veel reizigers het startpunt van hun reis door Maleisië. Een logisch én goed begin. Kuala Lumpur bruist, leeft, heeft leuke wijken en veel plekken waar je heerlijk kunt eten. Bezoek bijvoorbeeld de Central Market, struin door Chinatown, geniet van het uitzicht én een cocktail vanaf een heliplatform en ga vooral lekker eten in Jalan Alor.

Lees ook: Wat te doen in Kuala Lumpur? De kleurrijke hoofdstad van Maleisië

Pulau Pankor

Pulau Pangkor is een fijn eiland op zo’n 4 uur reizen van Kuala Lumpur. Perfect om even aan de drukte van de stad te ontsnappen of om bij te komen van een lange vliegreis. Het eiland trekt nog relatief weinig Westerste toeristen aan en is vooral erg geliefd onder de lokale bevolking.

Lees ook: Pulau Pangkor: een paradijs op 4 uur van Kuala Lumpur

Georgetown, Penang

Koloniale bouwstijlen, schitterende Chinese koopmanshuizen en kleurrijke lampionnen. Een lichte chaos, geweldig streetfood en een fijn authentiek Aziatisch sfeertje. Georgetown is absoluut één mijn favoriete steden in Zuidoost-Azië. Georgetown staat vooral bekend om de geweldige streetart. Alleen dit is al een reden om Georgetown te bezoeken tijdens een rondreis door Maleisië. Bovendien kun je er ontzettend lekker eten!

Lees ook: De 9 leukste dingen om te doen in Georgetown, Penang

wat te doen in Maleisië - street art georgetown
Hotels in Georgetown, Penang

Cameron Highlands

De Cameron Highlands zijn een van dé toeristische hoogtepunten van Maleisië. Hier geniet je van eindeloze theevelden op glooiende heuvels. De omgeving van de Cameron Highlands is prachtig en wat mij betreft een must als je nog nooit eerder theeplantages gezien hebt.

Lees ook: Cameron Higlands: wel of niet de moeite waard?

Taman Negara

Taman Negara is ’s werelds oudste tropisch regenwoud. Alleen daarom zou je hier toch al een bezoekje aan brengen? De natuur is hier ondoordringbaar: bomen en planten groeien ongecontroleerd en vervlechten zich met elkaar, terwijl hoog in de boomtoppen een gigantisch bladerdak gevormd wordt.

Lees ook: Een uitputtingsslag in het regenwoud van Taman Negara, Maleisië + tips

wat te doen in Maleisië - taman negara

Perhentians

Een azuurblauwe zee, scholen vol kleurrijke visjes, witte zandstranden, wuivende palmbomen en een groene weelderige jungle. Dát is exact wat je kunt verwachten op de Perhentians. Dit zijn dé ultieme paradijsjes aan de oostkust van Maleisië, waar je prachtig kunt snorkelen en duiken. Bekijk hier de Malaysia Public Holidays Calender voor 2019.

Lees ook: Tips voor de Perhentian Islands: de ultieme paradijsjes in Maleisië

Malakka

Malakka was dé verassing tijdens onze eerste rondreis door Maleisië. De stad voelt nog redelijk authentiek, is niet enorm volgebouwd met moderne gebouwen en de stad ademt een en al historie. Dompel je in Malakka in een stukje Hollandse geschiedenis, bezoek het Stadhuys, luister naar de verhalen van Heerenstraat 8, bezoek een van de vele galerieën en geniet van het heerlijke eten in Little India.

Lees ook: Tips voor Malakka: dé verassing tijdens onze reis door Maleisië

Langkawi

Langkawi bezochten we tijdens onze tweede reis naar Maleisië en we bleven hier maar liefst 5 dagen. Langkawi is ontzettend veelzijdig, maar een absolute aanrader is om Pantai Tanjung Rhu te bezoeken. Dit is wat mij betreft het mooiste strand van Langkawi. Bovendien kun je vanaf hier een prachtige tocht maken door mangrovebossen.

