Home Azië 10x doen in Hong Kong: de stad van hypermoderne wolkenkrabbers en rustgevende tempels

10x doen in Hong Kong: de stad van hypermoderne wolkenkrabbers en rustgevende tempels

door Dewi
Doen in Hong Kong

Hong Kong, de stad waar ik torenhoge verwachtingen van had en die me absoluut niet teleurstelde. Wie mij kent weet dat ik – naast schitterende natuur en afgelegen plattelandsdorpjes – ook gek ben op metropolen en hoofdsteden. Heerlijk om even helemaal te kunnen verdwijnen in anonimiteit. En zodra ik in Hong Kong de metro uitstapte, had deze indrukwekkende metropool mij al in haar greep. De stad bruist, leeft en voelt voor mij als het New York van Azië. Het is de stad, die diverse werelden bij elkaar brengt. Waar het oosten en het westen elkaar ontmoeten, samensmelten en een unieke sfeer vormen, die ik alleen nog maar hier in Hong Kong gevoeld heb. Wat te doen in Hong Kong? Ik vertel het je in dit artikel!

Wat te doen in Hong Kong?

Hong Kong is een imponerende miljoenenstad vol tegenstellingen, waar je rustgevende tempels vol wierook bezoekt en waar je even later weer door bruisende winkelstraten met westerse winkelketens struint. Schone straten, krioelende mensenmassa’s, hypermoderne gebouwen vol neonreclames in Chinese tekens, steigers van bamboe en trammetjes, die me doen denken aan de Knight Bus uit het derde deel van Harry Potter. Hong Kong is verrassend met haar zijstraatjes, vanwaar je plotseling een verbluffend uitzicht hebt. Of zomaar ineens een schitterende openbare ruimte met street art en groen, waar je even tot rust komt en bijna vergeet dat je je in een hectische stad bevindt.

Al met al is Hong Kong een stad, die tot de verbeelding spreekt. Of het nu een tussenstop is tijdens een lange reis door Azië of het eindpunt tijdens je reis door het fascinerende China, het voelt even als thuiskomen. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Hong Kong? Ik heb mijn persoonlijke hoogtepunten in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Doen in Hong KongDoen in Hong Kong

1. Central-Mid-Level-Escalators

Midden in de stad vind je de Central-Mid-Level-Escalators. Met een lengte van 800 meter is dit de langste roltrap ter wereld. De roltrap bestaat uit maar liefst 20 roltrappen en overbrugt een hoogteverschil van 135 meter. Hij start bij Queens Road Central en eindigt bij Conduit Road. Daartussen kun je van de roltrap afstappen om een stukje door de leuke zijstraatjes te struinen en opzoek te gaan naar leuke winkeltjes en restaurantjes. De roltrappen hebben ook wel iets sfeervols door de planten eromheen, de restaurantjes langs de zijkanten en het mooie uitzicht over de stad.

Let op: tot 10.00 ’s ochtends gaan de roltrappen naar beneden en van 10.00 tot 24.00 uur omhoog.

2. Bezoek een wolkenkrabber

Hong Kong is een woud aan wolkenkrabbers. Ik wilde de stad dan ook absoluut niet verlaten zonder in één van die imposante gebouwen omhoog te zijn geweest. Volgens de Lonely Planet konden we bij de Bank of China met de lift naar boven voor een wonderschoon uitzicht. “Helaas, sinds twee jaar is dit niet meer mogelijk, maar hier heb je een folder van de Bank of China”, zei de vrouw aan de balie vriendelijk. Mijn teleurstelling was groot en met de folder in mijn hand liep ik hier weer de deur uit. Vastbesloten om een wolkenkrabber te bezoeken, dus de zoektocht hield hier niet op.

Bij de ICC – International Commerce Center – hadden we meer geluk. Bij de balie laat je je paspoorten zien en wordt een bezoekerspas voor je gemaakt. Hiermee kun je (gratis) naar de 55e(!) verdieping van het gebouw om een expositie over het geldsysteem te bezoeken. Die expositie is leuk, maar het uitzicht is fabelachtig. Je bevindt je midden tussen de torenhoge pieken, waardoor je je letterlijk in een bos van wolkenkrabbers waant. Al die immens hoge gebouwen om je heen zijn behoorlijk indrukwekkend en ondertussen kijk je uit over Victoria Harbour.

Doen in Hong KongDoen in Hong Kong

3. Victoria Peak

The Peak, is toch wel het bekendste hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van Hong Kong en dat is niet voor niets. Op een hoogte van 554 meter heb je een waanzinnig uitzicht over  Hong Kong, haar reusachtige wolkenkrabbers en de haven. Vanaf Victoria Peak kun je ook diverse wandelingen maken en elke keer dat je denkt dat het uitzicht niet mooier kan worden, wordt het toch nog een tikkeltje indrukwekkender. Hoewel er een prijskaartje aan hangt om met de Peaktram naar boven te gaan, zou ik dit zeker niet overslaan bij een bezoek aan Hong Kong.

Doen in Hong Kong

4. Star Ferry

Met de Star Ferry vaar je van Hong Kong Island naar Kowloon en andersom. Met de Star Ferry heb je een uniek uitzicht vanaf het water, waardoor je de stad weer op een hele andere manier beleeft. Waar ik in de ICC wolkenkrabber nog het gevoel had dat ik mij op het dak van de wereld bevond, voelde ik mij vanaf het water steeds kleiner worden met al die wolkenkrabbers voor en achter mij. De Star Ferry gaat regelmatig en is spotgoedkoop. Echt een aanrader om te doen in Hong Kong!

Doen in Hong Kong

5. Tempel van tienduizend Boeddha’s

Als je een aantal jaar geleden (2014) goed hebt opgelet bij Wie is de Mol? heb je de tempel van tienduizend Boeddha’s al eens voorbij zien komen. Op weg naar het Sha Tin Klooster wandel je over een pad met aan weerszijden 10.000 unieke Boeddha’s. Nog nooit zag ik zoveel Boeddha’s, die in lange rijen langs de traptreden en dwars door het groene bos omhoog klimmen naar de rode tempel bovenop de berg. De aaneenschakeling van gouden Boeddha’s lijkt bijna tot in het oneindige door te gaan. Na iedere bocht, komen weer nieuwe beelden tevoorschijn. Hong Kong heeft tal van boeddhistische tempels, maar de Tempel van tienduizend Boeddha’s – iets boven Kowloon – vond ik toch wel erg bijzonder.

Metro: Als je met de Star Ferry van Hong Kong Island naar Kowloon bent gevaren, pak je hier de blauwe lijn om de Tempel van tienduizend Boeddha’s te bezoeken. Uitstappen bij metrohalte Sha Tin.

Doen in Hong Kong Doen in Hong Kong Doen in Hong Kong

 6. Bezoek een van de markten in Kowloon – Ladies Market

Een bezoek aan de tempel van tienduizend Boeddha’s is goed te combineren met een van de markten in Kowloon. Hong Kong is rijk aan markten, zoals de Temple Street Night Market en de Goldfish Market. Wij bezochten de Ladies Market, een populaire markt waar de smalle straten elke dag vol staan met grote kramen. Laat je niet misleiden door de naam, want de Ladies Market heeft veel meer te bieden dan alleen damesspullen. De markt is gigantisch en ik heb mij verwonderd over alles wat hier te koop is. Van mooie tassen tot minidrones, telefoonhoesjes, t-shirts en allerlei andere prullaria.

Wat ik hier misschien nog wel het meest bijzondere vond om te zien, was de wijk om de markt heen. Wandelend door de kleurrijke straten, krijg je hier ook iets mee van het dagelijks leven van de inwoners van Kowloon. De Ladies Market ligt in het district Mong Kok en is met 130.000 mensen per km2 het dichtstbevolkte stukje aarde. Echt heel bijzonder om je dat te realiseren. Ik heb hier mijn ogen uit gekeken en had mijn hoofd regelmatig in mijn nek liggen om mij te verbazen over de kleine appartementjes boven de markt.

Metro: ook voor een bezoek aan de Ladies Market neem je de blauwe lijn, uitstappen bij metrohalte Mong Kok.

Doen in Hong KongDoen in Hong Kong

7. Kijk omhoog

Misschien een inkoppertje, maar vergeet in Hong Kong vooral niet omhoog te kijken! Ik heb mij vergaapt aan de overweldigende architectuur en vaak gedacht: hier zou ik kunnen wonen. Helaas is dat niet heel betaalbaar, want wonen in Hong Kong is extreem duur. Ik vond het wonderlijk om te zien wat grondprijzen met een stad doen. Het resulteert in wolkenkrabbers, die zo smal zijn dat ik bijna bang was dat ze zouden breken en eruit zien als immens lange lucifers. Echt heel indrukwekkend om te zien.

8. Man mo Tempel

Als je eventjes klaar bent met de hectiek van Hong Kong, kun je even heerlijk tot rust komen in één van de vele tempels die de stad rijk is. De tempels zijn een oase van rust in de drukke stad, waar de geluiden van buiten nauwelijks doordringen. Wij bezochten de Man Mo Tempel, één van Hong Kong’s oudste tempels en gebouwd in 1847. De tempel is gewijd aan de god van de literatuur (Man) en de god van de oorlog (Mo). Ook deze tempel werkt rustgevend en is gevuld met spiralen van wierook, die hier aan het plafond hangen. Dit geeft deze tempel een extra bijzondere sfeer.

Doen in Hong Kong

9. Lopen over de pier

Vanaf de pier heb je een schitterend uitzicht over de haven en kijk je vanaf Hong Kong Island naar Kowloon. Elke avond start om 20.00 uur de Symphony of Lights en vanaf hier kun je de lichten van de wolkenkrabbers goed zien. Super leuk voor een avondwandeling dus!

Doen in Hong KongDoen in Hong Kong Doen in Hong Kong

10. Hong Kong Zoological & Botanical Gardens

Midden in het Central District van Hong Kong Island vind je de Zoological & Botanical Gardens, vol met fonteinen, beelden, bloemen, planten en een dierentuin. Je vindt hier onder andere diverse soorten vogels, makaken, reptielen, orang oetangs en flamingo’s. Een fijne plek om even tot rust te komen.

Hotel in Hongkong

Hongkong is absoluut geen goedkope stad om te overnachten. Wij boekten uiteindelijk een kamer bij Bishop Lei International House en dit bleek een perfecte keuze. Het hotel heeft kleine – maar wel hele mooie – kamers, comfortabele bedden en een uitstekende ligging. Met de bekende Central-Mid-Level-Escalatiors is het hotel eenvoudig te bereiken.

Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid van Bishop Lei International House.

Tip: Heb je weinig tijd in Hong Kong? Collegablogger Jacoba geeft leuke tips voor een stopover van 8 uur in Hong Kong

Al met al vond ik Hong Kong een ge-wel-dig-e stad en ik denk erover om hier volgend jaar tijdens ons half jaar Azië nog even terug te keren. Ben jij hier al eens geweest en heb je nog leuke tips om te doen in Hong Kong voor mij en voor andere reizigers? Laat het dan vooral achter in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Onze reisroute door China: twee weken backpacken 24 juli 2017 - 19:01

[…] Vanuit Shenzhen reis je gemakkelijk naar Hong Kong en zodra ik hier uit de metro stapte, had deze indrukwekkende metropool mij al in haar greep. Hong Kong is de stad die diverse werelden bij elkaar brengt. Waar het oosten en het westen elkaar ontmoeten, samensmelten en een unieke sfeer vormen die ik alleen nog maar in Hong Kong gevoeld heb. Het is een stad vol tegenstellingen, waar je het ene moment rustgevende tempels vol wierook bezoekt en waar je even later weer door bruisende winkelstraten met westerse winkelketens struint. Hong Kong is een woud aan wolkenkrabbers, heeft een indrukwekkende haven, schitterende tempels en leuke markten. Wat je allemaal kunt doen in Hong Kong lees je hier. […]

Reageer

Laat een reactie achter