Home Azië 7x doen in Shenzhen: een off the beaten track bestemming in China

7x doen in Shenzhen: een off the beaten track bestemming in China

door Dewi
Doen in Shenzhen

Vorige week schreef ik al dat Shenzhen een snel groeiende moderne stad vol wolkenkrabbers is. De snelle groei van Shenzhen maakt dat er nog weinig over deze stad bekend is. Laat staan dat de stad bij toeristen al in het vizier is. Zelfs de Lonely Planet besteedt slechts 2/3 pagina aan Shenzhen. Dit maakte dat deze stad voor mij nog echt aanvoelde als een off the beaten track bestemming in China. Reizen in deze stad is nog best een uitdaging, want mensen spreken nog nauwelijks Engels. Gelukkig kom je met handen en voeten altijd wel een eind, maar het is handig als je enkele woorden Chinees spreekt. Wij hadden in Shenzhen twee hele goede gidsen, die hier 8 maanden hebben gewoond en gewerkt. Zij kenden de leuke plekjes, waardoor de stad voor ons direct een stuk toegankelijker werd. In dit artikel deel ik graag met jullie wat je kunt doen in Shenzhen en welke plekken je absoluut niet mag missen.

1. Bezoek de theemarkt

Thee drinken is in China iets heel anders dan in Nederland, waar wij ‘even snel’ een zakje van Pickwick of Lipton in ons theekopje hangen. In China heerst een echte theecultuur en is thee zetten niet iets dat je even snel doet. De thee wordt namelijk eerst ‘gespoeld’. Daarna kun je dezelfde thee nog 6 keer gebruiken. De thee wordt in kleine kopjes gegoten en zodra je kopje leeg is, wordt dit weer bijgevuld. Je mag namelijk als gast niet met een leeg kopje blijven zitten.

Chinese thee is een prachtig natuurlijk product. De blaadjes zijn heel vers en hebben een hele pure smaak. Op de theemarkt in Shenzhen zitten allemaal winkeltjes die verse thee verkopen. Het zijn veelal leveranciers, maar je kunt hier ook rustig één zakje thee kopen. Als echte theeleut voelde ik mij hier als een vis in het water.

Bij ieder winkeltje kun je naar binnenlopen en met alle plezier mag je de thee proeven. Wat mij vooral opviel is dat de verkopers hier totaal niet opdringerig zijn. Je mag rustig proeven, zonder dat ze perse van je verwachten dat je ook iets koopt. De gastvrijheid vond ik hier ongekend. De theemarkt in Shenzhen voelde als een oase van rust in een ontzettend hectische stad.

Metro: Blauwe lijn, uitstappen bij Longcheng Square.

Doen in Shenzhen Doen in Shenzhen2. Ga naar Dafen, de kunstmarkt

Een gezellige en sfeervolle plek in Shenzhen in de kunstmarkt in Dafen. Hier zitten in talloze kleine straatjes mensen voor hun winkeltjes te schilderen. Al snel heb ik hier het gevoel in het Monmartre van China beland te zijn, hoewel in Dafen voornamelijk schilderijen worden nagemaakt. Het is heel tof om hier te zien met hoeveel precisie kunstwerken vanaf een foto, tablet of telefoon worden nageschilderd. Om een schilderij na te mogen schilderen is de voorwaarde wel dat de replica’s van kunstenaars zijn, die minstens 70 jaar geleden zijn overleden. Hierdoor zit er geen copyright meer op de kunstwerken. De schilderijen uit Dafen worden naar veel verschillende landen geëxporteerd, maar zelf kun je hier ook voor een zacht prijsje een mooi schilderij kopen.

Doen in ShenzhenDoen in ShenzhenNaast winkeltjes vol schilderijen, vind je in Dafen ook andere hippe zaakjes. Eén van de leukste vond ik het koffietenje Zengghang Art Space, waar je onder het genot van een heerlijke cappucino heel fijn tot rust kunt komen.

Doen in ShenzhenMetro: Blauwe lijn, uitstappen bij Dafen.

3. Laat kleding op maat maken

Een van de weinige dingen die ik eigenlijk wist van Shenzhen was dat je er kleding op maat kunt laten maken. Chinezen zijn een ster in dingen namaken, dus vaak hebben ze aan een plaatje op je telefoon al genoeg om het maatpak te maken dat jij in gedachten hebt. Omdat ik in Nederland altijd veel moeite heb met het kopen van broeken ging ik naar Shenzhen met een missie: een op maat gemaakte pantalon.

In Luohu Commercial Center zitten diverse tailors. In dit winkelcentrum heeft ieder winkeltje een nummer. Wij lieten bij nummer 2132 een pantalon en een aantal overhemden maken. Het resultaat was verbluffend. Waar we in Hoi An (Vietnam) nog een aantal keer terug moesten om nog wat aanpassingen te laten doen, was het hier in één keer goed. Prachtige overhemden en een fijne pantalon. Missie geslaagd!

Metro: Groene lijn, uitstappen bij Luohu.

4. Wandel door Lychee Park

Shenzhen bestaat dus voornamelijk uit wolkenkrabbers. Laagbouw heb ik er nauwelijks gezien. Mensen hebben dus meestal geen eigen tuin, maar hooguit een klein balkon. Wel zijn er in Shenzhen diverse parken en wordt massaal gebruik gemaakt van de openbare ruimten. Maar China zou China echter niet zijn als dit niet op een voor ons vrij bijzondere manier zou gebeuren.

Slenterend door Lychee Park vallen we van de ene verbazing in de andere. Rustig door het park lopen is er niet bepaald bij. Overal komt geluid vandaan. Onder een boom een groepje vrouwen met een microfoon en een versterker, die om de beurt vol enthousiasme een lied zingen.  Een man met een gitaar. Iemand met een cello. Vrouwen die dansen op door hun zelf meegebrachte muziek. Mannen die uit volle borst hun zangkunsten ten gehore brengen. En allemaal op een eigen versterker. Allemaal slechts enkele meters van elkaar verwijderd met als resultaat dat het geluid overal vandaan komt. Al het muzikale talent doet dwars door elkaar heen zijn eigen ding. En hoe zeer ik mij hier ook over verwonder, ergens vind ik het ook heel mooi om te zien hoe iedereen zich zó laat gaan en volledig zichzelf is. Men lijkt zich hier nergens voor te schamen. Een prachtige manier om te ontspannen.

Wandelen door Lychee Park is een bijzondere ervaring, die je eigenlijk niet gemist mag hebben bij een bezoek aan Shenzhen.

Metro: Oranje of groene lijn, uitstapen bij Grand Theatre. Vanaf hier loop je het park in vanuit het zuiden. Of de blauwe lijn en dan uitstappen bij Hongling. In dit geval kom je uit bij het noorden van het park.

5. Dagje naar de kust

Wist je dat Shenzhen een prachtige kustlijn heeft? Als je door de drukke met smog bedekte stad loopt, kun je je hier nauwelijks een voorstelling van maken. Op zo’n 1,5 uur rijden met de auto ben je echter zo bij de schitterende zee, die een prachtige diepblauwe kleur heeft. Heel fijn om even aan de drukte van de stad te ontsnappen én om wat schonere lucht in te ademen. Wij huurden hier een tandem om een heerlijk stukje langs de kust te fietsen. Zó gezellig een tandem.

Doen in Shenzhen Doen in Shenzhen6. Massage

China is druk. Erg druk. Prachtig en ontzettend fascinerend, maar soms ook doodvermoeiend. Alle indrukken maakten dat ik op een gegeven moment het gevoel had dat mijn hoofd op exploderen stond. Hoe fijn is het dan om dit even helemaal los te laten tijdens een heerlijke massage? Want dat is namelijk óók China. Bij Shansui Trends Hotel namen wij een voet- en gezichtsmassage. Een fijne combinatie!

 7. Combineer een bezoek aan Shenzhen met Hongkong

Hongkong, de stad waar het oosten en het westen samenkomen. Het New York van Azië. Ga je binnenkort naar Hongkong of heb je hier een overstap die je graag met een paar dagen zou verlengen? Dan is je bezoek aan Hongkong goed te combineren met Shenzhen, waar je het échte China kunt ervaren. In ongeveer 2 uur reis je met de metro van hartje Hongkong naar Shenzhen.

Een visum voor China is normaal erg duur (ongeveer €125,-). Als je vanuit Hongkong de grens oversteekt kun je echter voor ongeveer €25,- bij het grenskantoor een visum voor vijf dagen krijgen, waarmee je Shenzhen kunt bezoeken. Lees meer over een visumvrij- verblijf op bezoekchina.nl.

Kom je uit een ander deel van China – bijvoorbeeld Guilin – en ben je juist op doorreis naar Hongkong? Dan reis je hoogstwaarschijnlijk via Shenzhen. In plaats van direct door te reizen naar Hongkong, kun je ook overwegen om eerst nog een paar dagen door te brengen in Shenzhen. Vanaf Shenzhen pak je namelijk eenvoudig de metro naar Hongkong.

Hongkong Hongkong

Heb jij al overwogen om tijdens je reis door China Shenzhen te bezoeken of spreekt het je aan? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

Dit vind je vast ook leuk!

4 reacties

Pieter 17 oktober 2019 - 17:13

Bedankt, interessant stuk. Wij zouden eigenlijk onze zakentrip afsluiten met een bezoek aan Hongkong. Maar ivm de veiligheid gaat het toch Shenzen worden denk ik.

Reageer
Onze reisroute door China: twee weken backpacken 24 juli 2017 - 19:12

[…] Wil je meer lezen over Shenzhen? Lees dan mijn artikelen Ongrijpbaar Shenzhen: een stad van kansen en 7x doen in Shenzhen: een off the beaten track bestemming in China. […]

Reageer
Wat te doen in Guilin 12 juni 2017 - 17:27

[…] de drukte van Shenzhen voelt Guilin als een verlichting. Niet dat het hier niet druk is, maar anders druk. Minder […]

Reageer
I.M.J. Schreuder 15 mei 2017 - 21:04

Ondanks de hectiek in deze stad kun je blijkbaar nog goed aan de drukte ontsnappen. Leuke informatie.

Reageer

Laat een reactie achter