Lees ook: Wat te doen in Maleisië? 14x mijn favorieten op het Maleisisch schiereiland

mooiste strand van Langkawi

4. Backpack route Maleisië: een rondreis van 3 weken

Als je van plan bent om een rondreis door Maleisië te maken, dan is het handig om vooraf een globale route te bedenken. Hier hoef je je natuurlijk niet aan vast te houden, maar het is fijn om ongeveer te weten welke plekken je wilt aandoen.

Afhankelijk van de tijd die je hebt, kun je ervoor kiezen om alléén het Maleisisch schiereiland te bezoeken, alléén Borneo te bezoeken of beide delen van Maleisië te combineren. Als je slechts drie weken de tijd hebt, raad ik je aan om één deel uit te kiezen. Anders ben je naar mijn idee meer aan het reizen dan dat je echt iets van het land ziet. Mocht je langer dan drie weken de tijd hebben, dan kun je het Maleisisch schiereiland en Borneo wellicht combineren.

Tijdens onze eerste reis door Maleisië hadden wij slechts drie weken. Omdat ik liever één deel goed wilde zien dan twee delen half, besloten wij ons te beperken tot het Maleisisch schiereiland. Borneo komt een volgende keer. Tijdens deze reis legden wij de volgende route af: Kuala Lumpur – Pangkor – Georgetown – Cameron Highlands – Taman Negara – Perhentians – Malakka – Kuala Lumpur.

Meer weten over onze route door Maleisië? Lees dan ook het artikel: Backpack route door Maleisië: een rondreis van 3 weken + praktische tips

backpack route door Maleisië - kaartje

5. Backpacken in Maleisië: vervoer

Vervoer is in Maleisië erg goed geregeld. Zeker vergeleken met andere landen in Zuidoost-Azië vind ik reizen in Maleisië erg comfortabel. Er zijn in Maleisië verschillende manieren om je te verplaatsen:

Bussen en minivans

Wij reisden tussen onze bestemmingen vrijwel altijd met bussen of minivans. Bustickets kun je gemakkelijk kopen op busstations of bij tourbureautjes. Als je weet dat een bus ieder uur vertrekt, kun je naar het busstation gaan en ter plekke een ticket kopen. Vertrekken er maar weinig bussen op een dag en heb je een strak reisschema? Dan is het verstandig om een dag van te voren naar het busstation te gaan en alvast tickets te kopen voor de dag erna. Daarnaast kun je ook bij boekingskantoren in de stad je bustickets kopen. Mocht je het prettig vinden, is het ook mogelijk je bustickets online te boeken vis Easybook. Let op: hier heb je wel een creditcard voor nodig.

Trein

Naast bussen kun je in Maleisië ook gebruik maken van treinen. Ik moet eerlijk zeggen dat wij in Maleisië slechts één keer gebruik gemaakt hebben van de trein, namelijk tussen Kuala Lumpur en Georgetown. Op station Sentral in Kuala Lumpur liepen wij naar het loket om tickets voor dezelfde dag te kopen en twee uur laten konden we met de trein mee. Het was heel makkelijk en comfortabel. Mocht je de voorkeur hebben voor de trein, dan is dit in elk geval tussen Kuala Lumpur en Georgetown erg goed te doen!

Vliegen

De afstanden zijn groot in Maleisië. Hoewel mijn voorkeur altijd uitgaat naar reizen over land, is het soms aantrekkelijk om te vliegen. Bijvoorbeeld tussen Langkawi en Kuala Lumpur of tussen  Kota Bharu (voor de Perhentians) en Kuala Lumpur. Ook als je het Maleisisch schiereiland en Borneo wilt combineren ontkom je er natuurlijk niet aan om te vliegen. Gelukkig kun je in Maleisië vaak erg goedkoop vliegen met AirAsia. Via Skyscanner.nl zoek ik altijd naar de meest gunstige vliegtickets.

6. Accommodaties in Maleisië

Overnachten in Maleisië kan zo luxe of zo eenvoudig als je zelf wilt. Wij zijn redelijke budgetreizigers, dus kiezen wij er meestal voor om hier niet meer geld aan uit te geven dan nodig. Toen wij tijdens onze tweede reis door Maleisië samen met mijn moeder reisden, gaven we echter wel iets meer geld uit aan accommodaties. Ik moet wel zeggen dat je in Maleisië voor relatief weinig geld, vrij veel comfort hebt.

Het aanbod aan accommodaties is in Maleisië vrij groot, dus het is nooit moeilijk om een accommodatie te vinden. Koen en ik sliepen met zijn tweeën altijd in een tweepersoonskamer, met of zonder eigen badkamer voor gemiddeld €18 per nacht. Soms inclusief ontbijt. Met mijn moeder kozen we meestal voor familiekamers.

Lees ook: 3x de leukste hotels in Georgetown, Penang

accommodaties in Maleisië - East Indies Mansion in Georgetown
Indies Mansion in Georgetown

Is het nodig om accommodaties vooraf te reserveren in Maleisië?

Eén van de fijnste dingen aan reizen vind ik het ‘vrij zijn’. Ik ben erg gehecht aan mijn vrijheid en wil altijd graag flexibel zijn. Kunnen gaan en staan waar ik wil en ergens langer kunnen blijven als ik het naar mijn zin heb. Daarom boek ik in Azië zelden accommodaties vooraf en reis ik bijna altijd op de bonnefooi. Eigenlijk heb ik hier nog nooit problemen mee gehad. Ook in Maleisië is dit niet perse noodzakelijk. Zelfs in de drukste periode – tijdens de Malaysia Holiday – was het niet nodig om accommodaties vooraf vast te leggen.

Note: Ik vind het overigens wel altijd fijn om de eerste twee nachten vast vanuit huis geboekt te hebben. Na een lange vlucht heb ik meestal geen zin meer om te zoeken.

Lees ook: Backpacken in Azië: is het nodig om accommodaties vooraf te boeken?

accommodaties in Maleisië Kuala Lumpur Regalia Residence

7. Eten en drinken in Maleisië

Er zijn weinig landen waar ik zó lekker gegeten heb als in Maleisië. Eerlijk is eerlijk, dit gaf voor ons ook de doorslag om de eerste keer een ticket naar Maleisië te boeken. Maleisië is een smeltkroes van culturen en dit vind je ook terug in het eten. Ik heb tijdens onze reizen door Maleisië ontzettend genoten van de Chinese, Indiase en Maleise invloeden in de Maleisische keuken.

Eten in Maleisië

Ontbijten, lunchen en avondeten kan in Maleisië ook zo luxe of zo eenvoudig als je zelf wilt. Wij eten meestal bij eenvoudige straatstalletjes. Behalve dat streetfood in Maleisië ongelofelijk lekker is, is het ook nog eens erg goedkoop en bijkomend voordeel: je eet vaak tussen de locals. Het is dus tegelijkertijd een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking. Mijn favoriete gerechten in Maleisië zijn: Roti Canai, Nasi Kandar en Char Kuay Teow. Lees hier alles over de lekkerste gerechten uit Maleisië.

Lees ook: Eten in Maleisië: 11x de lekkerste gerechten uit Maleisië

Drinken in Maleisië

Ons favoriete drankje in Maleisië is Teh Tarik. Deze thee kun je overal in Maleisië krijgen. Teh Tarik betekent letterlijk ‘pulled tea’ en wordt gemaakt van zwarte thee met gecondenseerde melk. Verder kun je in Maleisië heerlijke fruitsapjes drinken. Daarnaast dronken we hoofdzakelijk water.

Let op: je kunt in Maleisië geen water uit de kraan drinken. Drink daarom altijd water uit flessen of neem een waterfilter mee op reis.

backpacken in Maleisië - eten in Maleisië

8. Budget Maleisië: wat kost backpacken in Maleisië?

Omdat Maleisië net iets verder ontwikkeld is dan andere landen in Zuidoost-Azië verwacht je misschien dat de  kosten ook een stuk hoger liggen. Gelukkig valt dat reuze mee. Uiteindelijk is je vliegticket natuurlijk de grootste kostenpost als je een reis naar Maleisië gaat maken, maar eenmaal daar zijn de kosten vrij laag. Overnachten en eten kun je in principe zo duur maken als je zelf wilt. Als redelijke budgetreizigers kiezen wij vaak voor budgetopties.

Tijdens onze eerste reis door Maleisië heb ik onze uitgaven nauwkeurig bijgehouden. In totaal gaven wij €573,12 per persoon uit aan slapen, eten vervoer ter plaatse, toegangsprijzen en toertjes. Dit komt neer op een dagbudget van €30,15 per persoon. Voor dit geld hebben wij alles gedaan wat wij wilden doen en niets gelaten omwille van het budget.

Lees ook: Budget Maleisië: de kosten van 3 weken backpacken

9. Geld pinnen in Maleisië

In principe kun je in Maleisië heel makkelijk geld opnemen. Onze pinpassen van de ING en SNS Bank worden alleen niet altijd overal geaccepteerd. Ook niet als er gewoon een Maestro teken op de automaat stond. De enige bank waar wij altijd zonder problemen kunnen pinnen, is de Maybank.

backpacken in Maleisië - budget

10. Stopcontacten in Maleisië

In Maleisië worden stopcontacten gebruikt van type G. Deze stopcontacten zijn anders dan in Nederland. Soms paste de oplader van mijn telefoon wel in het stopcontact, maar vaak ook niet. Daarom is het aan te raden een wereldstekker mee te nemen als je gaat backpacken in Maleisië.

11. Beste reistijd voor Maleisië

Maleisië heeft twee regenseizoenen, maar de meeste regen valt in het oosten van het land van november tot en met december. Vaak regent het dan niet de hele dag, maar zijn het korte hevige tropische regenbuien.

Belangrijk om rekening mee te houden als je een reis naar Maleisië plant, is dat de eilanden aan de oostkust (waaronder de Perhentians) van oktober tot februari niet bereikbaar zijn. De eilanden zijn in deze periode echt ‘gesloten’. Wil je deze tropische paradijsjes héél graag opnemen tijdens je rondreis door Maleisië? Dan raad ik je aan om buiten deze periode naar Maleisië te reizen.

Maar wat is nou de beste reistijd voor Maleisië? In principe kun je het beste tussen juni en september naar Maleisië reizen. In deze periode valt de minste regen. Dit maakt Maleisië een perfecte bestemming tijdens de Nederlandse zomervakantie!

Malaysia Holiday

In de periode dat de Maleisiërs zelf vakantie hebben, kan het op sommige plekken heel erg druk zijn. Bovendien schieten de prijzen van accommodaties omhoog. Tijdens onze eerste reis door Maleisië zaten wij middenin deze periode. Het was alsnog goed te doen, maar tijdens een volgende reis door Maleisië zou ik hier zeker rekening mee houden.

backpacken in Maleisië - Perhentian Islands

12. Welke kleding draag je in Maleisië?

Maleisië is een Islamitisch land. Daarom verwachtte ik dat het gewenst was om altijd schouders en knieën te bedekken. Maleisië heeft echter aardig wat Chinese invloeden. En Chinezen hebben in Maleisië niet altijd schouders en knieën bedekt. Daarom is mijn ervaring dat je in Maleisië prima een korte broek met een t-shirt kunt dragen. Bezoek je een tempel of een moskee? Dan moet je uiteraard wel je schouders en je knieën bedekken. Ik droeg in Maleisië vaak een korte broek (tot net boven mijn knie) en nam altijd een sjaal mee.

Om een lang verhaal kort te maken: het is verstandig om wat langere kleding mee te nemen voor het bezoeken van bepaalde plekken. Als vrouw zou ik in elk geval een sjaal inpakken.

13. Visum voor Maleisië

Eén van de fijne dingen aan Maleisië is dat je geen visum hoeft aan te vragen. Bij aankomst op de luchthaven krijg je als Nederlander een stempel in je paspoort, waarmee je maar liefst 90 dagen gratis in Maleisië mag blijven.

14. Vaccinaties voor Maleisië

Als je gaat backpacken in Maleisië worden de vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aanbevolen. Ga je langer dan drie maanden? Dan is het ook aan te raden om je te laten vaccineren tegen rabiës. Het is niet nodig om malariatabletten te slikken.

Tip: Maak voor vertrek altijd een afspraak met een reizigersadviseur via bijvoorbeeld Reisprik of de GGD. Zij kunnen je exact vertellen welke vaccinaties je nodig hebt en waar je nog meer rekening mee moet houden.

15. Nauwelijks een taalbarrière

Een van de fijnste dingen in Maleisië is dat bijna iedereen Engels spreekt, een erfenis van de Britten. Mocht je iemand treffen die toevallig geen Engels spreekt, dan is er altijd wel iemand in de buurt die voor je kan vertalen. Ik vond dit heel leuk, want hierdoor kun je overal makkelijk een praatje maken en contact leggen met de lokale bevolking.

backpacken in Maleisië - groepsfoto in Malakka

16. Reisadvies Maleisië

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken is bijna heel Maleisië groen gekleurd. Dit betekent dat Maleisië heel veilig is om te reizen. Ik heb me tijdens onze reizen door Maleisië ook geen enkele keer onveilig gevoeld. Een deel van Sabah, in Borneo, is echter geel gekleurd. Dit betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Wat mij betreft is Maleisië een fantastisch land om te backpacken, maar het is altijd verstandig om vooraf even het actuele reisadvies te bekijken.

Tot zover deze reisgids voor Maleisië. Heb jij al zin gekregen om te gaan backpacken in Maleisië?

Dit vind je vast ook leuk!

5 reacties

Anne - Ditisanne.nl 19 juli 2019 - 10:16

Wow, ben echt enthousiast geworden door jouw artikel! Ik heb niet zoveel met Azie maar mijn vriend vind het wel heel leuk dus we gaan er ongetwijfeld een keer aan geloven. 🙂 Ik heb altijd naar Vietnam gekeken maar nu lijkt Maleisie mij ook wel heel erg mooi!

Reageer
Yvonne 21 april 2018 - 09:22

Handig overzicht met praktische info! Wij zijn nog nooit in Maleisië geweest, maar het lijkt me een hele fijne bestemming, inderdaad ook omdat het zo makkelijk reizen schijnt te zijn. Ontzettend leuke foto trouwens, die laatste! 🙂

Reageer
Britte 20 april 2018 - 10:11

Hmm wij dachten volgend jaar misschien onze wereldreis te beginnen in Maleisië, maar als we begin februari gaan is dat wellicht toch niet zo’n goede optie vanwege het regenseizoen… Sowieso lijkt het me een toffe bestemming om te bezoeken, dus dan maar even de plannen omgooien.

Reageer
Kelly 18 april 2018 - 12:39

Maleisië lijkt me een fijne bestemming en ik heb er ook even naar gekeken voor dit jaar. Het viel alleen al snel af want ik heb vakantie vanaf half oktober. Niet het beste seizoen dus dat komt wel een andere keer. De Perhentian Islands wil ik graag een keer zien.

Reageer
Jenny - IkReis 17 april 2018 - 14:14

Ik vind Maleisië een fijne bestemming. Al is het niet mijn favoriet in Azië 🙂

Kuala Lumpur is echter een goede plek voor een stopover. Divers, verbinding met heel Azië en lekker eten en drinken. Heerlijk.

Reageer

Laat een reactie achter