Het eten in Sri Lanka is waar ik voorafgaand aan onze reis het meest naar uitgekeken heb én het heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Wat was het eten lekker en gezond! Als ik eraan terugdenk loopt het water mij alweer in de mond. Ontbijten, lunchen en dineren deden wij hoofdzakelijk bij straatstalletjes of eenvoudige restaurantjes. Als backpacker kun je werkelijk je hart ophalen in Sri Lanka, want behalve dat het eten ongelofelijk lekker is, is het ook nog eens erg goedkoop. In deze blog zet ik mijn 8 favoriete Sri Lankaanse gerechten op een rij.
Vegetarisch eten in Sri Lanka
Sri Lanka is naar mijn idee echt een walhalla voor vegetariërs. Omdat het grootste gedeelte van de bevolking boeddhistisch is, wordt er veel vegetarisch gekookt. Zelf eet ik wel vis, maar geen vlees. In Sri Lanka heb ik hier totaal geen problemen mee gehad. Ik heb gesmuld van de meest lekkere curry’s en groentegerechten. Ook als vegetariër kun je dus ontzettend genieten van het eten in Sri Lanka.
Eten in Sri Lanka: mijn favoriete gerechten
1. Dahl curry
Dahl curry is het eerste gerecht dat in het rijtje van specialiteiten uit Sri Lanka genoemd moet worden. Deze heerlijke curry wordt bij zowel ontbijt, lunch als avondeten gegeten. Dahl curry wordt gemaakt van linzen, waar vervolgens ui, knoflook, gember en diverse kruiden aan worden toegevoegd. Het is een heel eenvoudig gerecht, maar altijd erg lekker.
2. Sambol
Sambol, vooral niet te verwarren met sambal, wordt in Sri Lanka vaak geserveerd als bijgerecht. Het wordt gemaakt van onder andere geraspte kokos, ui, knoflook, chili en limoen. Een heerlijk fris gerecht als afwisseling naast de pittigere curry’s.
3. String hoppers met dahl
Het ontbijt in Sri Lanka is vaak vrij eenvoudig. Wij ontbeten vaak met string hoppers met dahl. Hoewel ‘string hopper’ misschien niet bijzonder aantrekkelijk klinkt, is het echt een fantastisch ontbijt! String hoppers zijn gemaakt van rijst noodles en worden in een kleine mal gestoomd in de vorm van een pannenkoekje. Aan de string hopper zelf zit niet bijzonder veel smaak. Ze dienen echter gegeten te worden met een heerlijk gekruide dahl curry en sambol. Een heerlijk begin van de dag!
4. Coconut pancake
De coconut pancake… wat heb ik hier van genoten! Af en toe heb ik nog heimwee naar dit heerlijke gerecht. De pannenkoekjes worden gemaakt van rijstmeel en kokosmelk en gevuld met een mengsel van kokos, cardamon en honing. Niet te vergelijken met de pannenkoeken zoals wij die in Nederland kennen. Hoewel ik absoluut geen zoetekauw ben, maak ik voor de coconut pancake graag een uitzondering. Je kon me bijna niet gelukkiger maken dan met een coconut pancake bij het ontbijt!
5. Rice and curry
Rice and curry is hét nationale gerecht van Sri Lanka. Ik ben gek op Indiaas eten en het Sri Lankaanse eten komt hier dicht bij in de buurt. De rice and curry is hier naar mijn idee het beste voorbeeld van. Als je rice and curry bestelt, krijg je een flinke portie rijst met een stuk of 5 schaaltjes groentencurry. Hoewel ik elke dag ofwel voor de lunch ofwel voor het diner rice and curry heb gegeten, smaakte het overal anders. Bij rice and curry worden vrijwel altijd een dahl curry en sambol geserveerd. Mijn favoriete curry’s waren de curry’s met pompoen en de curry’s met okra. Echt heerlijk. Mocht je naar Sri Lanka gaan, probeer dan ook eens een jackfruit curry. Heel bijzonder van smaak!
6. Vegetable rotti’s
Rotti vind je in Sri Lanka in allerlei soorten en maten. Vaak wordt rotti geserveerd als een soort pannenkoek met allerlei soorten vullingen, maar bij vrijwel alle eetstalletjes kun je heerlijke vegetable rotti’s kopen in de vorm van driehoekjes. Deze worden gevuld met pittige en heerlijk gekruide aardappels en groenten. Als je een lange busrit of treinreis gaat maken, is het heerlijk om hier een voorraadje van mee te nemen!
7. Kottu
De Kottu, is een mix van rotti, ei, ui, knoflook en diverse groenten. Dit wordt gemengd en met gigantische hakmessen op een gloeiende plaat fijn gehakt. Hoewel kottu niet mijn favoriete gerecht was in Sri Lanka, is het fascinerend om te zien hoe het wordt klaargemaakt. Alleen daarom is het al een keer het proberen waard!
8. Verse vis aan het strand van Mirissa
Hoewel we meestal bij eenvoudige en goedkope eetstalletjes aten, hebben we onszelf in Mirissa getrakteerd op een luxe diner. Het strand van Mirissa, aan de zuidkust van Sri Lanka heeft namelijk iets betoverends. Elke avond wordt het strand omgetoverd tot een openlucht restaurant met fonkelende lichtjes en fakkels. Hier eet je heerlijke verse vis of schaaldieren, die diezelfde dag nog gevangen zijn. Verser is bijna niet mogelijk! Wij hebben onszelf flink verwend met jumbo garnalen, krab en gegrilde vis.
Ben jij ook in Sri Lanka geweest? Dan ben ik heel benieuwd wat jij vindt van het eten in Sri Lanka! Heb je nog aanvullingen of vragen? Laat het dan vooral hieronder weten in een reactie!
Meer Sri Lanka?
- 15x de leukste dingen om te doen in Sri Lanka
- Route Sri Lanka: een rondreis van 3 weken
- De fijnste accommodaties in Sri Lanka: waar sliepen wij?
- Lees hier al mijn tips voor backpacken in Sri Lanka
6 reacties
Wij zijn net terug uit Sri Lanka. Heel lekker en herkenbaar wat je schrijft. Ik heb tijdens ontbijtjes ook genoten van dubbelgevouwen stringhoppers gevuld met kokos en honing. Ken je die ook?
Dankjewel Yvonne! Leuk om te lezen dat het herkenbaar voor je is. De stringhoppers met kokos en honing heb ik volgens mij niet gegeten, maar klinkt ontzettend lekker.
[…] serie ‘wereldse gerechten’, waarin ik mijn favoriete gerechten deelde uit Bosnië, Vietnam en Sri Lanka. Om deze serie een nieuw leven in te blazen, lijkt het mij leuk om af en toe een recept met jullie […]
[…] naar al het moois wat ze tijdens deze reis zou zien, maar ook naar het lokale eten. In een blog vertelt ze wat ze de acht lekkerste gerechten vond in Sri Lanka, zoals coconut pancakes en rice […]
Dat klinkt heerlijk allemaal. Zou er, geloof ik, alleen al voor het eten naar toe willen. Maar misschien heb je wel recepten meegenomen en eten we het gewoon bij jullie in Utrecht. Toch??
Zeker weten! Heb zelf ook wel weer zin in die lekkere hapjes 🙂