Home Europa 8x hoogtepunten van Spaans Baskenland: tips voor een rondreis

8x hoogtepunten van Spaans Baskenland: tips voor een rondreis

door Dewi
Spaans Baskenland

Afgelopen zomer maakten we voor het eerst een roadtrip met onze camper, en wel naar Spaans Baskenland. Een paar maanden daarvoor was ik met mijn moeder in Valencia. Daar maakt ik kennis met de overheerlijke pintxos, die oorspronkelijk uit Baskenland komen. En heel eerlijk? Vaak baseren wij de keuze voor een reis op de lokale keuken. Nadat ik mij in Valencia helemaal volgestopt had met pintxos besloot ik al snel dat onze roadtrip naar Spaans Baskenland moest gaan. En gelukkig heeft deze autonome regio veel meer te bieden dan alleen pintxos. Benieuwd naar de hoogtepunten van Baskenland?

1. San Sebastian

De mondaine badplaats San Sebastian was de eerste stop tijdens onze roadtrip door Spanje. Over deze stad las ik de meest fantastische verhalen. ‘Vergeet de bekende Spaanse steden, ga naar San Sebastian!’ is iets wat ik vaak hoorde. Je kunt je voorstellen dat mijn verwachtingen dus hooggespannen waren.

En heel eerlijk? San Sebastian was niet helemaal wat ik ervan had verwacht. Ik vond het ontzettend druk en eigenlijk heel toeristisch. Het ‘authentieke’ Spaanse gevoel, zoals ik dat bijvoorbeeld wel ervaarde in Madrid, miste ik hier een beetje.

Desondanks hoort deze stad absoluut wel in dit rijtje thuis, want we hebben er een heerlijke dag gehad. We hebben genoten van het waanzinnige uitzicht, het historische centrum en heerlijke pintxos. 

Spaans Baskenland

2. Het vissersdorp Getaria

Het vissersdorpje Getaria ken je misschien van de aflevering van Gort over de Grens, waarin Ilja Gort door Spaans Baskenland reist. Hier kreeg hij een heerlijke vis geserveerd, zoals de Baskische vissers dat vroeger thuis aten. Reden genoeg voor ons dus om ook een stop te maken in Getaria.

Helaas waren wij hier in het weekend en waren de tafels bij de meeste restaurants állemaal gereserveerd. Het is ons dus niet gelukt om in Getaria zo’n lekker visje te eten, maar misschien heb jij meer geluk! Ga hier in elk geval niet in het weekend naartoe, want dit plaatsje is bij de Basken zelf ook ontzettend populair.

Behalve voor de vis, ga je naar Getaria voor het prachtige uitzicht. Wij beklommen hier de berg San Anton en met helder weer kun je vanaf het uitzichtpunt San Sebastian in de verte zien liggen.

Spaans Baskenland

3. De imposante kliffen van Zumaia

El Flysch de la Costa Vasca in Zumaia is één van de absolute hoogtepunten langs de Baskische kust. De Flysch zijn spectaculaire rotsformaties, die verticaal verdwijnen in zee. Deze rotsformaties zijn ontstaan door een botsing van twee tektonische platen. Heel indrukwekkend om te zien.

Zumaia heeft eigenlijk alles wat ik van Spaans Baskenland verwachtte. De indrukwekkende steile kliffen, bijzondere rotsformaties, het groene landschap en de helderblauwe zee maken de kustlijn hier betoverend mooi. Vanuit Zumaia kun je prachtige wandelingen maken.

Tip: maak je een roadtrip met je camper? Voor de haven van Zumaia is een fijne camperplaats waar je gratis kunt overnachten.

Spaans Baskenland
Spaans Baskenland

4. Het leuke kustplaatsje Lekeitio

Een roadtrip door Spaans Baskenland betekent dat je continue overweldigd wordt door de meest indrukwekkende uitzichten. Het prachtige vissersdorp Lekeitio is hier geen uitzondering op. Het dorpje bestaat uit een berg (met uitzichtpunt), een strand, een eilandje én een rivier. Wanneer het eb is, kun je vanaf het strand naar het eilandje lopen.

Aan de haven van Lekeitio liggen diverse leuke restaurantjes, waar je heerlijke vis kunt eten. Wat ons in Getaria niet gelukt is, hebben we in Lekeitio dubbel en dwars ingehaald. Bij restaurant Antzarrak is de gegrilde vis de specialiteit. Wij bestelden de makreel en de tonijn en aten hier werkelijk onze vingers bij op. We konden echt niet beslissen welke we nou lekkerder vonden!

Spaans Baskenland

5. Ecologisch reservaat Urdaibai

Eén van mijn favoriete plekjes in Baskenland is het ecologisch reservaat Urdaibai. Het gebied bestaat uit een moeras, waar de rivier de Oca doorheen loopt. De Oca mondt vervolgens uit in zee.

Vooral vogelliefhebbers kunnen in het ecologisch reservaat hun hart ophalen. Bij het Bird Center heb je een mooi uitzicht over het gebied en kun je met behulp van telescopen vogels spotten. In het Bird Center zijn ook een aantal experts aanwezig, die vol passie vertellen over alle soorten vogels en over de vogeltrek in Europa. Super interessant! Krijg je geen genoeg van het vogel spotten? Vanaf het Bird Center heb je de mogelijkheid om naar twee vogelhutten te lopen.

Spaans Baskenland

6. San Juan de Gaztelugatxe

Eén van de meest indrukwekkende plekken van Spaans Baskenland is San Juan de Gazelugatxe. Het is een prachtig schiereiland dat te bereiken is via een eeuwenoude trap. Bovenop het eiland is een klein kerkje, een pelgrimsoord gewijd aan de heilige San Juan.

San Juan de Gatzelugatxe is werkelijk adembenemend mooi. Op het schiereiland ervaar je niets dan rust en geniet je van de waanzinnige panorama’s.

Tip: San Juan de Gaztelugatxe is bekend van Game of Thrones, waardoor het aantal toeristische bezoeken in rap tempo is toegenomen. Om het bijzondere landschap te beschermen heeft de overheid maatregelen getroffen om het bezoek te reguleren. Daarom is het verstandig om in de zomermaanden een gratis toegangsticket te reserveren.

Spaans Baskenland
Spaans Baskenland

7. Bilbao

Bilbao kan natuurlijk niet ontbreken in een blog. Deze stad is het kloppend hart van Baskenland en inmiddels één van mijn favoriete Spaanse steden. Verwacht geen stad zoals Madrid, Valencia of Barcelona. Bilbao is anders. Iets rauwer en vooral heel authentiek.

De bekendste highlight van Bilbao is natuurlijk het Guggenheim Museum, één van de mooiste en meest bijzondere gebouwen waar ik ooit geweest ben. Niet alleen vanwege de indrukwekkende architectuur, maar ook vanwege de spraakmakende collectie.

Wat mij betreft is een bezoek aan Bilbao niet compleet zonder in het Guggenheim geweest te zijn, maar de stad is wel meer dan alleen het Guggenheim. Struin bijvoorbeeld door het Casca Viejo, wandel langs de rivier, ga mensen kijken op het Plaza Nueve en geniet van de meest bijzondere pintxos.

Spaans Baskenland
Spaans Baskenland

8. Pintxos, pintxos, pintxos

Goed, ik heb het al meerdere keren genoemd, maar de pintxos maken een reis door Spaans Baskenland compleet! Pintxos zijn kleine sneetjes brood met een lekkere topping. De kleine hapjes zijn net kunstwerkjes met de meest bijzondere combinaties, die met een prikker bij elkaar worden gehouden. De pintxos vind je in vrijwel iedere bar in Spaans Baskenland en staan vaak opgesteld in grote schalen.

Ben je in San Sebastian of Bilbao? Dan is het het leukste om niet in één bar te blijven hangen, maar gezellig te gaan barhoppen. Bestel bij iedere bar een drankje met één of twee pintxos en ga daarna verder naar de volgende bar.

De prijzen voor pintxos verschillen per bar, maar kosten meestal tussen de €1,- en €3,- per stuk. Voor €3,- heb je vaak een net iets meer bijzondere pintxo dan voor €1,-. Let wel op: in San Sebastian liggen de prijzen vaak wel iets hoger.

Spaans Baskenland

Lees ook: Budget Spanje: wat kost een roadtrip door Spanje?

Tot zover mijn persoonlijke hoogtepunten van Spaans Baskenland. Ben jij hier al eens geweest en heb je nog aanvullende tips voor mijn volgende reis? Of heb je nog vragen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Pin it!

Vind je deze tips leuk? Bewaar dit artikel dan op één van je Pinterest-borden!

hoogtepunten Spaans Baskenland
hoogtepunten Spaans Baskenland

Meer Spanje?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter