Als je vaker te vinden bent op Backpack vol verhalen, weet je misschien dat ik mijn hart verloren heb aan Indonesië. Mijn oma werd geboren in Batavia, het huidige Jakarta. De band die ik met haar had, maakte dat Indonesië voor mij het meest logische land was om mee te beginnen in Azië. Vier jaar geleden reisden wij voor het eerst die kant op voor een rondreis door Java en Bali. Twee totaal verschillende eilanden, waar ontzettend veel te zien is. Maar reizen betekent keuzes maken. De backpack route door Indonesië die wij in 3,5 week hebben afgelegd, bleek een fijne mix van cultuur en natuur te zijn. Vandaag deel ik onze route over Java en Bali met jullie.
Backpack route door Indonesië
Indonesië is een geweldig veelzijdig land en heeft met meer dan 17.000 eilanden heel veel te bieden. In 3,5 week kun je natuurlijk veel zien, maar Indonesië is zo groot dat je hier een leven lang ieder jaar zou kunnen terugkomen en nog niet alles gezien kan hebben. Ik hoor vaak dat mensen in 3 weken tijd Java, Bali, Lombok en soms ook nog de Gili’s bezoeken. Zelf houd ik er meer van om de tijd te nemen voor bestemmingen. Daarom kozen wij voor deze reis twee eilanden uit, die we graag wilden ontdekken. In deze backpack route door Indonesië neem ik je mee naar Java en Bali. Sumatra, Sulawesi, Lombok, Flores en Komodo staan allemaal hoog op mijn wishlist, maar bewaren we voor een andere keer.
Jakarta – 3 nachten
Eerlijk is eerlijk, van Jakarta had ik weinig verwachtingen. Als er één ding is wat ik meestal hoorde over Jakarta was het wel: “Daar moet je op vliegen en er dan zo snel mogelijk weer uit”. Iedereen leek het daar unaniem over eens te zijn. Maar, ja Jakarta is nu eenmaal de geboortegrond van mijn oma, dus ik wilde toch wel wat van deze stad zien. Ik wilde de plekken zien waar zij gewoond had, ook al stond er nu een nieuwbouw wijk. Ik wilde de route lopen, die zij liep als zij naar school ging. Ook al was dat nu een vijfbaans weg. En ik wilde met de plattegrond van het oude Batavia in mijn hand kijken wat ik zou herkennen in het huidige Jakarta.
En Jakarta is me alles meegevallen. Hoewel de stad in eerste instantie wat overweldigend was, kon ik de chaos op een gegeven moment wel waarderen. Het meest bijzondere voor mij persoonlijk was een bezoek aan de kathedraal van Jakarta, waar mijn overgrootmoeder is getrouwd, mijn oma is gedoopt, mijn ouders een kaarsje hebben gebrand en waar wij 25 jaar later ook een kaarsje brandden.
Tip: wij ontmoetten Rico van Walkindies in Jakarta en hij vroeg of hij zijn nieuwe tour op ons mocht testen. Daar zeiden wij natuurlijk geen nee tegen. Op die manier kwamen wij op plekken in Jakarta waar wij zelf nooit gekomen zouden zijn. Wil je Jakarta – net als wij – een kans geven en de stad op een laagdrempelige manier leren kennen? Dan is Walkindies zeker een aanrader.
Lees ook mijn artikel over de charmante chaos van Jakarta.
Yogjakarta – 5 nachten
Op Yogjakarta ben ik een beetje verliefd geworden. Het was de bedoeling dat wij hier hooguit 3 dagen zouden blijven, maar de stad had mij volledig in zijn greep. Afscheid nemen was lastig en dat resulteerde erin dat we uiteindelijk 5 nachten in Yogja zijn gebleven. De stad staat bekend om beroemde bezienswaardigheden als de Borobodur en het Prambanan. Twee geweldige plekken en absolute must sees tijdens een reis door Java, maar Yogjakarta is zoveel meer dan dat. Met haar paleizen, oude tempels, kunstateliers, lichte chaos, geweldig eten, relaxte sfeer en het geluid van de gamelan is Yogjakarta wat mij betreft een paradijs voor backpackers. Nog steeds is het één van mijn favoriete steden in Azië.
Tip: In Yogjakarta sliepen wij bij Dewi Homestay. Een prachtige accomodatie, die heel authentiek aanvoelt. Een mooie tuin en leuke kamers met deuren van prachtig houtsnijwerk.
Lees ook mijn eerdere artikelen over Yogja: 11x doen in Yogjakarta: het culturele hart van Java en De magie van Yogjakarta.
Bromo – 1 nacht
Vanuit Yogjakarta boekten wij een tour, die ons via de vulkanen Bromo en Ijen naar Bali zou brengen. Je kunt dit ook op eigen houtje doen, maar dan ben je veel meer tijd kwijt.
De zonsopkomst en de trip naar de Bromo is misschien wel het mooiste en meest overweldigende natuurverschijnsel dat ik ooit heb gezien. Hoewel je bij de zonsopkomst zeker niet alleen bent, is de ervaring onvergetelijk. Het wolkendek valt als een stromende rivier om de vulkaan en de rode zonnegloed zorgt voor een sensationeel uitzicht. Als je de Bromo vervolgens beklimt, waan je je in een maanlandschap en kijk je recht de krater in. Heel indrukwekkend.
Ijen – 1 nacht
Vanaf de Bromo reizen we door naar Ijen, waar we midden in de nacht opstaan om de vulkaan te beklimmen en vanaf de kraterrand af te dalen naar het meer. De tocht omhoog is een pittige klim van twee tot drie uur in het pikkedonker. Een zaklamp is hier zeker geen overbodige luxe. De tocht naar de krater gaat vervolgens vooral over losse stenen en rotsblokken. Onderweg kom je regelmatig mannen tegen die met zware manden vol zwavel op hun schouders lopen. In deze actieve vulkaan wordt namelijk zwavel gewonnen, die de dragers naar het basiskamp tillen. Vaak lopen zij gewoon op slippertjes. Met een kleine fooi of iets te eten help je deze mannen een klein beetje bij hun ongelofelijk zware werk.
Vooraf had ik prachtige foto’s gezien van Ijen en het uitzicht moet er geweldig zijn. Helaas liepen wij in de stromende regen en hebben we niets van de vulkaan gezien. Voor mij een reden om nog eens terug te gaan.
Ubud – 5 nachten
We vervolgden onze reis naar Bali, waar we direct door gingen naar Ubud. Over deze stad hoorde ik de meest geweldige verhalen en mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Misschien is dat de reden dat Ubud mij een beetje tegenviel. Waar Java voor mij nog heel authentiek aanvoelde, was Ubud erg druk en een beetje overspoeld door toeristen.
Toch zijn we hier 5 nachten gebleven. In Ubud gingen we naar twee voorstellingen van Balinese dans en bezochten we tempels, monkey forest en de lokale markt. We maakten uitstapjes naar het houtsnijwerkdorp Mas en naar het dorp Batubalan, waar beelden van steen worden gemaakt. Verder maakten we vanuit Ubud onder andere tripjes naar de Gunung Kawi, Holy springs en een koffieplantage. Hoewel Ubud dus niet helemaal was wat ik ervan verwacht had, is het een leuke plek om een paar dagen te blijven en een fijne uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.
Tip: In Ubud sliepen wij bij Anila Shanti Guesthouse, een centraal gelegen guesthouse met fijne kamers en een mooi balkon.
Bedugul – 2 nachten
Vanuit Ubud reizen we verder naar Bedugul in het noorden van Bali. Dit plaatsje ligt aan het Bratan meer en ligt 1200 meter boven zeeniveau. Aan het meer ligt de prachtige tempel Danu Bratan, die met de bergen op de achtergrond een schilderachtig tafereel vormt. In Bedugul is ook de lokale markt leuk om te bezoeken.
Vanuit Bedugul maakten we uitstapjes naar de bekende rijstvelden Jatiluwih, naar de waterval van Munduk en bezochten we enkele tempels. Een tocht door een schitterende omgeving, waar je een heel ander Bali ziet dan in Ubud.
Tip: wil je meer van Bali zien? Jenny van IkReis geeft tips voor de allermooiste geheime plekken van Bali.
Denpasar (Kuta) – 1 nacht
Vanuit Bedugul reizen we terug naar Ubud om van daaruit door te reizen naar Denpasar. We verblijven één nacht in het populaire Kuta om vanaf hier terug te vliegen naar Java.
Yogjakarta – 2 nachten
Vanaf Bali vliegen we terug naar Yogjakarta. Omdat we zo gek zijn op deze stad, besluiten wie hier nog 2 nachten te blijven voordat we verder gaan. De tweede keer in Yogja voelt als thuiskomen. Bij Dewi Homestay worden we opnieuw met open armen ontvangen en we schuiven weer aan bij onze favoriete streetfood stalletjes.
Bandung – 2 nachten
Vanuit Yogja reizen we met de trein naar Bandung. Bandung zelf vond ik niet heel spectaculair, maar de omgeving des te meer. Heuvels met knalgroene theeplantages zover het oog reikt, authentieke dorpjes, schitterende rijstvelden, vulkanen en natuurlijk hotsprings om in te baden. Het landschap rondom Bandung is waanzinnig en mag je eigenlijk niet missen tijdens een rondreis over Java.
