Home Accommodaties Backpacken in Azië: is het nodig om accommodaties vooraf te boeken?

Backpacken in Azië: is het nodig om accommodaties vooraf te boeken?

door Dewi
accommodaties vooraf te boeken in Azië

Steeds vaker krijg ik de vraag of het nodig is om accommodaties vooraf te boeken. Eerlijk, ik kan hier niet voor alle continenten antwoord op geven. In Zuid-Amerika ben ik nog nooit geweest en in Afrika heb ik alleen Marokko bezocht. Wel trek ik er regelmatig op uit in Europa en Azië. In dit artikel beantwoord ik de vraag of het nodig is om accommodaties vooraf te boeken als je gaat backpacken in Azië.

Accommodaties vooraf boeken?

Of je het fijn vindt om accommodaties vooraf te boeken is natuurlijk persoonlijk. Zelf boek ik als ik naar Azië ga eigenlijk altijd alleen de eerste twee nachten vanuit huis. Na een lange vliegreis heb ik namelijk echt geen zin meer om nog met mijn backpack op mijn rug opzoek te moeten gaan naar een slaapplek. En eerlijk is eerlijk, die eerste twee nachten boek ik dan ook altijd wel een nét iets luxer hotel dan tijdens de rest van onze reis. Fijn om even bij te kunnen komen en te ont-jetlaggen.

Waarom niet vooraf een accommodatie boeken?

Voor mij zijn er genoeg redenen te bedenken om accommodaties niet vooraf vast te leggen en maar lekker te zien wat er op mijn pad komt:

1. Je bent je vrijheid kwijt

Ik heb het al vaker geroepen op Backpack vol verhalen: ik ben enorm gehecht aan mijn vrijheid. Zeker op reis. Ik vind het prettig om ter plekke te kunnen besluiten of ik door wil reizen of dat ik ergens nog een nachtje wil blijven. Als je je accommodaties vooraf al hebt geboekt, is dit een stuk lastiger en heb je eerder het gevoel volgens een ‘planning’ te reizen. Dag vrijheid.

2. Je bent minder flexibel

Flexibliteit ligt wel een beetje in de lijn met mijn vorige punt. Online kun je minder goed afgaan op je onderbuikgevoelens dan in real life. Soms kom je op een plek waar je je toch niet helemaal op je gemak voelt en waar je eigenlijk meteen weer weg wilt. Als er één ding is wat ik heb geleerd, dan is het wel dat ik op mijn gevoel moet vertrouwen. Zeker op reis. Als je vooraf voor meerdere dagen je accommodatie hebt geboekt, ben je je flexibiliteit kwijt en kun je minder makkelijk opzoek naar een andere slaapplek. Of je bent je geld kwijt, maar dat is toch zonde!

3. Niet alle accommodaties staan online

Zeker in Azië zijn lang niet alle accommodaties online te vinden. Eerlijk gezegd zijn de leukste accommodaties waar ik tijdens mijn backpackavonturen heb geslapen niet online te boeken via Booking.com of Agoda. Als je een bezoek wilt brengen aan bijvoorbeeld de Perhentian Islands in Maleisië, staan zelfs de meeste accommodaties niet op Booking.com.

Het komt er dus op neer dat als je ter plekke opzoek gaat naar een slaapplek, je een veel ruimere keus hebt. Daarnaast geef je kleinere guesthouses of homestays op deze manier ook een eerlijke kans en vaak zijn dit de leukste of meest memorabele verblijven.

accommodaties vooraf te boeken in Azië

4. Het is vaak duurder

Als je je accommodatie online boekt, is dit vaak duurder dan wanneer je ter plekke een slaapplek regelt. Je hostel of guesthouse moet namelijk ook commissie betalen aan sites als Booking.com en Agoda. Daarnaast is het face to face vaak mogelijk om te onderhandelen over de prijs voor een kamer, zeker als je meerdere nachten blijft en reist buiten het hoogseizoen.

5. Je kunt je kamer niet zelf uitzoeken

Als je aanklopt bij een accommodatie, zijn er vaak meerdere kamers beschikbaar. Dit is uiteraard niet altijd zo, maar mijn ervaring is dat dit meestal wel het geval is. Als je vraagt of je host meerdere kamers kan laten zien, kun je zelf de fijnste kamer uitkiezen. Zelf vind het bijvoorbeeld altijd heel prettig om een kamer te hebben met een raam, iets wat in Azië niet altijd vanzelfsprekend is. Als je online boekt krijg je vaak gewoon een kamer toegewezen en dan heb je deze keuze niet.

Waarom wel vooraf een accommodatie boeken?

Goed, er zijn dus genoeg redenen om niet vooraf je accommodatie te boeken. Er is uiteraard ook wat voor te zeggen om dit juist wel te doen. Wat zijn de voordelen om wel al van te voren je slaapplek te regelen?

Geen zoektocht naar een slaapplek

Soms kom je na een lange reis een bus uitgerold en ben je gewoon moe. Je zult dan nog wel opzoek moeten naar een plek om te slapen. Soms moet je dan ook even meerdere hostels af voordat je succes hebt en daar moet je natuurlijk maar net zin in hebben. Als je je accommodatie online geboekt hebt, is dit niet nodig en loop je direct naar je hostel toe. Bij aankomst check je in, ga je naar je kamer, gooi je je backpack van je rug, stap je onder de douche en ben je meteen weer lekker fris. Tja, daar is zeker wat voor te zeggen.

Je hebt zekerheid

Zelf vind ik het fijn om niet alles van te voren vast te leggen en te zien wat er op mijn pad komt. Als dat je echter te veel stress op levert, kan ik me voorstellen dat het prettig is om wel vooraf je slaapplek vast te leggen. Als je vooraf je accommodatie boekt, weet je in elk geval zeker dat je ’s avonds een plek hebt om te slapen. Dat kan voor meer rust in je hoofd zorgen.

accommodaties vooraf te boeken in Azië

Is het nodig om vooraf accommodaties te boeken in Azië?

Het is natuurlijk maar net wat je fijn vindt, maar over één ding kan ik je in elk geval gerust stellen: wij leggen in Azië zelden onze slaapplekken vast, maar het is altijd goed gekomen. Soms kan je misschien niet direct iets vinden dat aan de wensen voldoet, maar dan kan je altijd besluiten om ergens één nachtje te blijven. De volgende dag kun je dan weer rustig verder te zoeken. Ik heb in elk geval nog nooit op straat hoeven slapen, dus naar mijn idee is het niet nodig om vooraf je accommodaties te boeken.

Wat mij betreft wegen de redenen om vooraf een accommodatie te boeken ook niet op tegen de redenen om dit niet te doen. Daarom gaat mijn voorkeur ernaar uit om lekker op de bonnefooi te reizen. Vind je het ergens niet fijn? Dan reis je lekker door of zoek je verder. Heb je het idee dat je in het paradijs terecht gekomen bent? Dan blijf je lekker nog iets langer! Op deze manier behoud je je vrijheid én voelt je backpackreis nog echt als een avontuur.

Vertel eens, waar gaat jouw voorkeur naar uit? Vind jij het wel of niet prettig om accommodaties vooraf te boeken in Azië? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter