Home Ondernemen 7x waarom ik ben begonnen met ondernemen

7x waarom ik ben begonnen met ondernemen

door Dewi
waarom ik ben begonnen met ondernemen

Een deel van mijn omgeving reageerde verbaasd, toen ik vertelde dat ik voor mijzelf ging beginnen als freelance tekstschrijver. Anderen zagen dat al wel aankomen, want ‘je bent zó eigenwijs en je wilde altijd al alles zélf doen’. Toch krijg ik vaak de vraag waarom ik mijn ‘zekerheid’ opgaf en besloot om verder te gaan als ondernemer. In dit artikel neem ik je mee in mijn afwegingen en vertel ik je waarom ik ben begonnen met ondernemen.

Wat is vastigheid?

Toen ik in mijn omgeving vertelde dat ik voor mijzelf ging werken als freelance tekstschrijver, stuitte ik dus op aardig wat bezwaren. ‘Zou je dat wel doen?’ ‘Wat als het niet lukt?’ ‘Heb je een plan B?’ Allemaal vragen die ik over mij heen kreeg en die mij nog steeds regelmatig gesteld worden.

En ik begrijp deze vragen ook. De vragen werden vooral gesteld uit bezorgdheid en door mensen die om mij geven. Mensen die bang waren dat ik mijn zekerheid op gaf en misschien niet genoeg zou kunnen verdienen. En weet je wat? Ik vond het zelf ook doodeng om mijn baan op te geven. Maar als ik de laatste jaren één ding geleerd heb, is het wel dat zekerheid niet bestaat. Je kunt van alles plannen, maar je weet nooit welk plan het leven met jou heeft. Daarom zie ik de zogenaamde ‘zekerheid’ vooral als ‘schijnzekerheid’. Want hoe zeker zijn dingen nou eigenlijk? En wat is vastigheid? Ik heb er om eerlijk te zijn geen antwoord op.

Daarom waagde ik de sprong in het diepe. Ik wil genieten van het leven en niet perse vasthouden aan een zeker bestaan. Vooral doen wat ik het allerliefste doe. En dat is schrijven. En fotograferen. Mooie content maken. En ik kan je zeggen: ik heb me nog nooit zo zeker gevoeld!

Waarom ik ben begonnen met ondernemen:

1. De enige juiste keuze

Eén van mijn overtuigingen is dat je (bijna) altijd een keuze hebt. Een opmerking als ‘je hebt het nou eenmaal niet voor het kiezen in het leven’, kan ik dan ook weinig mee. Ja, dingen overkomen je. En nee, het leven gaat niet altijd over rozen. Geloof me, dat weet ik. En dát heb je inderdaad niet voor het kiezen. Waar je wél een keuze in hebt, is hoe je daar mee omgaat. Door allerlei persoonlijke omstandigheden en door mijn werk in loondienst, ben ik mij gaan realiseren dat ik óók een keuze had in de manier waarop ik mijn dagelijks leven inrichtte. Werken kan inderdaad in de vorm van een dienstverband, maar op dat punt liep ik vast. Ik miste bewegingsvrijheid, ruimte voor creativiteit en eigen initiatief. Ik wilde weer meer bezig zijn met datgene waar mijn hart écht ligt: schrijven.

Daarop besloot ik te luisteren naar mijn gevoel, dat mij zelden in de steek laat. Ik kon daarom vorig jaar niet anders dan voor mijzelf kiezen. Mijn intuïtie is voor mij een heel sterk kompas, dat mij meestal de goede richting op stuurt. Om die reden voelde beginnen als freelance tekstschrijver als de énige juiste keuze, die ik kon maken.