Tip: In Bandung overnachtten wij bij Kenangan Bandung Hotel. Dit is een prima hotel en vanuit hier hebben we ook een hele leuke tour geboekt door de omgeving van Bandung.
Cianjur – 3 nachten
In Bandung lezen we over het Volunteer in Java Program. Het lijkt ons wel wat om de laatste dagen van onze reis door Indonesië door te brengen bij locals en wellicht te helpen met wat kleine klussen. Onze gids in Bandung beweert echter bij hoog en bij laag dat dit programma veel te commercieel is en biedt ons een alternatief.
Zo komen we terecht in Cianjur, waar we verblijven bij Kumis en zijn moeder thuis. Kumis neemt ons mee op pad naar de meest bijzondere plekken, waar we ondergedompeld worden in de Soedanese cultuur en de enige toeristen zijn. We bezoeken kleine dorpjes, waar men nog nooit ‘buitenlanders’ heeft gezien, komen langs prachtige rijstvelden, leren hoe de mensen in deze dorpen hun eigen eten verbouwen, maken hier het suikerfeest mee en bezoeken een floating village.
Cianjur is wat mij betreft een echte off the beaten track bestemming op Java. Ons verblijf bij Kumis was een bijzondere ervaring en een geweldige manier om kennis te maken met het lokale Javaanse leven. Aanrader!
Lees ook: Cianjur: weg van de gebaande paden.
Jakarta – 1 nacht
Na een rondreis van zo’n 3,5 week over Java en Bali is het tijd om terug te keren naar Jakarta, vanwaar we weer naar huis vliegen. Voor de laatste nacht hebben we een hotel geboekt, nabij het vliegveld.
Zouden we achteraf dezelfde backpack route door Indonesië hebben gekozen?
Zoals je wellicht gemerkt hebt, was onze backpack route door Indonesië niet heel logisch en hebben we de verschillende plekken in een wat vreemde volgorde bezocht. We reisden van Jakarta via Yogjakarta door naar Bali om vervolgens weer terug te keren naar Yogjakarta. Dit kwam eigenlijk doordat we onwijs enthousiast waren over Java en Bali ons enigszins tegenviel. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ons bezoek aan Bali flink werd overschaduwd door het overlijden van een jeugdvriend van Koen, waardoor wij hier eigenlijk onze draai niet echt konden vinden. Misschien moeten we Bali nog eens een kans geven. Toch besloten we na een ruime week op Bali terug te keren naar Java om hier nog wat tijd door te brengen. Dit besluit leidde wel tot een vrij omslachtige route.
Hoewel ik achter de keuzes sta die wij hebben gemaakt, had ik deze backpack route door Indonesië achteraf gezien liever in een andere volgorde afgelegd, bijvoorbeeld: Jakarta – Cianjur – Bandung – Yogjakarta – Bromo – Ijen – Ubud – Bedugul – Denpasar – Jakarta. Desondanks was onze route over Java en Bali een prachtige combinatie van steden, cultuur en natuur en kan ik de plekken die wij hebben bezocht van harte aanbevelen. In 3,5 week hebben we ontzettend veel kunnen zien van twee totaal verschillende eilanden in Indonesië.
Heb jij al eens een reis door Java en Bali gemaakt? Dan ben ik heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Als je nog vragen hebt over onze backpack route door Indonesië of de keuzes die wij hebben gemaakt, stel ze gerust. Ik help je graag! Voor ons komt het weerzien met Indonesië inmiddels steeds dichterbij. In 2018 zijn we van plan om 60 dagen in dit prachtige land te blijven en in elk geval Sumatra te bezoeken.
*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze links een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om Backpack vol verhalen te onderhouden.
Meer lezen?
Lees hier al mijn artikelen over Indonesië of bekijk mijn andere backpack routes, door o.a. Maleisië, Sri Lanka en Vietnam.
2 reacties
Beste Dewi,
Ik heb een vraagje over de tour van vulkanen Bromo en Ijen naar Bali.
Wij willen dit ook graag doen, ik vroeg me af hoe zo’n tour eruit ziet?
Ga je per trein of bus en ben je met een groepje of alleen?
ik hoor het graag.
Groetjes emma
Wat goed om dit artikel van je te zien Dewi! Mijn plannen voor Nicaragua moeten worden opgeschoven omdat mijn vakantie op werk is verandert, nu wordt het dus waarschijnlijk Indonesië. We hebben 18 dagen. Ik wil denk Java en Bali doen, ben zo benieuwd! Morgen heb ik hoop ik akkoord van werk en dan kan het echte plannen beginnen. Ik hou altijd al van die voorpret!!