2. Vrijheid en flexibiliteit

Als je mij al langer volgt, weet je misschien dat vrijheid en flexibiliteit mijn belangrijkste persoonlijke waarden zijn. Ik vind het fijn om mijn dagen zelf in te kunnen delen en zelf te kunnen bepalen waar en wanneer ik werk. Door voor mijzelf te beginnen als freelance tekstschrijver heb ik voor mijzelf de vrijheid gecreëerd om flexibel te werken.

waarom ik ben begonnen met ondernemen

3. De sleur doorbreken

In loondienst had ik 5 dagen per week hetzelfde ritme. De wekker ging om 6.15 en om 6.45 stapte ik de deur uit om naar de bushalte te lopen, de bus te pakken naar Utrecht Centraal om daar in de trein naar Den Haag te stappen en ten slotte nog een kwartier te lopen naar mijn werk. Om 8.05 uur zat ik meestal al aan mijn bureau om vervolgens aan het eind van de dag weer dezelfde weg terug te gaan, om 18.45 thuis te komen en om 22.00 uur al richting bed te gaan.

Het. Was. Elke. Dag. Hetzelfde. Ik kreeg het vreselijk benauwd van de sleur. En die sleur was niet alleen funest voor mijn humeur, maar ook voor mijn focus en creativiteit. Ik merkte dat ik langzaam maar zeker mijzelf begon kwijt te raken. Maar zoals ik eerder al aangaf: je hebt altijd een keuze. Voor mij gold dus: óf de sleur en de daarbij horende consequenties accepteren óf de sleur doorbreken. Ik koos voor het tweede.

4. Diversiteit: elke dag is anders

Dit brengt mij direct bij mijn volgende punt. Door de sleur te doorbreken, had ik de mogelijkheid om meer diversiteit voor mijzelf te creëren. Als ondernemer kan ik namelijk zelf bepalen welke opdrachten ik aanneem, waar ik werk en wanneer ik dat doe. Zo zit ik de ene dag bijvoorbeeld bij een opdrachtgever op kantoor, terwijl ik de andere dag lekker thuis zit te tikken voor opdrachtgevers óf voor Backpack vol verhalen. Ik werk nu wanneer de inspiratie komt. Soms vloeien er op een zondagochtend ineens een aantal teksten uit mijn vingers. Een andere keer geef ik mijzelf op een dinsdagmiddag vrij als de spreekwoordelijke koek even op is. Deze manier van werken, werkt voor mij uitstekend en de diversiteit vind ik heerlijk.

5. Eigen baas zijn

Een andere belangrijke reden om te beginnen met ondernemen, was voor mij het feit dat ik nu mijn eigen ‘baas’ ben. Ik hoef geen verantwoording meer af te leggen aan een leidinggevende of directeur. De opdrachtgevers waar ik voor werk, kies ik zelf voor. En als ik bijvoorbeeld een cursus wil volgen of een dagje vrij wil, hoef ik alleen maar even met mijzelf te overleggen. Er is niemand anders die bepaalt wat ik doe, behalve ikzelf. Als ondernemer ben ik nu degene die de beslissingen neemt en dat is heerlijk!

6. Elke dag leren

Als ondernemer leer je elke dag. Ik heb in geen tijden zóveel geleerd als sinds ik voor mijzelf begonnen ben. Je leert op verschillende vlakken. In de eerste plaats over ondernemen, maar ik heb ook weer veel geleerd over mezelf. Daarnaast volg ik cursussen, die ik interessant vind en lees ik veel vakinhoudelijke boeken. Zo blijf je jezelf ook binnen je vakgebied ontwikkelen.

waarom ik ben begonnen met ondernemen

7. Doen wat ik écht leuk vind

Dit is misschien wel de belangrijkste reden waarom ik ben begonnen met ondernemen. In loondienst werkte ik 5 dagen in de week, dus bleven er slechts 2 dagen voor mijzelf over. Hoewel ik mijn werk leuk vond, was de manier van werken voor mij verstikkend. Als ondernemer werk ik minstens net zoveel, maar omdat ik zoveel vrijheden heb voelt het veel minder als werk. En aangezien het grootste deel van mijn tijd naar werk gaat, wil ik ook graag doen wat ik écht leuk vind. Doordat ik kan doen wat ik leuk vind en zelf kan bepalen welke opdrachten ik aanneem, geeft mijn werk mij nu veel meer energie.

Tot zover de redenen waarom ik ben begonnen als ondernemer. Wat zijn jouw overwegingen om wel of niet te ondernemen?


Meer over ondernemen?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter